Sok z malin z sokownika – 100% zdrowia!
Sok z malin z sokownika to zdrowie samo w sobie. Metoda przetwarzania malin w sokowniku parowym pozwala zachować wszystkie drogocenne właściwości tego małego, niepozornego owocu. Jakie właściwości mają maliny? Jak zrobić sok z malin z sokownika? Dlaczego jest taki zdrowy? Ile cukru na litr soku z malin z sokownika dodać? A może inna substancja słodząca będzie lepsza? Tego wszystkiego i jeszcze więcej dowiecie się lada moment.
Maliny witaminy
Maliny to popularne owoce, które zna każdy bez wyjątku. Są soczyste, aromatyczne i po prostu przepyszne. Doceniane są przede wszystkim przez cukierników, dietetyków i zielarzy. Maliny to prawdziwa bomba witaminowa! Zawierają mnóstwo składników odżywczych i minerałów. Zresztą, któż z nas nie lubi malin. Spore grono osób jednak nie docenia tych owoców i nie zdaje sobie sprawy, ile dobrego dla organizmu wnosi ich spożywanie - także w postaci pysznego soku z malin z sokownika!
Malina – krzew kryjący w sobie ogrom substancji prozdrowotnych
W owocach malin można znaleźć między innymi:
● Kwasy organiczne (w tym salicylowy, cytrynowy, jabłkowy), antocyjany, pektyny, lotne związki zapachowe, związki śluzowe i cukry.
● Witaminy. Najważniejsze to C, E, B1, B1, B6.
● Minerały, potas, magnez, wapń i żelazo.
Maliny to nie tylko zdrowe owoce, ale także drogocenne liście, które zawierają sole mineralne, w tym żelazo i wapń, garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne czy związki żywicowe. Pewnie niejedną osobę zaskoczymy, ale również same łodygi krzaka maliny są cenne i bogate w witaminy i minerały. Wśród nich wymienić można witaminę C, E, witaminy z grupy B oraz magnez, żelazo, potas czy wapń
Maliny – kalorie i wartości odżywcze w 100 g
Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna – 52 kcal
Białko ogółem – 1.20 g
Tłuszcz – 0.65 g
Węglowodany – 11.94 g (w tym cukry proste 4.42 g)
Błonnik – 6.5 g
Witaminy
Witamina C – 26.2 mg
Tiamina – 0.032 mg
Ryboflawina – 0.038 mg
Niacyna – 0.598 mg
Witamina B6 – 0.055 mg
Kwas foliowy – 21 µg
Witamina A – 33 IU
Witamina E – 0.87 mg
Witamina K – 7.8 µg
Minerały
Wapń – 25 mg
Żelazo – 0,69 mg
Magnez – 22 mg
Fosfor – 29 mg
Potas – 151 mg
Sód – 1 mg
Cynk – 0,42 mg
Maliny właściwości – zdrowie ponad wszystko
Dlaczego warto jeść maliny oraz przetwory w postaci dżemu z malin czy soku z malin z sokownika? Odpowiedź jest jedna. Mają zbawienny wpływ na organizm człowieka!
● Napar sporządzony z uprzednio wysuszonych liści wspomaga walkę z przeziębieniem i innymi infekcjami. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwbiegunkowe, a przede wszystkim przeciwgorączkowe.
● Zawartość antocyjanów w owocach wzmacnia naczynia krwionośne, wspomaga odporność organizmu, a tym samym zapobiega rozwijaniu się infekcji wirusowych i bakteryjnych.
● Owoce maliny to deser dla osób chorych na cukrzycę – niski indeks glikemiczny na poziomie 25 pozwala zajadać się nimi nawet osobom chorującym. Co więcej, wspomniane wyżej antocyjany obniżają poziom glukozy we krwi.
Dlaczego warto robić przetwory domowe nie tylko w sokowniku do malin?
Sok z malin jest znany nie od dziś i cieszy się ogromną popularnością. Można go kupić w każdym sklepie, markecie i aptece. Ale uwaga! Sok sokowi nie jest równy! Etykiety często nie pokazują faktycznego składu. Takie soki często nie są najlepszej jakości, mają też za dużo cukru! Lepiej więc w wolny wieczór zabrać się za pasteryzowanie soku z malin i dżemów. W końcu w myśl zasady „wiem, co jem” - bezapelacyjnie najlepsze i najzdrowsze przetwory to te, które zrobi się własnoręcznie! Idealnie jest mieć swoje owoce z ogródka bądź ze sprawdzonego źródła. Zapytacie, po co robić sok z malin w sokowniku, skoro można się zajadać owocami bez przetworzenia? Odpowiadamy! Sezon na maliny jest krótki, a jej właściwości przydają się cały rok. Poza tym cudownie jest zimą otworzyć słoik z sokiem z malin z sokownika lub innymi przetworami i cieszyć się namiastką lata. Sprawdźcie więc, kiedy jest najlepszy Czas na przetwory.
Sok z malin z sokownika – jakie ma właściwości
Sok z malin z sokownika to sposób na walkę z przeziębieniem i infekcjami. Do najważniejszych i najcenniejszych właściwości należy działanie napotne, które skutecznie wspomaga walkę z gorączką. Dobrodziejstw soku malinowego z sokownika jest jednak zdecydowanie więcej. Działa wspomagająco w bólu gardła i kaszlu. Jest traktowany jak naturalna aspiryna, ponieważ zawiera spore ilości kwasu salicylowego, który wykazuje działanie przeciwzapalne. Sok z malin w sokowniku to naturalny środek stosowany w walce z infekcjami, ale działa też uspokajająco i obniżająco na ciśnienie krwi, dlatego ukoi wasze nerwy. Szczególnie polecany jest dzieciom, ponieważ nie zawiera szkodliwych substancji i nie zaszkodzi delikatnemu organizmowi malucha. Jeśli nigdy nie piliście takiego soku z malin z sokownika, koniecznie musicie to nadrobić! Przy tych wszystkich cudownych właściwościach – jest absolutnie przepyszny.
Sok z malin z sokownika parowego – najszybsza i najłatwiejsza metoda na pozyskanie zdrowego soku
Przeraża was fakt, że przetwory domowe to ogrom pracy i spory bałagan? Myślicie, że to nie dla was, że nie macie czasu zawracać sobie głowy takimi pracochłonnymi procesami? Mamy dla Was super pomocnika – sokownik do malin!
Nie trzeba jednak wybierać najbardziej skomplikowanej metody wykonywania soków. Istnieją takie, które są szybkie, łatwe i przyjemne. Czasem najprościej znaczy najlepiej. Znacie takie urządzenie, jak stalowy sokownik parowy? Jeśli nie, to koniecznie się z nim zapoznajcie! Robienie przetworów przy pomocy sokownika do malin to wręcz przyjemność. Zrobicie to szybko i bez zbędnego bałaganu!
Więcej o sokownikach do malin i nie tylko dowiesz się z artykułu: Przetwory owocowe we własnym domu – czyli wszystko o sokownikach.
Dlaczego sok z malin z sokownika jest zdrowy?
Sokownik do malin powinien w krótkim czasie stać się waszym ulubionym sprzętem kuchennym. Dlaczego? Robiąc sok z malin z sokownika parowego, zachowujecie wszystkie cenne składniki odżywcze, w sposób szybki i bezproblemowy. Ile gotować sok z malin w sokowniku? Przy owocach miękkich, jakim jest malina, sok można pozyskać już po ok. 30 minutach. Sam proces polega na ogrzewaniu owoców parą wodą, która powoduje pękanie delikatnej skórki, a to finalnie prowadzi do intensywnego wypływu soku. Wartości odżywcze nie zostają wypłukane, w całości pozostają w soku. Jeśli zastanawiacie się, ile cukru na kg malin dodać – wszystko zależy od Was! Znając szkodliwość cukru, z pewnością chcecie mieć kontrolę nad tym składnikiem. Warto pamiętać, że kupne soki często zawierają sporo cukru ponad zalecaną normę!
Ile cukru na litr soku z malin z sokownika?
Wiecie już, ile gotować sok z malin w sokowniku i że całość zajmie niewiele czasu. Sok z malin z sokownika ma także inne zalety – nie musi zawierać dużo cukru! Maliny to owoce półsłodkie. Ile cukru na kg malin należy więc dodać? Optymalna ilość cukru to 150-200 gram na 1 kg owoców. Można dodać więcej lub mniej, ale to już zależy od indywidualnych preferencji. Maliny mają w swoim składzie pektyny, więc możecie też użyć innych substancji słodzących takich, jak miód, melasa, stewia czy ksylitol.
Proponujemy wtedy nie dodawać substancji słodzącej na owoce, a w zamian wybrać metodę słodzenia gotowego soku. Po spróbowaniu będziecie wiedzieć, czy sok z malin z sokownika jest dość słodki i czy będzie wam smakował. Co ważne, wybierając inną substancję słodzącą niż cukier, obowiązkowo musicie pasteryzować sok z malin.
Sok z malin z sokownika przepis
Jak zrobić sok z malin w sokowniku?
Składniki na sok z malin z sokownika parowego
● Maliny 3kg
● Cukier 500g (jeśli chcecie zrobić więcej soku, pamiętajcie o proporcji, ile cukru na kg malin, czyli ok 150-200 g cukru).
Sok z malin z sokownika przygotowanie:
Jeśli macie już oba składniki, czas dowiedzieć się, jak zrobić sok z malin w sokowniku.
● Pierwszy etap to oczywiście przygotowanie owoców na sok z malin w sokowniku. By owoce nie nasiąkły wodą, przekładamy je do durszlaka, cedzaka, bądź na sitko i przelewamy wodą, by oczyścić z ewentualnych zabrudzeń.
● Umyte owoce przekładamy do perforowanego garnka na owoce, a do dolnej części sokownika do malin nalewamy wody (powinna zająć ok. ⅓ pojemności naczynia. Jeśli chcecie przyspieszyć proces robienia soków, to zróbcie sok z malin zasypywany cukrem, czyli po prostu wsypcie cukier na owoce. Wolniejsza wersja polega na dosładzaniu soku z malin z sokownika na końcu). Do dolnej części nalewamy wody.
● Składamy sokownik do malin. Dolna część z wodą, następnie część z kominem i jako ostatnia, część, w której umieściliście owoce. Przykrywamy pokrywką i przestawiamy na palnik.
Wyparzanie słoików na sok z malin
Ważnym elementem pasteryzowania soku z malin są odpowiednio przygotowane słoiki. Od razu po wstawieniu sokownika na palnik naszykujcie sobie słoiki na przetwory. Receptą na trwałość przetworów są dobrej jakości słoiki, które należy także odpowiednio wyparzyć (wysterylizować). Do wyboru są dwie metody. Pierwsza z nich to umycie w zmywarce na standardowym programie z suszeniem w ok. 70 stopniach. Druga natomiast to wyparzanie na sucho przez 40 minut przy pomocy piekarnika rozgrzanego do 120 stopni Celsjusza. Soki należy wlewać w jeszcze ciepłe i suche słoiki. Więcej informacji o słoikach znajdziecie w artykule Słoiki – czyli w czym przechowywać przetwory?
Sok z malin z sokownika – wykonanie
Jak wygląda dalsza część przepisu na sok malinowy z sokownika? Po upływie 30 minut od zagotowania wody w dolnej części możecie przystąpić do procesu spuszczania gotowego soku. Jeśli wsypaliście cukier, to sok możecie spuszczać bezpośrednio do wyparzonych słoiczków. Jeśli zawekujecie gorący płyn, nie musicie dodatkowo pasteryzować soku z malin. Jeśli natomiast nie dodawaliście cukru, musicie naszykować sobie średniej wielkości garnek (min. 3 l) i na bieżąco spuszczać do niego powstały sok. Po uzyskaniu całego soku doprawiamy go, czyli dodajemy cukier i zagotowujemy, pamiętając o mieszaniu. Gorący sok z malin z sokownika przelewa się do słoików i gotowe! Część soku malinowego z sokownika możecie przelać do butelki na sok i spożywać na bieżąco!
Sok z malin z sokownika z inną niż cukier substancją słodzącą – pasteryzacja
Pasteryzowanie soku z malin jest równie proste, co jego przygotowanie. Robiąc sok z malin z sokownika i używając innej substancji słodzącej niż cukier, należy słoiki z gotowym sokiem dodatkowo pasteryzować. Wstawiamy do dużego garnka słoiki z sokiem z malin z sokownika, zalewamy je wodą o temperaturze zbliżonej do zawartości w ilości mniej więcej do 2/3 wysokości. Gotujemy na średniej wielkości palniku około godzinę. Metoda w piekarniku jest szybsza. Rozgrzewamy piekarnik do 120 stopni Celsjusza i podgrzewamy przez ok. 20 minut. Po upływie tego czasu należy otworzyć drzwiczki i studzić piekarniku. Pasteryzacja soku z malin gotowa!
Teraz wystarczy opisać słoiczki – koniecznie używając nazwy przetworu i daty zrobienia soku. W ten sposób będziecie mogli czuwać, by nic nie uległo zepsuciu.
Robiąc sok z malin z sokownika, nic się nie marnuje. Przepis na dżem
O jednym z przepisów pisaliśmy w artykule Dżem z malin - przepis prostszy, niż myślisz!. Inny, który możesz przygotować tuż po zrobieniu soku malinowego z sokownika, przedstawiamy poniżej.
Wykonanie dżemu:
Owoce pozostałe po zrobieniu soku malinowego z sokownika przekładamy do garnka (może to być opróżniona z wody dolna część sokownika do malin). Następnie dodajemy kilka łyżek cukru żelującego według uznania i całość zagotowujemy. Przekładamy gorący dżem do wysterylizowanych słoiczków, zamykamy je, wywracamy na ściereczce do ostygnięcia i gotowe. Dżem jest przepyszny, możecie go używać do naleśników, kanapek albo jeść bez niczego, wprost ze słoiczka (takie dżemy posiadają krótszą wytrzymałość, niż tradycyjne, ale ich smak nie pozwala im się zepsuć, ponieważ znikają w mgnieniu oka! A co najważniejsze? Nic się nie marnuje! Smacznego!
Czytaj także: