Najprostszy przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką
Ciasto drożdżowe z kruszonką to jeden z najbardziej letnich deserów. Jest pyszny, puszysty, słodki, prosty do zrobienia i, co najważniejsze, kojarzy się ze smakiem dzieciństwa. Aż chce się w nim zatopić zęby. Jak zrobić drożdżówkę z kruszonką? To nic trudnego. Wystarczy tylko kilka składników, akcesoriów i odrobina czasu.
Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką – jakich składników potrzebujesz?
Przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką w każdym domu jest inny. Prawdopodobnie Twoja babcia bądź mama miały swój tajny składnik, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Jeśli nie, Ty możesz eksperymentować i stworzyć swój wyjątkowy przepis. Większość z nich bazuje na podstawowych składnikach, jakimi są:
● mąka,
● jajka,
● mleko,
● drożdże,
● masło,
● cukier.
To właściwie jedne z najbardziej kluczowych składników w całej historii cukiernictwa. Mąka i drożdże nadają ciastu odpowiednią konsystencję, pozwalają rosnąć i sprawiają, że deser jest puszysty. Jajka związują je, masło jest doskonałym nośnikiem smaku, a mleko ułatwia osiągnięcie pożądanej struktury. Do tego dochodzi jeszcze cukier – to dzięki niemu ciasto jest słodziutkie, ale nie za bardzo. Wystarczająco, by zajadać je z chęcią o każdej porze dnia. Jak zrobić ciasto drożdżowe z kruszonką? Do tego oczywiście potrzebne są też składniki na samą kruszonkę:
● masło,
● mąka,
● cukier.
Tylko trzy produkty, a jaki efekt! Oprócz nich niezbędne będą również akcesoria. Jakie?
Czytaj także:
● Nasz przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe, któremu się nie oprzesz!
● Najprostsze ciasto z truskawkami
● Tarta z truskawkami. Przepis na letni podwieczorek!
Łatwe ciasto drożdżowe z kruszonką – niezbędne akcesoria
Pieczenie to prawdziwa sztuka, która – jak każda inna artystyczna działalność – wymaga odpowiednich narzędzi. W przypadku drożdżówki nie musisz nastawiać się na wiele produktów niezbędnych do pracy. Na szczęście to ciasto jest naprawdę bardzo proste. Bez czego jednak się nie obejdzie? Co musisz mieć w kuchni?
● Duża miska – to podstawa przy przygotowywaniu drożdżówki. Kiedyś drożdżowe ciasto wyrabiano wyłącznie w misach drewnianych. To naturalny materiał, w którym drożdże mogły swobodnie pracować. Obecnie niewiele osób posiada drewniane miski w swoim domu. Spokojnie jednak zastąpi je ceramika bądź inny naturalny materiał, taki jak stal nierdzewna.
● Przesiewacz do mąki – niektórym wydaje się, że przesiewanie mąki to tylko sposób na wydłużenie prac cukierniczych w domu. Że nie jest potrzebne zupełnie do niczego. To błędne myślenie. Mąka musi zostać przesiana, gdyż podczas tego procesu nabiera powietrza. To sprawia z kolei, że wypiek jest jeszcze bardziej puszysty i lekki. Dodatkowo nie ma w nim grudek, które pojawiają się wtedy, gdy mąka zbija się w większe grudki. W przypadku tak puszystego ciasta jak drożdżówka z kruszonką, przesianie mąki jest obowiązkowe.
● Blachy do pieczenia – warto mieć ich w domu kilka, by móc piec różnorodne ciasta, ale także tworzyć desery w ilościach odpowiednich dla domowników czy gości. Jedna mniejsza i jedna większa blaszka to akcesoria do pieczenia, które po prostu warto mieć w domu.
Oprócz tych produktów przyda Ci się również papier do pieczenia, którym możesz wyłożyć blaszkę, by jej nie ubrudzić oraz ułatwić sobie wyciąganie ciasta. Dobrze mieć w domu również drewnianą łyżkę, za pomocą której miesza się ciasto. Oczywiście jeśli nie robisz tego za pomocą miksera z hakami.
Czytaj także:
● Jak zrobić ciasto drożdżowe ze śliwkami?
● Ciasto drożdżowe z jabłkami - X pomysłów!
● Ciasto drożdżowe dla leniwych - nasz niezawodny przepis!
Ciasto drożdżowe z kruszonką – przepis
Masz już składniki, artykuły jednorazowe do pieczenia oraz te wielorazowe, które są niezbędne do robienia wszelkich ciast. W takim razie czas zabrać się do pracy. Jak zrobić łatwe ciasto drożdżowe z kruszonką? Na szczęście już sama nazwa mówi, że ciasto jest łatwe. Nie musisz więc obawiać się, że nie wystarczy Ci umiejętności. Potrzebujesz tylko czasu. Prosty przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką zawsze rozpoczyna się od zrobienia rozczynu. Musisz mieć do niego 30 gramów drożdży, pół szklanki ciepłego mleka, odrobinę cukru i mąki. Drożdże rozkrusz do kubka lub małej miski, zalej ciepłym mlekiem i dodaj cukier oraz mąkę. Całość wymieszaj dokładnie, by drożdże się rozpuściły. Pamiętaj, że mleko nie może być gorące, gdyż zabije drożdże, które wówczas nie wyrosną. Po 15 minutach rozczyn będzie już buzować. Możesz przejść do dalszej części przepisu.
Do miski wsyp 450 gramów mąki pszennej (przesiej ją), 70 gramów cukru, dodaj cztery żółtka, pół kostki stopionego masła i pół szklanki ciepłego mleka (około 120 mililitrów). Do całości dorzuć także rozczyn, który jest już gotowy. Mieszaj tak długo, aż ciasto będzie jednolite, ale nadal będzie lepkie. Nie dodawaj więcej mąki – ona sprawi tylko, że drożdżówka wyjdzie bardzo twarda. Jeśli chcesz dodać do drożdżówki rodzynki czy orzechy, możesz to zrobić właśnie w tym momencie. Zostaw ciasto przykryte bawełnianą ściereczką na godzinę. Powinno stać w ciepłym miejscu, by ładnie rosnąć.
Najprostsze ciasto drożdżowe z kruszonką jest już prawie gotowe. Musisz zrobić jeszcze tylko kruszonkę. Potrzebujesz do tego 100 gramów mąki, 50 gramów cukru i tyle samo zimnego masła. Masło utrzyj z mąką i cukrem, aż zobaczysz, że powstają drobne okruszki ciasta. To właśnie Twoja kruszonka. Możesz pozostawić ją do momentu, aż drożdżowe ciasto wyrośnie. Szybkie ciasto drożdżowe z kruszonką możesz przerzucić na blaszkę – z papierem do pieczenia albo posmarowaną masłem. Posyp je koniecznie dużą ilością kruszonki!
Czytaj także:
● Klasyczne ciasto drożdżowe z truskawkami - musisz go spróbować!
● Przepis na ciasto drożdżowe z serem - idealne na każdą okazję
● Pyszne ciasto drożdżowe z jagodami - sprawdź, jak szybko je przygotować
Jak długo piec ciasto drożdżowe z kruszonką?
Ile piec ciasto drożdżowe z kruszonką? To oczywiście zależy od tego, jakie jest duże. Te zrobione z powyższych proporcji, powinno piec się przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Zanim jednak włączysz piekarnik, poczekaj jeszcze 20 minut, by ciasto znowu wyrosło. Wtedy będzie naprawdę puszyste. Gdy robisz ciasto drożdżowe z kruszonką z 1kg mąki¸ musisz liczyć się z tym, że czas pieczenia będzie znacznie wydłużony, aby uzyskać puszyste ciasto drożdżowe. Duża blacha z kruszonką potrzebuje bowiem nawet około 50 minut pieczenia, by nie wyszedł z tego zakalec.
Czy ciasto drożdżowe z kruszonką może być wegańskie?
Przepis, który podaliśmy powyżej, nie jest wegański – zawiera masło, jajka i mleko. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by trochę go zmodyfikować. Jajka możesz całkowicie odrzucić. To składnik, który jest używany, jednak nie na tyle konieczny, by miał świadczyć o być albo nie być drożdżówki. Masło? Zamiast niego możesz użyć dobrej jakości oleju. Najlepiej wybierać taki, który nie ma silnego zapachu – jak z pestek winogron czy rzepakowy. Jednak możesz wykorzystać także olej kokosowy, który świetnie sprawdzi się w wielu deserach. A co z mlekiem? Ono również może zostać łatwo zastąpione. Na przykład przez mleko roślinne – owsiane, migdałowe czy kokosowe. Zwłaszcza to ostatnie będzie dobrym wyborem, gdyż zawiera więcej tłuszczu od pozostałych. Nie musisz przejmować się tym, że większość przepisów na drożdżówki zawiera duże ilości produktów odzwierzęcych. Spokojnie zastąpisz je wegańskimi odpowiednikami, które pozwolą Ci cieszyć się pysznym smakiem ciasta drożdżowego.
Proste ciasto drożdżowe z kruszonką to jeden z najlepszych przepisów na letni deser. Jest pyszne, słodkie, puszyste i można zajadać je na różne sposoby. Na przykład z odrobiną masła bądź dżemem porzeczkowym. Pychota!