Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Przetwory z kabaczka – 5 pomysłów

2022-06-12
Przetwory z kabaczka – 5 pomysłów

Już w okresie letnim warto pomyśleć o tym, by przygotować przetwory z kabaczka. Będzie można po nie sięgnąć, gdy pogoda za oknem nie będzie rozpieszczać. Wówczas wystarczy otwarcie słoika, by cieszyć się kulinarnymi wspomnieniami lata. Zapoznaj się z przedstawionymi pomysłami na smaczne dania prosto ze słoika.

Przetwory z kabaczka na zimę – przepisy

Istnieje szereg różnorodnych przetworów z kabaczka do słoików, które można przyrządzić w szybki i łatwy sposób. Wśród przygotowanych potraw wyróżnia się cały repertuar smaków: słodkie, słone, kwaśne.

W tym artykule znajdziesz wskazówki, jak przygotować smaczne jedzenie do słoików, tj. przetwory z kabaczka na zimę. Nim jednak przejdziemy do omówienia przepisów na przetwory z kabaczka, wskażemy najważniejsze zasady związane z pasteryzacją słoików. Proces ten jest niezbędny, jeżeli chcemy cieszyć się smakiem przyrządzonych dań przez długie tygodnie.

Czytaj także: Leczo z patisona. Klasyczne danie w nowym wydaniu!

Przetwory z kabaczka na zimę do słoików

Wybierając słoiki na przetwory, zadbaj o to, by sprawdzić dokładnie ich szczelność. Nie powinny być poszczerbione ani uszkodzone w jakikolwiek sposób, ponieważ wówczas pasteryzacja się nie uda. Zastanów się także, jaką metodę wekowania preferujesz. Jeżeli chcesz zawekować słoiki na sucho, czyli w piekarniku, możesz sięgnąć wyłącznie po słoiki z klasycznymi nakrętkami. Nie sprawdzą się w tym przypadku słoiki z gumową uszczelką – może ona ulec zniszczeniu w procesie wekowania.

Z kolei tzw. metody na mokro – czyli pasteryzacja w garnku z wrzątkiem lub w zmywarce – są na tyle uniwersalne, że umożliwiają korzystanie zarówno ze słoików typu weck, jak i słoików twist off, czyli z metalową nakrętką. Oba typy słoików znajdziesz w sklepie Florina.pl. Wyróżniają się one wytrzymałym szkłem i szczelnością, dlatego możesz w nich przechowywać jedzenie przez wiele tygodni.

Proces pasteryzacji odbywa się w kilku krokach. Najpierw na umieszczeniu szczelnie zamkniętych słoików w garnku wyłożonym ściereczką. Następnie należy zalać słoiki na ¾ ich wysokości wodą. Po zagotowaniu należy podgrzewać całość przez około 20-30 minut na wolnym ogniu. Gdy czas minie, należy poczekać, aż słoiki wystygną i umieścić je w suchym i chłodnym miejscu.

Czytaj także: Kabaczek faszerowany - przepis z wykorzystaniem tego letniego warzywa

Przetwory – kabaczek marynowany

Jeżeli masz ochotę na przetwory z kabaczka i cukinii, możesz zamarynować razem te dwa warzywa. Wystarczy, że zgromadzisz następujące składniki:
• 1 kg kabaczka,
• 1 kg cukinii,
• 2 ząbki czosnku,
• 1 kawałek papryki ostrej,
• koper – 1 gałązka,
• ziele angielskie,
• pieprz w kulkach.
Z kolei do wykonania zalewy niezbędne będą:
• 3 łyżeczki soli,
• 5 łyżeczek cukru,
• ¾ szklanki octu,
• 1 l wody.

Teraz możesz przystąpić do wykonania kabaczka marynowanego. Dokładnie umyj warzywa i pozbądź się gniazd nasiennych. Na desce pokrój kabaczka i cukinię w paski. Wybierz taką deskę, która jest odporna na zarysowania noża, a także nie psuje się pod wpływem soków, jakie mogą puścić warzywa. Idealnie sprawdzą się tu deski z kolekcji Florina.

Umieść pokrojone warzywa w słoiku, wsyp wskazane przyprawy, a następnie za pomocą nabierki zalej gorącą zalewą, stworzoną według przedstawionej receptury. Słoiki mocno zakręć i poddaj procesowi pasteryzacji lub pozostaw do wystygnięcia i schowaj w spiżarni.

Czytaj także: Jak ugotować leczo z kabaczka?

Dżem z kabaczka – przepisy

Smacznym przetworem, na który możesz się zdecydować, będzie dżem z kabaczka. Możesz przyrządzić go jedynie z tego warzywa lub pokusić się o zastosowanie smacznych dodatków, np. jabłek, pomarańczy czy cytryny. Poniżej przedstawiamy przepisy na przetwory z kabaczka w formie dżemów.
Do przygotowania dżemu sięgnij po garnek z grubym dnem, w którym trudno o przypalenie jedzenia. Dobrym pomysłem jest postawienie na naczynia emaliowane, ponieważ nie wchodzą one w interakcję z pożywieniem i tym samym nie zmieniają smaku i aromatu dżemu. Garnki spełniające tego rodzaju wymagania znajdziesz w sklepie Florina.

Czytaj także: Kabaczek smażony - w cieście czy panierce? 

Dżem z kabaczka z galaretką
Jeżeli masz ochotę na 15 słoiczków o pojemności 200 ml z dżemem kabaczkowym, zorganizuj następujące składniki:
• 2 średnie kabaczki,
• 3 galaretki cytrynowe,
• 0,5 kg cukru.

Wykorzystując ostry nóż, np. dostępny w ofercie sklepu Florina, obierz dokładnie warzywa i pozbądź się pestek. Pokrój kabaczki w kostkę. Umieść je w garnku i zasyp wskazaną w przepisie ilością cukru. Smaż przez około 1 godzinę. Teraz zblenduj całość na masę i postaw na ogniu. Dodaj proszek z galaretek i wymieszaj dokładnie. Nałóż dżem do słoiczków.

Dżem z kabaczka i pomarańczy

Tego rodzaju połączenie smakowe w dżemie, a więc kabaczek wraz z pomarańczą, to kolejny przykład przetworów z kabaczka na słodko. Aby przygotować taki dżem należy zgromadzić:

• 4 pomarańcze,
• 2,5 kg kabaczka,
• 2 galaretki pomarańczowe,
• 1 kg cukru.

Realizując ten przepis postępuj tak, jak we wskazanych wskazówek we wcześniejszym przepisie.

Dżem z kabaczka i cukinii

Przetwory z kabaczka i cukinii, w tym dżem, sprawdzą się doskonale w przypadku miłośników tych dwóch typów warzyw. Jak przyrządzić dżem tego rodzaju? Przygotuj cukinię, kabaczka i cukier. Po dokładnym obraniu i pokrojeniu wskazanych składników zasyp je cukrem, a następnie podgrzewaj w garnku. Na koniec wszystkie składniki zblenduj.

W podobny sposób postępuj przygotowując inne typy dżemów, np. dżem z kabaczka i cytryny albo dżem z kabaczka i jabłek.
Pamiętaj, że dżem to nie jedyny rodzaj przetworów z wykorzystaniem tych warzyw. Inne smaczne przetwory z cukinii i kabaczka to np. te w wersji marynowanej.

Jeżeli chcesz zachować przetwory z kabaczka i cukinii na zimę koniecznie zawekuj swoje przysmaki. W tym celu kieruj się zasadami przedstawionymi powyżej.

Czytaj także: Jak zrobić kabaczek w zalewie słodko-kwaśnej?

Przetwory z kabaczka i papryki

Ciekawą propozycją na przetwory z kabaczka jest przepis z wykorzystaniem dodatku papryki. Aby przyrządzić taki przysmak będą Ci potrzebne:
• 1 kabaczek,
• 4 papryki czerwone,
• 2 cebule,
• 5 ziarenek pieprzu,
• 5 sztuk ziela angielskiego,
• 3 szklanki cukru,
• 2 szklanki soli.

Pokrój wszystkie składniki – cebulę na półkrążki, paprykę w paseczki, kabaczka w kosteczkę. Umieść je w słoiku. Następnie zagotuj sól w litrze wody i przestudzić. Zalej warzywa i odstaw na 3 godziny. Zagotuj wodę z octem. Dodaj cukier. Dosyp przyprawy, a następnie dolej zalewę do słoika.

Czytaj także: 5 pomysłów na przetwory z cukinii – przepisy

 

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2022

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel