Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Kompot z truskawek na zimę – jak go zrobić?

2022-06-02
Kompot z truskawek na zimę – jak go zrobić?

Chcesz, by lato zostało z Tobą na dłużej? Sposobem na to jest zamknięcie ulubionych darów tej pory roku, np. truskawek, w słoikach. Niezwykle proste w przygotowaniu przetwory z truskawek to kompoty. Zobacz, jak możesz je przyrządzić. Poznaj wersję pozbawioną cukru, a także sposób na kompot na zimę bez wody.

Kompot z truskawek – przetwory na zimę

Truskawki od lat są uznawane za symbol lata. Gdy tylko pojawią się na stoiskach czy na własnych grządkach, wiemy, że szybkimi krokami zbliża się ta najwspanialsza pora roku.  Sezon na te niezwykłe owoce trwa od maja do lipca, dlatego chcąc zatrzymać ich smak, aromat, a także walory zdrowotne, warto przygotować z nich przetwory, np. kompot z truskawek na zimę.

Decydując się na zawekowanie takich przetworów, zyskujesz pewność, że przez tygodnie przechowywania nie utracą one swoich walorów zdrowotnych. Truskawki, których powstanie zawdzięczamy przypadkowi, a konkretnie skrzyżowaniu około 300 lat temu dwóch gatunków poziomek, to nieocenione źródło witaminy C, A, E, a także witamin z grupy B. W truskawkach znajdziemy także błonnik, magnez, fosfor czy wapń. Warto – chociażby dla takiej skarbnicy wartościowych składników – dowiedzieć się, jak zrobić kompot z truskawek na zimę.

Czytaj także: Jak się robi kompot z truskawek? 

Kompot z truskawek do słoików – przepis

Zanim przejdziemy do konkretnych wytycznych i przepisu na kompot z truskawek na zimę, przygotujmy odpowiednie słoiki. Do przetworów nadają się zarówno słoiki typu weck z plastikową uszczelką, jak i słoiki z metalową nakrętką. Oba typy znajdziesz w sklepie florina.pl. Jaki rodzaj słoika wybrać? Poniżej wskazówki.

· Typ słoika to kwestia Twoich preferencji. Pamiętaj jednak, że słoików typu weck z gumową uszczelką nie wolno wykorzystać do wekowania na sucho, czyli w piekarniku. Takie słoiki można natomiast z powodzeniem stosować do pasteryzacji na mokro, np. w garnku albo w zmywarce. Z kolei słoiki z metalową nakrętką, np. słoik Bormioli Rocco Quattro Stagioni wide mouth 320 ml nadają się do każdego rodzaju pasteryzacji.

· Słoiki nie mogą one być w żaden sposób uszkodzone, ponieważ będzie to przeszkodą w ich pasteryzacji. Kompot z truskawek na zimę bez pasteryzacji to raczej ryzyko szybkiego zepsucia truskawek. Jeżeli nie chcesz pasteryzować swoich przetworów w piekarniku ani w zmywarce czy w garnku, po umieszczeniu kompotu z truskawek w słoikach szybko zawiń je szczelnie kocem lub pościelą i pozostaw aż do ostygnięcia.

· Warto, by słoiki miały podobną pojemność. Wielkość słoika ma wpływ na czas pasteryzacji. Słoiki mniejsze pasteryzuje się krócej. Pojemność to także istotna kwestia jeżeli chodzi o kwestię pasteryzowania na mokro w garnku – duża dysproporcja może sprawić, że niektóre naczynia będą musiały zostać pokryte wodą, a jest to niedopuszczalne w procesie pasteryzacji.

Czytaj także: 3 przepisów na koktajl truskawkowy. Idealne w szczycie truskawkowego sezonu! 

Przepis na kompot z truskawek do słoików

Jeżeli chcesz przyrządzić kompot z truskawek do słoików będziesz potrzebować:

· 1 kg truskawek,

· 0,75  litra wody,

· 0,75 szklanki cukru,

· 2 łyżki soku z cytryny.

Wskazana ilość składników na kompot z truskawek w słoiku pozwoli na przyrządzenie 2 litrów kompotu.

Czytaj: Nalewka z truskawek. Poznaj nasz przepis!

Jak zrobić kompot z truskawek do słoików? Zagotuj w garnku wodę z cukrem, a następnie odstaw do przestudzenia. Czas na umycie truskawek poprzez zanurzenie ich w wodzie. Trzykrotnie wymień wodę. Na koniec pousuwaj szypułki i odcedź owoce za pomocą durszlaka. W słoikach poukładaj truskawki w taki sposób, by od wieczka dzieliło je kilka centymetrów. Dodaj odrobinę soku z cytryny do każdego słoika, następnie zalej truskawki przygotowaną wodą z cukrem. Słoiki zakręć dokładnie. Poddaj je pasteryzacji. W tym celu wyłóż dno garnka ściereczkami. Sprawdzi się tu nieco wyższy i szerszy garnek z naszego sklepu, np. garnek emaliowany Emalia Polska Pleszew Berry 24 cm 5 l miętowy, który można zastosować na dowolnej kuchence, nawet na indukcji. Naczynie doskonale kumuluje i przewodzi ciepło.

Czytaj: Przetwory owocowe we własnym domu - czyli wszystko o sokownikach

Kompot z truskawek na zimę – ile cukru?

Podana ilość cukru w przepisie jest orientacyjna – ostatecznie możesz dopasować ją do własnych preferencji. Jeżeli masz ochotę na zdrowszą wersję, czyli na kompot z truskawek na zimę bez cukru, możesz do posłodzenia wykorzystać inną substancję, np. ksylitol.

Czytaj także: Najlepszy przepis na kompot z czereśni

Kompot z truskawek na zimę bez wody

Znany przepis na kompot z truskawek do słoika zakłada też inne rozwiązanie niż te przedstawione powyżej. Można przygotować truskawki w cukrze, w soku własnym i dopiero po otwarciu słoika rozcieńczać kompot z wodą. Wystarczy wówczas przelać odrobinę kompotu do szklanki do napojów, np. takiej z kompletu szklanek do wody i soków Bormioli Rocco Romantic 340 ml 6 sztuk z fantazyjnymi wzorami, a następnie zalać resztę wodą.

Jeżeli nie chcesz przechowywać kompotu w słoiku, możesz zorganizować butelkę, w której zapasteryzujesz kompot. Sprawdzi się tu np. butelka do smoothie Bormioli Rocco Quattro Stagioni 410 ml o regularnych kształtach.  

Czytaj także: Jak zrobić kompot z rabarbaru?     

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2022

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel