Przepis na mazurek wielkanocny, który pokochasz!
Mazurek, obok takich przysmaków jak żurek i jajka faszerowane, to danie, które jednoznacznie kojarzy się z Wielkanocą. Jednym słowem – nie może zabraknąć go na świątecznym stole. Lubisz to ciasto, ale nie wiesz jak je przygotować? Poznaj przepis na mazurek wielkanocny!
Mazurek wielkanocny - przepis podstawowy
Przygotowując menu na Wielkanoc nie możesz zapomnieć o mazurku! Przeczytaj najpierw ten przepis i zrób listę zakupów. Przy okazji przeczytaj także:
● Przystawki na Wielkanoc – 4 pomysły!
● Babka wielkanocna - przepis na tradycyjną babkę i nie tylko
● Baranek wielkanocny - przepis na baranka z ciasta, masła i cukru
Dzięki temu zaoszczędzisz czas i wszystkie niezbędne składniki do wielkanocnych potraw kupisz za jednym razem.
Kluczem w przyrządzeniu kruchego i rozpływającego się w ustach ciasta są składniki. Niezależnie od tego, jaki przepis na mazurek wielkanocny wybierzesz, pamiętaj o tym, by składniki były najwyższej jakości. Co także istotne, aby mazurek wielkanocny posiadał cechy wielkanocnego przysmaku, ważne są także proporcje składników. Trzymanie się tych zasad sprawi, że pieczenie ciasta na pewno zakończy się sukcesem! Zanim rozpoczniesz, upewnij się, że w asortymencie kuchni masz m.in. łopatkę do serwowania ciasta, ale także ładną zastawę, w tym świąteczne kubki. Mazurek najlepiej smakuje w towarzystwie ciepłej kawy lub herbaty.
Czytaj także: Jakie ciasto wielkanocne upiec? [wstawić link do opublikowanego artykułu]
Niezbędnymi elementami przepisu na mazurka wielkanocnego są mąka i jajka. I to właśnie na nich nie warto oszczędzać – w końcu Wielkanoc jest tylko raz w roku! Jakie produkty potrzebne są do przyrządzenia masy?
● 0,5 kg mąki (może być tortowa, ale sprawdzi się też krupczatka),
● łyżeczka proszku do pieczenia,
● 0,5 szklanki cukru,
● kostka masła roślinnego
● 4 żółtka.
Kolejnym krokiem naszego przepisu na mazurek wielkanocny jest wyrabianie ciasta. Należy je zagnieść, a następnie rozłożyć na folii i włożyć do lodówki na ok. 45 minut, ponieważ kluczem sprawdzonych, tradycyjnych przepisów na mazurki wielkanocne jest temperatura. Odrobinę masy można zostawić – przyda się do uformowania nieco wyższych brzegów.
Po upływie wskazanego czasu ciasto należy wyjąć i dokładnie rozwałkować (najlepiej wałkiem takim jak Fiskars Non Stick, który dzięki wykonaniu z tworzywa sztucznego gwarantuje, że masa nie będzie się przyklejać), a z dodatkowej masy ukształtować nieco grubsze krawędzie. W międzyczasie koniecznie trzeba przygotować blachę do pieczenia (do mazurków sprawdzą się przede wszystkim te ze stali węglowej, np. Florina Likoris 32 x 22 x 5 cm lub Florina Likoris 40 x 32 x 5 cm, ale sprawdzi się także zwykła forma do babki) – wyłożyć ją papierem do pieczenia (papier do pieczenia Praktyczna 8 m). Ciasto powinno piec się przez ok. 30-35 minut w temperaturze 190-200°C.
Mazurek wielkanocny - prosty przepis "na ostatnią chwilę"
A co jeśli nie mamy czasu? Wówczas warto sięgnąć po koło ratunkowe, czyli przepis na najprostszy mazurek wielkanocny. Co najbardziej lubimy w mazurkach? Oczywiście masę kajmakową! Ta wymaga umiejętności i czasu, dlatego chcąc upiec prosty mazurek wielkanocny sięgnij po gotową masę. Pamiętaj jednak, by wybrać produkt najwyższej jakości. Aby najprostszy mazurek wielkanocny był jednocześnie najsmaczniejszy - wykonaj polewę czekoladową, rozpuszczając tabliczkę ulubionej czekolady z odrobiną mleka. Taki mazurek pięknie będzie prezentować się w koszyczku wielkanocnym!
Czytaj także: Co do koszyczka wielkanocnego?
Przepis na mazurka z kajmakiem
Przepis na mazurka z kajmakiem możesz wykonać w różny sposób, na przykład korzystając z kajmaku do ozdoby ciasta. Bo ostatnim etapem przyrządzania mazurka wielkanocnego jest dekoracja i to ona stanowi główny punkt naszego przepisu na mazurka kajmakowego. Przyda się lukier – wystarczy szklankę cukru pudru wymieszać z 3-4 łyżkami soku z cytryny. Alternatywą dla niego może być właśnie gotowa masa kajmakowa. Tradycyjny mazurek wielkanocny powinien być ozdobiony zgodnie z okazją, na którą jest pieczony.
Mazurek wielkanocny czekoladowy
Wielbiciele wielkanocnego mazurka czekoladowego mogą wykorzystać dekorator do ciast Florina Anide i masę czekoladową, aby napisać na lukrze lub masie kajmakowej „Alleluja” lub dodając do tego płatki migdałów, ułożyć charakterystyczną „bazię”. W sprzedaży nie brakuje również specjalnych wielkanocnych dekoracji cukierniczych – jajeczek, zajączków i baranków. Czekoladowy mazurek wielkanocny w wielu domach wypiera ten tradycyjny, kajmakowy. Jeśli wybierasz masę czekoladową zamiast kajmakowej, koniecznie wypróbuj mieszankę śmietanki, kawy (koniecznie przygotowanej w kawiarce), kardamonu i białej czekolady, a polewę wykonaj z czekolady mlecznej. Czekoladowy mazurek wielkanocny pokochają z pewnością dorośli i dzieci!
Mazurek wielkanocny orzechowy
Jeżeli natomiast z dzieciństwa pamiętasz smak orzechowego mazurka wielkanocnego, spód ciasta wykonaj zgodnie z powyższym przepisem, natomiast jako masa najlepiej sprawdzi się beza orzechowa. W ten sposób orzechowy mazurek wielkanocny będzie lekki i wyrazisty. Bezę zacznij przygotowywać od rozdrobnienia 130 gram orzechów włoskich lub laskowych. Następnie ubij na sztywno 3 białka i stopniowo dodawaj do nich pół szklanki cukru pudru. Potem za pomocą miksera połącz masę białkową z łyżką mąki ziemniaczanej, połącz całość w misce z rozdrobnionymi orzechami, wyłóż na podpieczony spód i ozdób całość jeszcze 10 gramami orzechów. Całość wstaw na 10 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni. Taki mazurek wielkanocny jest dla wielu ulubionym elementem śniadania wielkanocnego. Co jeszcze warto podać tego dnia?
Czytaj także: Wielkanocne śniadanie - jak powinno wyglądać?
Wielkanocny mazurek orzechowy i każdy inny najpiękniej prezentować będzie się na paterze. Koniecznie w towarzystwie kawy lub herbaty zaparzonych w imbryku i zaparzaczu. Doskonałym sposobem, by wielkanocny stół prezentował się wyjątkowo, jest zakup eleganckiego serwisu kawowego.
Czytaj także: Stroiki wielkanocne na stół - jak je zrobić samodzielnie?