Szaszłyki z indyka – idealne na grilla i nie tylko
Szaszłyki z indyka to pyszny i oryginalny przepis, który nada się nie tylko na grilla na dworze, ale także rodzinny obiad w domu. Kto by pomyślał, że ze zwykłej piersi można zrobić tak pyszny rarytas zarówno dla żołądka jak i oczu? Takie danie sprawdzi się na każdą uroczystość i dla każdego. Na imieninach babci wszyscy będą zajadać się z rozkoszą, również dzieci nie pogardzą smakołykiem w formie warkocza na wykałaczce. Na koniec posiłku talerze będą czyste, a Ty z pewnością usłyszysz wołanie o dokładkę. Co tu dużo mówić. Czas na szaszłyki z indyka na grilla. Jak je przygotować?
Indyk z grilla w formie szaszłyków. Jak przygotować?
Pierś z indyka z grilla to danie bardzo delikatne, a dzięki odpowiedniej marynacie - soczyste i pełne niezwykłego smaku. Aby przygotować szaszłyki z indyka na grilla, potrzebujesz następujących składników:
● fasolka szparagowa - 500 gramów,
● 4 plastry piersi z indyka na grill - ok. 400 gramów,
● oliwa z oliwek,
● pieprz i sól do smaku,
● szynka peklowana - ok. 200 gramów,
● patyczki do szaszłyków.
Jak przygotować szaszłyki z indyka na grilla z dodatkiem pysznej fasolki?
W pierwszej kolejności oczyść pierś z indyka na grilla i pokrój ją na desce za pomocą ostrego noża. Wybierz taki, który jest dedykowany do przygotowania mięsa. Krojąc pierś, wykonaj dwa równoległe cięcia, wyjdą z tego trzy paski. Fasolę umyj, utnij końcówki i zblanszuj we wrzątku przez około dwie minuty, odcedź, a następnie wystudź w zimnej wodzie. Do odcedzania warzyw możesz użyć cedzaka z nóżkami lub z rączką, w którym możesz płukać warzywa pod bieżącą wodą. Dzięki krótkiemu czasowi blanszowania fasolka zachowa najwięcej wartości odżywczych, a nasze danie z piersią z indyka na grilla w roli głównej będzie nie tylko smaczne, ale też zdrowe.
Teraz czas nadziać indyka na wykałaczki przedzielając go szynką peklowaną.
Tak przygotowaną pierś z indyka na grilla doprawiamy pieprzem i solą i grillujemy przez około 20 minut. Do grillowania zawsze używaj jednorazowych aluminiowych tacek, które także znajdziesz w naszym sklepie.
Smażąc na tackach, zawsze masz pewność, że do jedzenia nie dostają się szkodliwe substancje. Wcześniej zblanszowaną fasolkę również możesz podgrillować. Obok warkoczy wyłóż grillowaną fasolkę szparagową, dodatkowo polej wszystko oliwą z oliwek.
Szaszłyk z grilla - marynata
Pierwszy przepis na szaszłyki z indyka na grilla zakładał przygotowanie mięsa bez wcześniejszej marynaty. To dodatek oliwy do przygotowanego już dania sprawia, że całość smakuje wybornie. Jeśli jednak lubisz, gdy pierś z indyka na grilla jest wcześniej zamarynowana, wypróbuj ten przepis na szaszłyki z grilla z marynatą. Składniki do marynaty na szaszłyki z indyka:
● 5 łyżek oliwy,
● 1 łyżeczka miodu,
● 1 ząbek czosnku,
● 1/3 łyżeczki chili,
● 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
● sok z 1/2 cytryny,
● 1 łyżeczka suszonego tymianku,
● szczypta soli.
Wymieszaj składniki na marynatę na szaszłyki z grilla i dodaj do niej mięso. Przed wyłożeniem piersi z indyka na grilla, pozostaw zamarynowane mięso w lodówce na minimum 2 godziny.
Czytaj także:
Szaszłyki z piekarnika - jak je przyrządzić, by były soczyste?
Szaszłyki na grilla - X smakowitych propozycji, które szybko się upieką!