Dutch baby - jak zrobi ten nietypowy naleśnik?
Niektóre dania już samą nazwą są w stanie zaintrygować i skłonić do tego, by przyrządzić je w domowym zaciszu. Tak jest chociażby z tajemniczym dutch baby – naleśnikiem innym niż pozostałe. Skąd pochodzi ta nazwa i ile wspólnego ma duńskie dziecko z Holandią? Jak zrobić dutch baby, ten nietypowy naleśnik?
Dutch baby – czy pochodzi z Holandii?
Pieczony naleśnik dutch baby, wbrew temu, co mówi nazwa, nie pochodzi z Holandii. W tej chwili nie jest także dzieckiem – przepis ma już ponad 100 lat! Dutch baby jest zatem nietypowym daniem już z samej nazwy. Chociaż naleśnik nosi nazwę sugerującą pochodzenie holenderskie, tak naprawdę przybył do nas ze Stanów Zjednoczonych, a jeszcze dokładniej – z Seattle. Właściciel restauracji Manca’s Cafe – Niemiec Victor Manca – pewnego dnia pomyślał „ciekawe co by się stało, gdybym upiekł ciasto naleśnikowe, zamiast je smażyć”. Na szczęście lubił eksperymentować i stworzył pieczony naleśnik: chrupiący z zewnątrz i miękki w środku, wprost rozpływający się w ustach! A dlaczego dutch baby? Ponoć córeczka Victora Manca nie była w stanie wymówić deutsch, mówiąc zamiast tego dutch. Stąd też wzięła się nazwa holenderskie dziecko, którą Manca zastrzegł sobie na początku XX wieku. Początkowo naleśnik ten przygotowywany był na wytrawnie. Jednak z czasem przepis ewoluował, pozwalając nam wszystkim cieszyć się różnymi wersjami dutch baby. Dzisiaj mamy dla Ciebie kilka pomysłów na to, jak przyrządzić ten słynny naleśnik.
Czytaj także:
- Jakie patelnie są niezbędne w kuchni?
- Naleśniki na słono - 6 przepisów
- Ciasto na naleśniki - podstawowy przepis
Dutch baby – przepis
Dutch baby na słono czy na słodko zawsze przygotowuje się podobnie. Jedyną różnicą jest obecność bądź brak cukru. Jakie jeszcze składniki powinny znaleźć się w cieście na ten pieczony naleśnik?
- pół szklanki mąki pszennej,
- dwa jajka,
- pół szklanki mleka,
- łyżka masła klarowanego,
- szczypta soli,
- łyżka cukru pudru.
To wszystko. Do ciasta możesz dodać także wanilię lub ekstrakt waniliowy, jednak nie jest to konieczne. Dutch baby bezglutenowy będzie przygotowany z mąki ryżowej czy kokosowej, z kolei wegański nie musi mieć jajek, a zamiast mleka może mieć mleko roślinne. Dutch baby bez jajek jest równie dobre i równie pięknie wyrasta w piekarniku.
W czym można zrobić dutch baby? Patelnie stalowe, które można włożyć do piekarnika, sprawdzą się tu doskonale. Patelnie aluminiowe raczej nie, gdyż one zwykle nie wytrzymują bardzo wysokich temperatur, które panują w piekarniku. Jeśli jednak producent zapewnił, że możesz korzystać z niej w piekarniku, będzie dobra do dutch baby. Patelnie nieprzywierające często mogą być używane w piekarniku – z całą pewnością warto mieć taki sprzęt w domu. Patelnie do naleśników pozostaw na tradycyjne placuszki – są zbyt cienkie, by zrobić w nich dutch baby. Oczywiście patelnie to nie wszystkie naczynia, w których możesz zrobić te wyjątkowe naleśniki. Doskonale sprawdzą się do tego naczynia żaroodporne i kamionki.
Jeśli masz już wybrane naczynie, przejdź do przygotowania ciasta. Wystarczy, że w misce połączysz wszystkie składniki i wymieszasz je, korzystając z rózgi lub trzepaczki bądź też miksera czy blendera. Ciasto musi być gładkie, bez żadnej grudki. Za pomocą łopatki przełóż ciasto do wybranego wcześniej naczynia i rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Piecz dutch baby przez 20 minut. W tym czasie ciasto zarumieni się i zetnie.
Czytaj także:
- Naleśniki ze szpinakiem? Sprawdź 5 wariacji na ich temat!
- Cienkie naleśniki - na krokiety i nie tylko!
- Naleśniki amerykańskie - sprawdzony przepis
- Przepis na naleśniki z kaszy manny, które uwielbiają dzieci
Dutch baby – wytrawny naleśnik. Z czym go jeść?
Dutch baby było kiedyś daniem wytrawnym, podawanym przede wszystkim z kiełbasą czy bekonem. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować naleśnik z innymi składnikami na słono. Na przykład szpinakiem czy też pieczarkami. Bądź z serem pleśniowym i gruszką. Takie zestawienie będzie wręcz doskonałe! Co musisz zrobić, by przygotować ten wytrawny naleśnik? Trzymaj się przepisu, jednak nie dodawaj cukru ani wanilii. Wystarczy szczypta soli. Na wylane ciasto połóż cienko pokrojone plasterki gruszki. Posyp ją serem pleśniowym i włóż całość do piekarnika. Tak przygotowany naleśnik dutch baby zasmakuje nawet najbardziej wybrednym gościom. Oczywiście naleśnik smakuje świetnie także z mięsem, cebulą czy innymi warzywami – na przykład cukinią. Pamiętaj jednak, by zbytnio nie przygniatać ciasta składnikami. Dutch baby powinno pięknie rosnąć.
Dutch baby z owocami
Dutch baby ze śliwkami czy jabłkami? W każdej wersji naleśnik pieczony jest przepyszny. Dutch baby z jabłkami warto jednak przyprawić dodatkowo cynamonem, z kolei to ze śliwkami będzie smakować doskonale z dodatkiem kakao. Najlepiej dodaj łyżeczkę kakao do samego ciasta i dokładnie wymieszaj. Dzięki temu naleśnik będzie lekko wytrawny. A może dutch baby fit? Postaw na przykład na maliny czy truskawki, które mają niecałe 28 kcal w 100 gramach. Niezależnie od tego, jaki dodatek do naleśnika wybierzesz, z całą pewnością będzie on doskonały – dla młodszych i starszych.
Choć dutch baby brzmi jak tajemnicze danie, tak naprawdę kryje się za nim naleśnik, który zasmakuje każdemu. Można zajadać go przecież na słono i na słodko, w wersji kalorycznej i bardziej fit. Koniecznie przygotuj dutch baby w swojej kuchni.