Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Przepis na żeberka duszone w garnku

2022-04-17
Przepis na żeberka duszone w garnku

Nie masz pomysłu na obiad? Spokojnie, nic straconego. Wystarczy, że przygotujesz pyszne żeberka duszone w garnku, a wszyscy domownicy będą zachwyceni. Klasyka nigdy nie wychodzi z mody. Zwłaszcza że możesz przygotować ją na wiele sposobów. Oto kilka przykładów.

Żeberka duszone z grzybami

Przepis na żeberka duszone z grzybami jest bajecznie prosty. Poradzi sobie z nim każdy, kto ma w domu garnki. Oczywiście oprócz tego przyda Ci się także dobre mięso (kilogram), kilka listków laurowych, ziele angielskie, trzy cebule i grzyby. Im więcej, tym bardziej aromatyczny będzie sos. Od czego zacząć? Gotowanie rozpocznij dzień wcześniej – to właśnie wtedy musisz zalać suszone grzyby wrzątkiem, by spokojnie zmiękły. Jeśli masz świeże grzyby leśne, możesz z nich skorzystać.

Pokrój żeberka na mniejsze porcje. Tu niezbędny będzie ostry nóż kuchenny, gdyż to mięso bywa kapryśne i dość trudne do przekrojenia. Wielkość porcji jest zależna od Ciebie. Optymalna wielkość to kawałek z dwiema kostkami. Oprósz mięso solą i pieprzem, a następnie całość lekko obsmaż na oleju z dwóch stron. Możesz też wybrać patelnię z serii Mateusz Gessler poleca, na których swobodnie usmażysz mięso bez tłuszczu bądź na niewielkiej jego ilości. To polecane zwłaszcza wtedy, gdy jesteś na diecie.

Obsmażone żeberka włóż do garnka. Dorzuć tam także cebulę obraną i pokrojoną w paski, a także pokrojone w paski grzyby, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalej wodą – pół litra powinno wystarczyć. Teraz zacznie dziać się magia. Żeberka duszone w garnku potrzebują około dwóch godzin, by zmięknąć. Po tym czasie będą rozpadały się w ustach. Pamiętaj, że żeberka w garnku wytwarzają też doskonały, aromatyczny sos, który warto zagęścić. Przygotuj zasmażkę z masła i mąki, następnie wyciągnij żeberka, a zasmażkę delikatnie rozprowadź w sosie za pomocą łopatki. Zagotuj sos i dołóż do niego żeberka. Teraz możesz podać je domownikom – na przykład z gotowanymi ziemniakami czy kaszą. Widzisz, taki przepis na żeberka duszone w sosie własnym to prosta sprawa!

Czytaj także:

● Pyszny przepis na karkówkę duszoną w garnku 
● Karkówka pieczona - obiadowy klasyk! 
● Jak zrobić karkówkę pieczoną w rękawie? 
● Pieczonki - co to za danie i jak się je robi? 

Żeberka duszone w musztardzie

Ciekawą wariacją na temat domowych żeberek duszonych (z przepisu babci), jest danie z dodatkiem musztardy. Dlaczego warto je zrobić? Mięso wieprzowe i musztarda to świetne połączenie. Dzięki temu nabiera ono charakteru, staje się ostrzejsze i bardziej wyraziste. Dodatkowo w przepisie znajduje się też jeden składnik, który sprawia, że to proste danie zmienia się w arcydzieło.

Jak zrobić żeberka w garnku z musztardą? Zacznij od przygotowania marynaty. Składa się na nią oliwa, czosnek, musztarda (trzy łyżeczki) oraz sól i pieprz. Posmaruj nią żeberka, a następnie odstaw je do lodówki na dwie godziny, by całość się „przegryzła”. Teraz czas na delikatne obsmażenie mięsa. Przełóż je do garnka – świetnie sprawdzą się tu garnki emaliowane, na przykład garnek emaliowany Emalia Polska Pleszew Forte szary 3l. Żeberka w garnku żeliwnym także będą pyszne, jednak to emalia króluje przy tego typu gotowaniu. Teraz obierz dwa jabłka – najlepiej kwaśne – i pokrój je w plastry. Tu przyda się oczywiście deska do krojenia, która nie pochłania zapachów z innych półproduktów. Obłóż mięso kawałkami jabłka i zalej całość wodą. Najważniejsze, by żeberka były przykryte płynem. Dodaj ziele angielskie i dwa rozgniecione ząbki czosnku. Całość gotuj na małym ogniu przez dwie godziny. Jak podoba Ci się ten przepis? Żeberka duszone wychodzą z niego rozpadające się i bardzo aromatyczne. Są też lekko pikantne. Palce lizać!

Żeberka w miodzie w garnku emaliowanym

Przepis na pyszne żeberka duszone powinien zawierać miód! To dzięki niemu mięso staje się słodkie, a jednocześnie bardzo kruche. Sam sos również staje się niezwykle aromatyczny i trochę inny od tego klasycznego, który znamy z czasów dzieciństwa. Jak przygotować to danie? Umyj i osusz mięso, a następnie pokrój je na mniejsze części. Oprósz solą i pieprzem, a także majerankiem. Jeśli lubisz zioła, nie żałuj ich. Smaki rozejdą się w sosie. Natrzyj mięso także czosnkiem i polej je miodem (trzy łyżeczki powinny wystarczyć), a następnie przykryj całość i odstaw do lodówki na godzinę. Im dłużej żeberka będą leżeć w miodzie, tym będą lepsze. Taką marynatę możesz więc przygotować rano, a nawet dzień wcześniej. Teraz czas na smażenie mięsa. Gdy będzie już złotawe, przełóż je do garnka i obłóż pokrojoną w talarki cebulą. Możesz dodać także marchewkę, która sprawi, że sos i mięso będą jeszcze słodsze. Dla tych, którzy wolą kontrasty smakowe, idealnym dodatkiem będzie z kolei ostra musztarda. Dodaj ziele angielskie i kilka ziaren pieprzu. Całość podlej wodą lub bulionem, jeśli zależy Ci, by mięso było jeszcze bardziej aromatyczne. Przykryj garnek i gotuj zawartość na małym ogniu przez dwie godziny bądź krócej. Jeśli zobaczysz, że mięso jest już gotowe, możesz zdjąć garnek z płyty szybciej. Takie żeberka duszone z ziemniakami będą smakować najlepiej.

Duszone żeberka to klasyka gatunku. Ale jaka smaczna! Z całą pewnością warto przygotować je dla domowników, by również oni poznali smak cudownego, rozpadającego się w ustach mięsa.

 

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2022

Polecane

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel