Pstrąg z patelni. Najlepsze przepisy
Pstrąg jest jedną z najpopularniejszych ryb spożywanych przez Polaków. Jeśli też lubisz jej smak i chcesz dowiedzieć się, jak przygotować pstrąga na patelni – czytaj dalej!
Chrupiący pstrąg z patelni
Zanim zabierzesz się za przygotowanie chrupiącego pstrąga z patelni, koniecznie wybierz odpowiednią rybę. Wśród pstrągów wyróżniamy pstrąga potokowego i tęczowego. Ten drugi, nazywany też łososiowym – jest zdecydowanie popularniejszy w kuchni polskiej i to on zazwyczaj ląduje na naszym talerzu. Chcąc przygotować pstrąga tęczowego z patelni, zwróć uwagę na wygląd ryby. Ta powinna mieć czerwone skrzela, błyszczące łuski i oczy.
Ile smażyć pstrąga na patelni?
Do pstrąga łososiowego z patelni potrzebujemy patelni nieprzywierającej. Dobrym wyborem jest patelnia grillowa. Jak na niej smażyć? Sprawdź nasze rady: Jak smażyć na patelni grillowej?
Jeśli chodzi o to, ile smażyć pstrąga na patelni, wiele zależy od wielkości ryby, tłuszczu, patelni, mocy palnika. Możemy jednak ogólnie przyjąć, że pstrąga na patelni grillowej smażymy około 7-8 minut na jedną stronę.
Aby wyszedł nam chrupiący pstrąg z patelni, warto obserwować jego wygląd w trakcie smażenia. Gotowy pstrąg tęczowy z patelni powinien mieć złoty kolor.
Przepis na pstrąga z patelni
Pierwszy przepis na pstrąga z patelni to pomysł bardzo podstawowy, którego warto się nauczyć. Taka baza może Ci wystarczyć, a być może zechcesz na jej podstawie tworzyć własne alternatywy.
Jak zrobić pstrąga z patelni?
Do przepisu potrzebujesz:
● 2 pstrągi wypatroszone
● 2 ząbki czosnku
● 2 łyżki masła
● 1 cytrynę
● 2 łyżki mąki pszennej
● olej do smażenia
● kilka gałązek natki pietruszki
● sól, pieprz czarny i pieprz cytrynowy do smaku
Przygotowanie pstrąga z patelni:
1. Zacznij od dokładnego umycia i wysuszenia ręcznikiem papierowym ryb.
2. Przy pomocy wyciskarki do cytrusów wyciśnij sok z cytryny. Teraz czas doprawić pstrągi. Wnętrze i skórę ryb natrzyj solą i pieprzem, a także sokiem z cytryny. Na desce do krojenia pokrój w cienkie plastry czosnek i włóż je do środka pstrąga. Dodaj także po łyżce masła i kilka gałązek pietruszki.
3. Tak przygotowane ryby do chrupiącego pstrąga z patelni włóż do lodówki na minimum 30 minut.
4. Wyjmij ryby i obtocz pstrągi w mące. Na patelni grillowej rozgrzej olej i wyłóż pstrągi.
5. Smaż z jednej strony około 7 minut. Potem przewróć rybę przy pomocy łopatki i smaż z drugiej strony tyle samo czasu, aż do zarumienienia pstrąga z patelni.
Jak widzisz, podstawowy przepis na pstrąga z patelni grillowej jest naprawdę prosty!
Pstrąga z patelni na obiad podawaj w towarzystwie ziemniaków lub ryżu. Na lżejszą kolację proponujemy natomiast dodatek sałaty i ciepłej bagietki czosnkowej.
Pstrąg z patelni z masłem czosnkowym
Aby urozmaicić smak pstrąga łososiowego z patelni, warto wcześniej przygotować masło czosnkowe i nim nadziewać rybę. Pstrąg z patelni z masłem czosnkowym to doskonałe połączenie smaków, które z pewnością polubisz!
Jak zrobić masło czosnkowe?
Przy pomocy wyciskacza do czosnku rozgnieć ząbki czosnku i wymieszaj je z dokładnie masłem (kilka godzin wcześniej wyjmij masło z lodówki). W ten sposób maślany smak oraz czosnek dużo lepiej się połączą, tworząc aromatyczną i pyszną kompozycję!
Pstrąg z patelni grillowej z koperkiem
Do pstrąga z patelni bez panierki, jak i z panierką, doskonale pasują zioła. Najbardziej klasyczne zestawienie to pstrąg z patelni grillowej z koperkiem. Jeśli lubisz zioła, koniecznie pokrój drobno przy pomocy ostrego noża kuchennego kilka gałązek i włóż je do środka ryby, a także posyp gotowego pstrąga z patelni. Do pstrąga z patelni grillowej z koperkiem świetnie pasuje również posiekany rozmaryn.
Jeśli nie masz pod ręką świeżych ziół, sięgnij po swoje akcesoria do przypraw. Być może znajdziesz w nich suszone zioła? One także świetnie wzbogacą smak pstrąga.
Pstrąg z patelni grillowej w folii
Ciekawym urozmaiceniem tego dania jest pstrąg z patelni grillowej w folii.
Do przepisu potrzebujesz:
● 1 pstrąga wypatroszonego
● 2 ząbki czosnku
● 2 plasterki cytryny
● 1 gałązkę świeżego rozmarynu
● 3 gałązki świeżego oregano
● 1 gałązkę świeżego tymianku
● 1 pęczek koperku
● 1 łyżeczkę zimnego masła
● sól
● folię aluminiową
● 1 łyżkę oleju
1. Pstrąga z patelni grillowej zacznij przygotowywać od umycia i osuszenia ryby.
2. Następnie pokrój cienko czosnek. Kilka gałązek koperku posiekaj drobno, a resztę odłóż. Aby pstrąg łososiowy z patelni wyróżniał się smakiem, musimy go odpowiednio przyprawić. Rybę posyp solą i posiekanym koperkiem. Do jej środka włóż plastry cytryny, a także oregano, tymianek, rozmaryn i resztę koperku.
3. Pstrąga zawiń w aluminiową folię.
4. Rozgrzej olej i umieść na niej rybę.
5. Pstrąga z patelni grillowej w folii smaż pod przykryciem około 10 minut z każdej strony.
Chrupiący pstrąg z patelni smażony w folii świetnie pasuje do frytek i surówki z białej kapusty.
Pstrąg z patelni w panierce
Pstrąg z patelni bez panierki smakuje zwłaszcza smakoszom ryb, którzy po prostu uwielbiają smak ich mięsa. Dla sceptyków słodkowodnych pstrągów lub osób, które nie lubią, gdy w daniu dominuje smak ryby, mamy przepis na pstrąga z patelni w panierce. To prosty pomysł na rodzinny obiad, który pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Pstrąg z patelni w panierce doskonale komponuje się z kiszoną kapustą i ziemniakami.
Do tego przepisu na pstrąga łososiowego z patelni potrzebujesz:
● 4 pstrągi wypatroszone
● 4 łyżeczki soku z cytryny
● sól i pieprz do smaku, najlepiej świeżo zmielone w młynku do soli i pieprzu
● ulubione zioła
● 0,5 szklanki bułki tartej
● 2 jajka
● 0,5 kostki masła
Przygotowanie pstrąga z patelni w panierce:
1. Dokładnie umyj i osusz rybę. Następnie skrop ją sokiem z cytryny i posyp solą, pieprzem, a także ulubionymi ziołami.
2. Tak przygotowanego pstrąga wstaw na minimum 30 minut do lodówki.
3. Po tym czasie przygotuj panierkę. W głębokim talerzu rozbij jajka. Na płaskim wysyp bułkę tartą. Pstrągi najpierw namocz w jajku, następnie obtocz w bułce i smaż na rozgrzanym maśle po 6-7 minut na stronę.
Te trzy przepisy na pstrąga na patelni mogą być świetnym startem na rozpoczęcie kulinarnych przygód z tą rybą w roli głównej. Koniecznie podziel się swoimi ulubionymi przepisami!
Czytaj także:
Patelnia grillowa – jaka najlepsza? Przegląd modeli Floriny
Patison smażony – 4 odsłony
Smaż mądrze. Poznaj patelnię Oil Control
Co warto mieć w swojej kuchni, by gotować zdrowo i być fit