Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak zrobić pizzę na patelni?

2022-12-19
Jak zrobić pizzę na patelni?

Chrupiące ciasto drożdżowe, aromatyczny sos pomidorowy i ciągnący się ser – z tego powstaje pizza, czyli sycące danie pochodzące z Włoch. Tradycyjnie wypieka się ją piecu kamiennym opalanym drewnem, ale w domowych warunkach da się ją zrobić w piekarniku. Co zrobić, jeśli piekarnika w domu brak, a naszła Cię ochota na pizzę? Ten problem da się rozwiązać, przygotowując pizzę na patelni. Jak to zrobić? Dowiesz się tego z dalszej części artykułu.

Domowa pizza na patelni – wariacja na temat klasyki

Domowa pizza na patelni to szybka wersja włoskiego specjału. Przyrządzanie pizzy w domowych warunkach bywa trudne, ponieważ oryginalne ciasto potrzebuje czasu do wyrośnięcia, a także dobrze rozgrzanego pieca. Piec do pizzy spokojnie można zastąpić domowym piekarnikiem oraz patelnią.

Klasyczne ciasto na pizzę wyrabia się z mąki pszennej typu 0, ale niektórzy używają również mąki pełnoziarnistej lubi pszennej typu 550. Włoska pizza charakteryzuje się niezwykle cienkim ciastem i mocno zarysowanymi brzegami. W wersji rzymskiej brzegi są niskie i chrupiące, z kolei w neapolitańskiej są wyrośnięte i puste w środku. Przepisów na ciasto do pizzy jest co niemiara – wersja bez drożdży, z drożdżami suchymi, solą, cukrem. Wybór ciasta i technik używanych do jego wyrabiania jest mocno zależny od gustu i smaku pizzermana.

Niezwykle ważnym elementem pizzy jest sos oraz ser. Oryginalną pizzę przyrządza się z sosu pomidorowego, ale istnieją również alternatywy w postaci sosów śmietanowych, serowych lub maślanych. Kwestia sera również jest sporna – włosi serwują także pizzę bez mozzarelli o pięknie brzmiącej nazwie Marinara, niemniej jednak dla wielu osób ser na pizzy jest obowiązkowy. Dobrej jakości mozzarella di buffala bądź burrata straciatella są w stanie odmienić charakter dania nie do poznania.

Chociaż Włosi stawiają na minimalizm w dodatkach na pizzy, w domowych warunkach możesz położyć na niej dosłownie wszystko – każde zioło, które da się zmielić w młynku, rozdrobiony wyciskaczem czosnek, szpinak, fetę, pieczarki, a nawet szynkę babuni. W tym przypadku ogranicza Cię tylko pojemność lodówki. Możesz rzecz jasna uraczyć się gotową, mrożoną pizzą zrobioną na patelni, ale gwarantujemy, że ta zrobiona własnoręcznie skradnie Twoje serce.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić pyszną, pieczoną pizzę na patelni w wersji tradycyjnej, już spieszymy z pomocą! W kolejnym akapicie znajdziesz przepis na klasyczną pizzę przyrządzaną na patelni.

Przepis na pizzę z patelni, który pokochasz

Zanim zdradzimy Ci przepis na pizzę pieczoną na patelni, warto, żebyś wiedział, jakie składniki oraz akcesoria kuchenne są potrzebne do jej przygotowania. Niezbędne do zrobienia pizzy akcesoria to miska kuchenna do wyrabiania ciasta, szklanka lub miarka do odmierzania składników, deska do krojenia, a także nóż, patelnia i młynek do przypraw.

Jeśli nie posiadasz młynka wśród swoich kuchennych gadżetów, koniecznie dołącz go do swojej kolekcji. W naszej ofercie znajdziesz najwyższej jakości młynki i inne akcesoria do przypraw. Gwarantujemy, że świeżo zmielone przyprawy podkreślą charakter przygotowywanych przez ciebie dań, czyniąc je wyjątkowymi.

Przyrządzenie pizzy nie będzie możliwe bez odpowiedniej patelni. Jeśli zależy Ci na tym, by ciasto było bardziej chrupkie, koniecznie smaż je na nieprzywierającej patelni. Specjalna konstrukcja naczynia z grubym dnem i powłoką gwarantującą nieprzywieranie pozwoli Ci przygotować pizzę bez dodatku tłuszczu. Na takiej patelni z łatwością przygotujesz szybką pizzę z tortilli lub z chleba. Jak zrobić pizzę na patelni z tortilli? Wystarczy, że posmarujesz tortillę sosem pomidorowym, dodasz nieco startego sera i podsmażysz ją pod przykryciem przez kilka minut. Uważaj, bo można się od niej uzależnić!

Jeśli chcesz przyrządzić pizzę na cieście drożdżowym własnej produkcji i masz już wszystkie niezbędne akcesoria kuchenne, to czas wziąć się do jej przygotowywania. Do stworzenia pizzy na patelni z naszego przepisu potrzebujesz:

Na ciasto:

280 g mąki typu 00
140 ml wody
Łyżeczkę oliwy z oliwek
Łyżeczkę soli
Łyżeczkę suchych drożdży
Szczyptę cukru

Na sos pomidorowy:

80 ml passaty pomidorowej
20 g koncentratu pomidorowego
Szczyptę ziół prowansalskich
Szczyptę soli

Dodatki:

Kulkę mozzarelli
4 pomidorki koktajlowe
Łyżkę oliwy czosnkowej

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę i dodaj resztę składników na ciasto. Wyrabiaj je rękami aż do połączenia w gładką masę, a następnie uformuj z niej kulkę. Takie ciasto odłóż do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Następnie do rondelka wlej passatę i dodaj do niej koncentrat oraz przyprawy. Całość gotuj na małym ogniu przez 15 minut, tak by sos zgęstniał. Odłóż do ostygnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na deskę lub blat i obsyp mąką. Uformuj z niego cienki placek (możesz je również rozwałkować). Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy i przełóż na nią spód pizzy. Obsmaż z obu stron. Na rumiany spód wylej odrobinę sosu i rozsmaruj aż po brzegi. Przykryj pokrywką i podsmażaj przez ok. 3 minuty. W międzyczasie pokrój mozzarellę i pomidorki nożem kuchennym. Rozłóż ser na pizzy i daj mu chwilę, żeby się rozpuścił. Ściągnij pizzę z patelni łopatką na talerz, posyp pomidorkami i polej oliwą czosnkową.

Proces przyrządzania takiej pizzy z patelni możesz przyspieszyć, używając gotowego spodu lub rezygnując z dodawania drożdży. Pizza z patelni na gotowym spodzie robi się w kilka minut, więc będzie idealna na szybką przekąskę, z kolei ciasto na pizzę z patelni bez drożdży robi się znacznie krócej. Wystarczy podmienić drożdże na proszek do pieczenia, wyrobić i wrzucić na rozgrzaną patelnię – to tam rozpocznie się proces wyrastania. Pamiętaj, tylko żeby nakryć patelnię przykrywką, by ciasto miało wystarczająco ciepła.

Czytaj także:

Jak zrobić grzanki na patelni?
Jak zrobić łososia na patelni? 
Jak zrobić jajecznicę na patelni? 
Tosty z patelni. X smakowitych przepisów! 

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2022

Polecane

pixel