Jak robi się naleśniki z serem, które smakują jak u mamy?
Naleśniki to danie proste, sycące i wprost przepyszne. Oczywiście jeśli zrobi się je dobrze. Prawdopodobnie naleśników u mamy nikt nie jest w stanie przebić, jednak my spróbujemy chociaż zbliżyć się do tego poziomu mistrzostwa. Dzisiaj na patelnię wskakują naleśniki z serem.
Idealne naleśniki z serem
Naleśnik z serem to danie doskonałe dla młodszych i starszych. Przede wszystkim zaś dla fanów dań na słodko. Aby naleśniki z serem na słodko zrobić naprawdę dobrze, niemal tak, jak u mamy, konieczne jest przygotowanie odpowiednich naleśników. Powinny być cieniutkie i nie zawierać zbyt dużo tłuszczu. Jak je usmażyć? Zacznij od zrobienia ciasta na naleśniki z serem. Przepis jest bajecznie prosty. Wystarczą dwie szklanki mąki pszennej, szklanka mleka i szklanka wody (na przykład gazowanej) oraz dwa jajka. Do ciasta możesz dodać odrobinę soli, jednak nie jest to konieczne. Nie dodawaj natomiast cukru, gdyż ten będzie jednym ze składników twarożku. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Możesz użyć do tego rózgi lub trzepaczki, albo zwykłego miksera czy nawet blendera. Najważniejsze, by składniki się połączyły, a żadna grudka mąki nie była widoczna. Ciasto musi być płynne, jednak nie powinno być zbyt gęste. Jeśli zostaje na łyżce i opornie z niej spływa, dolej jeszcze trochę wody.
Czytaj także:
● Ciasto na naleśniki - podstawowy przepis
● Naleśniki na słodko - 7 szybkich propozycji
● Cienkie naleśniki - na krokiety i nie tylko!
Najlepsze naleśniki z serem potrzebują najlepszej patelni
Naleśniki z sera białego wymagają nie tylko świetnego ciasta, ale także doskonałej patelni, na której można smażyć bez użycia tłuszczu. Takie patelnie do naleśników to jedno z akcesoriów, które z całą pewnością warto mieć w domu. Umożliwiają wygodne przygotowywanie naleśników bez strachu, że ciasto przywrze. Patelnie nieprzywierające, takie jak patelnie teflonowe czy patelnie aluminiowe z odpowiednimi powłokami nadają się oczywiście nie tylko do robienia naleśników. Usmażysz na nich mięso czy ryby, a ilość tłuszczu, którą trzeba na nie wlać, jest minimalna. Idealnym przykładem takiego akcesorium jest patelnia do naleśników Bono, którą w kuchni poleca Mateusz Gessler.
Jakie patelnie nie nadają się do tego, by smażyć na nich naleśniki? Oczywiście te, które przeznaczone są do grillowania – to nie byłoby zbyt wygodne, a naleśniki nie wyszłyby nawet przy najlepszych chęciach. Oprócz tego patelnie stalowe także nie nadają się do robienia naleśników, gdyż wymagają dużej ilości tłuszczu do smażenia. Na takiej patelni naleśniki wyszłyby bardzo kaloryczne i niezbyt apetyczne.
Jak zrobić idealne naleśniki z serem i truskawkami bądź innymi dodatkami? Rozgrzej patelnię i delikatnie posmaruj ją olejem. Możesz skorzystać z gąbki bądź ręcznika papierowego, by rozprowadzić olej, a jednocześnie upewnić się, że na powierzchni nie ma go zbyt dużo. Wylej ciasto i rozlej je tak, by oblepiło całą powłokę. Po kilku minutach odwróć naleśnik na drugą stronę za pomocą łopatki, by mógł dobrze się przysmażyć. Naleśniki z serem i owocami są już prawie gotowe. Teraz musisz tylko zrobić nadzienie.
Czytaj także:
● Naleśniki amerykańskie - sprawdzony przepis
● Naleśniki kokosowe. Przepis na naleśniki z mlekiem kokosowym
● Naleśniki budyniowe - poznaj przepis, który zostanie z Tobą na dłużej!
● Pieczony naleśnik - czego potrzeba, by go zrobić?
Naleśniki z serem – jak zrobić nadzienie?
Naleśniki z serem białym są proste do przygotowania. Wystarczy do tego odpowiedni twaróg, najlepiej półtłusty, a także kilka dodatków. Jakich? Coś słodkiego, jak na przykład cukier czy miód. Możesz dodać także ksylitol lub inny słodzik bądź całkowicie zrezygnować z tej części, jeśli na przykład jesteś na diecie. Naleśniki z serem twarogowym nie muszą być bardzo słodkie. Możesz jednak zrobić naleśniki z serem i rodzynkami, jeśli chcesz uzyskać trochę naturalnej słodyczy. Albo naleśniki z serem i jabłkami, gdy zależy Ci na bardziej wyrazistym smaku i większej ilości składników odżywczych. Powinny jednak smakować i pachnieć wanilią. Kiedyś naleśniki z serem waniliowym przygotowywano poprzez dodanie cukru wanilinowego do twarożku. Ty możesz jednak skorzystać z naturalnego ekstraktu waniliowego. Jest dużo bardziej aromatyczny, a przy tym zdrowy. Jeśli masz laski wanilii, nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć ich zamiast ekstraktu. Wtedy najlepiej przygotować naleśniki z serem i śmietaną podgrzewaną razem z wanilią. Odrobinę śmietany podgrzej w garnuszku i dodaj wanilię, wymieszaj całość, a następnie wlej do twarożku i ugnieć. To naprawdę będzie pyszne.
I to wszystko – masz już gotowe naleśniki z serem na słodko. Przepis nie był trudny, prawda? W takim razie czas przygotować ten przysmak, na przykład dla swoich pociech.