Suszenie malin – jak je przeprowadzić?
To ostatnia chwila, by chwycić tegoroczne maliny i cieszyć się ich smakiem bądź też przygotować z nich coś wyjątkowego na zimę. I nie mówimy tutaj tylko o dżemach czy sosach, ale również o suszonych malinach, które są niezwykle pyszne i wartościowe. Możesz dodać je do ciasta, na przykład drożdżowego, domowego musli czy też zrobić z nich herbatę. Stanowczo warto!
Suszone maliny – właściwości
Suszone maliny stanowią idealną, niskokaloryczną przekąskę czy też dodatek do wypieków. Jednak warto jeść je nie tylko dlatego, że są niskokaloryczne. Maliny znane są z wielu właściwości. Kiedyś spożywało się je między innymi po to, by zahamować biegunkę – dzisiaj pamiętamy o tej właściwości jagód, jednak o malinach często zapominamy. Maliny są bogate w wiele witamin, przede wszystkim w witaminę C, która pomoże w trakcie przeziębienia oraz E, która nazywana jest witaminą młodości. Obie są uznawane za silne antyoksydanty, a zatem substancje, które wymiatają z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu oraz rozwój chorób, takich jak miażdżyca czy nowotwory.
Oprócz tego w malinach znajdziemy kwas elagowy, który charakteryzuje się właściwościami antybakteryjnymi. To przyda się podczas przeziębień i innych infekcji. Sok z malin czy też napar z suszonych owoców może być pomocny podczas leczenia gorączki. Co ciekawe, maliny zawierają także salicylany, które występują… w aspirynie. Działają zatem przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Oczywiście nie zastąpią uderzeniowej dawki aspiryny, jednak mogą okazać się dodatkową pomocą podczas infekcji. Ponoć są one również świetną przekąską dla sportowców. Wszystko dlatego, że zawierają przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne, które po treningu chronią mięśnie, ale też przyspieszają ich regenerację.
W malinach znajdziesz również potas, regulujący ciśnienie tętnicze krwi oraz magnez, który wspiera układ nerwowy. To mieszanka wybuchowa, która sprawia, że maliny są jednymi z najbardziej wartościowych letnich owoców. Widzisz już, dlaczego suszenie malin na herbatę czy do ciasta jest tak ważne? Warto mieć je przy sobie pod każdą postacią!
Czytaj także:
● Słoiki – czyli w czym przechowywać przetwory?
● Suszenie jabłek w warunkach domowych – to proste!
Jak suszyć maliny?
Suszenie malin nie jest skomplikowaną czynnością, jednak warto wiedzieć, jak się za nią zabrać. Przede wszystkim pamiętaj, że maliny możesz ususzyć na wiele sposobów. Zaprezentujemy Ci trzy, chociaż wspomnimy o jeszcze innych. Suszyć maliny możesz: w suszarce, piekarniku, a nawet na słońcu, chociaż ta metoda jest czasochłonna i lepiej ją sobie odpuścić. Zwłaszcza gdy słońce nie przygrzewa już zbyt mocno.
Jeśli masz ogród i dużo miejsca, by suszyć maliny na słońcu, najlepiej robić to latem – w lipcu czy sierpniu – gdy promienie są bardzo silne i są w stanie z Tobą współpracować. O tej metodzie opowiemy jednak poniżej. Zanim zabierzesz się za samo suszenie, musisz skupić się na przygotowaniu owoców. Przede wszystkim pamiętaj o tym, by suszyć tylko zdrowe okazy – te nadpsute bądź po prostu lekko zgniecione czy zdeformowane lepiej wyrzucić lub zjeść, jeśli się do tego nadają. Dzięki temu Twoje suszone maliny będą smaczne i nie znajdzie się w nich ani odrobina nieprzyjemnych nut smakowych. Poza tym koniecznie musisz umyć owoce i pozbyć się wszelkich szypułek, listków czy zabrudzeń. Dobrze obejrzyj maliny, zanim zaczniesz je suszyć, gdyż później będzie już za późno. Najlepiej maliny opłukać pod bieżącą wodą, by nie nasiąknęły zbytnio wodą. To mogłoby bowiem wydłużyć czas suszenia.
Czytaj także:
● Suszenie żywności jako 1 ze sposobów jej przechowywania
● Suszenie grzybów bez tajemnic! – 8 domowych sposobów na suszenie grzybów
● Najlepsza suszarka do grzybów, owoców i warzyw, czyli jaka?
● Dżem z malin – przepis prostszy niż myślisz!
Suszone maliny – jak zrobić je w piekarniku?
Suszenie malin w piekarniku jest dość łatwą metodą, która świetnie sprawdzi się wtedy, gdy nie posiadasz suszarki do owoców. Za pomocą piekarnika wysuszysz owoce i sprawisz, że będą idealnie zakonserwowane. Jak się do tego zabrać? Najpierw przygotuj maliny tak, jak mówiliśmy powyżej. Następnie ułóż je na blaszce. Tu przyda Ci się papier do pieczenia, gdyż maliny podczas obróbki termicznej szybko wypuszczają sok, który w piekarniku zgęstnieje i zaschnie, i z całą pewnością nie będzie prosty do usunięcia. Dlatego blaszkę koniecznie wyłóż papierem, zanim ułożysz na niej maliny.
Piekarnik rozgrzej do 60 stopni – nie więcej. Maliny mają się suszyć, a nie piec. Jeśli Twój piekarnik posiada funkcję wentylatora, włącz ją, by zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza w urządzeniu. Włóż blaszkę do piekarnika i uchyl drzwiczki – nie zamykaj ich. W niektórych piekarnikach to może być problematyczne, jednak jest konieczne, by pozwalać wilgoci odparowywać na bieżąco. Otwieraj piekarnik na kilka minut co godzinę. Suszenie potrwa około 5-6 godzin, jednak to warto sprawdzić. Mieszaj maliny, gdy są już suche i usuń te, które są gotowe.
Suszenie malin w suszarce
Suszarka do owoców sprawia, że suszenie jest znacznie łatwiejsze. Jeśli kochasz smak suszonych owoców, warto ją sobie sprawić. Jak przygotować maliny? Suszenie nie jest skomplikowane, choć należy stosować się do instrukcji obsługi. Najważniejsze jednak, by pamiętać o ustawieniu odpowiedniej temperatury. Nie może ona przekraczać 60 stopni. Jeśli zależy Ci na suszeniu w sposób, który pozwala malinom zachować jak najwięcej składników odżywczych, rób to w temperaturze 30-40 stopni.
Cały proces może trwać nawet 12 godzin, jeśli owoców jest dużo, a Ty rzeczywiście suszysz je w niewielkiej temperaturze. Widzisz jednak, że suszarka to prawdziwa pomoc dla osób, które kochają suszyć warzywa, owoce czy zioła. Nie musisz robić nic poza przygotowaniem malin do obróbki. A później wyłącznie wyparzyć słoik do przechowywania, w którym będą one najbezpieczniejsze. Wiesz już, jak suszyć maliny w suszarce. Przyszedł czas na najbardziej naturalną metodę – słoneczną.
Suszenie malin na słońcu
Jeśli posiadasz piękną działkę czy też ogródek, to naprawdę świetna metoda, którą stosuje się niejako mimochodem. Maliny muszą być pilnowane i przekładane co dwie godziny, nie więcej. To zresztą byłoby trudne, gdyż suszenie może trwać nawet tydzień. Idealnym sposobem suszenia jest zbieranie malin z krzaka, mycie ich, a następnie suszenie od razu. To sprawia, że istnieje małe ryzyko, iż coś z malinami stanie się po drodze. Możesz w ten sposób przetworzyć duże ilości owoców, bez gromadzenia ich w domu. Koniecznie jednak rób to wtedy, gdy warunki pogodowe są sprzyjające. Na zewnątrz powinno być powyżej 25 stopni, raczej sucho. Warto zostawić je w nasłonecznionym miejscu i sprawdzać, jak szybko więdną. Ułóż maliny na kratownicy lub siatce, by zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza. Pozostawiaj odstępy między owocami i przykryj je kawałkiem gazy. Monitoruj, wyciągaj gotowe maliny i tak dalej, aż ususzą się wszystkie.
Suszone maliny – przepis z innymi urządzeniami
Suszone maliny do herbaty czy na ciasto możesz zrobić, korzystając z innych urządzeń. Niektórzy używają do tego kuchenki mikrofalowej, co jest szybkie, choć pozwala na przetworzenie niewielkiej ilości owoców. Przydatny może być też odwadniacz oraz aerogrill. Jednak te metody, które opisaliśmy, są najłatwiejsze i z całą pewnością najbardziej wydajne.
Masz zamiar suszyć maliny w tym roku? Z której metody będziesz korzystać?