Placki z dyni – na słodko i słono!
Szczyt sezonu na dynię przypada na jesień, dlatego właśnie to warzywo najbardziej kojarzy nam się z tą porą roku. Z dyni można zrobić przeróżne pyszne dania – na słodko i na słono. Ciasta, muffinki, ciasteczka czy nawet latte z musem dyniowym. Oprócz tego przyrządzisz z niej sałatki, sosy, zupy i wytrawne placki. Dynia to mnóstwo smaku i jeszcze więcej pomysłów na przepisy. Dzisiaj skupimy się na plackach w dwóch wersjach – wytrawnej i deserowej.
Placki z dyni – co Ci się przyda?
Zanim jednak zaczniesz myśleć o tym, że placki z dynią będą stanowić idealny obiad czy też śniadanie dla Twojej rodziny, przygotuj kilka niezbędnych akcesoriów, które przydadzą Ci się podczas smażenia.
● Patelnia teflonowa – idealna do smażenia placuszków na niewielkiej ilości tłuszczu. Dzięki temu będą pyszne i zdrowe, w sam raz dla osób na diecie czy Twoich pociech.
● Łopatka – odpowiednia łopatka, a zatem miękka, najlepiej silikonowa to niezbędne akcesorium do smażenia na patelni teflonowej. Pamiętaj, że tej powierzchni nie można niczym zarysować.
● Duża miska – skoro śnią Ci się chrupiące placki z dyni, przygotuj dużą miskę, w której zmieścisz masę na nie.
Do tego jeszcze łyżka do mieszania, dobry nóż, by obrać dynię z grubej skóry i tarka, na której zetrzesz miąższ warzywa. Placki z dyni na słono i na słodko robi się podobnie – większość czynności jest taka sama. Musisz jednak wiedzieć, jakich składników używać, by placki były pyszne.
Czytaj także:
● Zupa dyniowa – najlepszy jesienny przepis
● Krem z dyni – jak sprawić, by był aromatyczny?
● Puree z dyni – sposób na dyniowe nadwyżki! Co można z niego zrobić?
Placki z dyni – przepis na słodko
Placki z dyni na słodko to świetny pomysł na jesienne śniadanie dla całej rodziny. Robi się je szybko i bez większych problemów. Wybierz tylko odpowiednią dynię. Placki z dyni hokkaido to najczęściej przygotowywany przysmak, gdyż ta dynia jest niewielka i naprawdę pyszna w smaku. Zacznij od obrania dyni i starcia na tarce o drobnych oczkach miąższu. Musisz uzyskać około 330 gramów tego składnika. Resztę dyni schowaj na później. Do dużej miski wlej 100 gramów jogurtu naturalnego, dodaj trzy jajka i dynię. Wszystko wymieszaj dokładnie. W innej misce wymieszaj suche składniki: 300 gramów mąki, dwie łyżki cukru, łyżeczkę esencji z wanilii, odrobinę cynamonu i łyżeczkę sody oczyszczonej.
Wymieszaj te składniki i dodaj je do miski z mokrymi półproduktami. Teraz wystarczy połączyć całość i zacząć smażenie, najlepiej na niewielkiej ilości oleju lub oliwy. Smaż je z obu stron na złoto. Prosty przepis na placki z dyni możesz wykorzystać zawsze wtedy, gdy nie wiesz, co zrobić na śniadanie czy podwieczorek. Sprawdzi się zawsze. Takie placki z dyni dla dzieci będą idealnie pożywne, więc możesz też zapakować je dzieciom do szkoły.
Czytaj także:
● Dżem z dyni. Z czym łączyć dynię w dżemie?
● Dynia w occie. Zdradzamy przepis na marynowaną dynię
● Przepis na babeczki dyniowe – na Halloween i nie tylko!
● Ciasteczka dyniowe – jak je zrobić? 5 pomysłów
Placki z dynią – przepis wytrawny
Placki z dyni, wytrawne i niezwykle aromatyczne, można przygotować bez większego problemu. Placki z dyni, jak ziemniaczane, uwielbiają cebulkę i intensywne smaki, na przykład czosnek czy imbir, który świetnie łączy się ze słodyczą tego warzywa. Najprostsze placki z dyni zrobisz wyłącznie z dodatkiem soli, pieprzu, cebuli, jajek, mąki i jogurtu. Możesz dodać do nich majeranek lub oregano. Około 500 gramów miąższu zetrzyj na tarce, dodaj do niego 200 gramów jogurtu i dwa jajka oraz sól, pieprz i przyprawy. Posiekaj także cebulę w piórka lub kosteczkę i także dorzuć do miski. Następnie dodaj 150 gramów mąki i wymieszaj całość dokładnie, by wszystkie składniki się połączyły. Ciasto powinno być lejące się, ale nie za bardzo. Jeśli uważasz, że mąki jest za mało, dodaj jeszcze trochę. Teraz czas na smażenie. Prawda, że proste? Ten przepis na placki z dyni możesz wzbogacić też o starte ziemniaki.
Wiesz już, jak zrobić placki z dyni. To nic trudnego, prawda? A smaku jest całe mnóstwo! Placki z dyni – wytrawne i słodkie – będą idealnym pomysłem na śniadanie, obiad, podwieczorek czy kolację.