Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak zrobić kompot z rabarbaru?

2022-05-01
Jak zrobić kompot z rabarbaru?

Sezon na rabarbar trwa całkiem długo. W zasadzie jest to jedna z pierwszych roślin, która pojawia się w wiosennym ogrodzie. Doskonale nadaje się na różnego rodzaju przetwory. Bardzo smacznym wyrobem jest m.in. kompot z rabarbaru. Zobacz, jak go przygotować. Ciesz się jego orzeźwiającymi właściwościami i walorami zdrowotnymi.

Kompot z rabarbaru – przepis

Tradycyjny kompot z rabarbaru to napój, który pamiętają jeszcze nasze babcie. Rabarbar to roślina odporna na mrozy, dlatego wcześnie pojawia się w ogrodzie. Można więc rozkoszować się jej smakiem i wykorzystywać do ciast i kompotów już w zasadzie od pojawienia się pierwszych wiosennych promieni słonecznych.

Aby kompot z rabarbaru spełnił oczekiwania wszystkich osób, warto przygotować go najpierw z dodatkiem mniejszej ilości wody, a następnie rozcieńczać zgodnie z potrzebami zaproszonych gości.

Czytaj także: Jak zrobić pyszny letni kompot z wiśni?

Kompot z rabarbaru – jak zrobić?

Oto prosty sposób na to, jak zrobić kompot z rabarbaru. Przynieś z ogrodu 4-6 średnich łodyg rabarbaru. Następnie dokładnie je umyj. Nie zapomnij również o ich wysuszeniu. Pamiętaj o tym, by poodcinać zgrubiałe części. Rabarbaru nie trzeba obierać. Nieobrane łodygi sprawią, że kompot zyska różowy kolor i będzie miał bardziej intensywny smak. Pokrój łodygi na kawałki o długości 2-4 cm.

Jak ugotować kompot z rabarbaru? Aby przyrządzić taką ilość rabarbaru, potrzebny Ci będzie garnek o pojemności minimum 4 litrów. Doskonale sprawdzi się tu garnek emaliowany Emalia Polska Pleszew Berry 24 cm 5 l miętowy. Ma wymaganą pojemność, letni kolor i jest pokryty emalią. Dzięki tej ostatniej cesze naczynie nie wchodzi w interakcję z jedzeniem, w tym z rabarbarem, przez co możesz cieszyć się smakiem zdrowego kompotu.

Teraz zasyp łodygi 10 dag cukru. Zalej całość litrem wody. Nakryj garnek pokrywką i zagotuj na dużym ogniu.

Czytaj także: Przetwory owocowe we własnym domu - czyli wszystko o sokownikach

Kompot z rabarbaru – ile gotować?

Czas potrzebny do tego, by uzyskać aromatyczny kompot z rabarbaru, to 30 minut gotowania. Wskazane pół godziny licz od momentu wrzenia wody. W chwili zagotowania kompotu zmniejsz maksymalnie moc palnika. Pozwól napojowi tylko lekko bulgotać.

Na koniec przecedź esencję przez sitko. Do gotowego napoju dolej dodatkowy litr wody, który go rozcieńczy.

Kompot z rabarbaru – czy jest zdrowy?

Kompot z rabarbaru nie tylko doskonale orzeźwia, ale to także skarbnica wielu wartościowych składników odżywczych. To źródło witaminy A, C oraz E. Znajduje się w nim również wiele błonnika, magnezu, wapnia, żelaza oraz potasu. Ten przysmak dostarcza też wielu wartościowych antyoksydantów.

Jeszcze zdrowszą i z pewnością mniej kaloryczną propozycją będzie kompot z rabarbaru bez cukru. Można całkowicie zrezygnować z cukru lub zastąpić go odpowiednim słodzikiem lub podać kompot z cukrem trzcinowym.

Kompot z rabarbaru dla dzieci warto nieco posłodzić, ponieważ brak substancji słodzącej może je zniechęcić do picia tego napoju. Rabarbar sam w sobie jest cierpki i nieco kwaśny, a maluchy niekoniecznie lubią takie smaki.

Klasyczny kompot z rabarbaru zawiera około 19 kcal w 100 g.

Czytaj także: Najlepszy przepis na kompot z czereśni.

Orzeźwiający kompot z rabarbaru

Gotowy napój możesz umieścić w dzbanku do napojów. W przypadku takiej ilości kompotu, jak w przepisie, idealnie sprawdzi się dzbanek Bormioli Rocco Kufra z wkładem chłodzącym 2,1 l pomarańczowy. Pomieści on cały napój, a dodatkowo skutecznie go schłodzi. Dzięki temu będziesz mógł cieszyć się zimnym kompotem bez konieczności dodawania lodu i dodatkowego rozcieńczania.

Wokół dzbanka możesz poukładać szklanki i pozwolić rodzinie samodzielnie się obsłużyć. Klasyczną propozycją jest komplet szklanek do wody Bormioli Rocco Bartender Lounge 275 ml 6 sztuk. Naczynia wykonane są z wysokiej jakości szkła, dzięki temu nie musisz obawiać się, że pękną. Na uwagę zasługuje ich geometryczna dekoracja, która rozprasza światło, przez co szklanki prezentują się jeszcze bardziej efektownie.

Ciekawym rozwiązaniem jest pozostawienie kompotu w garnku i nalewanie go do szklanek za pomocą nabierki. Przy okazji będzie można smakoszom rabarbaru nałożyć nieco owoców. Większe chochle, na których zmieści się rabarbar, dostępne są w ofercie marki Florina.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by zabrać nieco kompotu na wycieczkę albo do pracy. Potrzebna Ci będzie tylko dobrej jakości butelka, np. butelka Samba 500ml z klipsem Florina. Została ona wykonana ze szkła odpornego na uszkodzenia, poza tym posiada szczelne zamknięcie i silikonową uszczelkę. Obie te cechy ułatwiają jej transport.

Kompot z rabarbaru to dla wielu smak radosnych chwil z dzieciństwa. Warto podarować takie wspomnienia również kolejnemu pokoleniu.
Czytaj także: Jak się robi kompot z truskawek? 

Pokaż więcej wpisów z Maj 2022

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel