Sernik gotowany – jak go przygotować?
Sernik to pyszne ciasto, które idealnie sprawdza się podczas większych imprez, spotkań urodzinowych, albo po prostu sobotniego popołudnia. Przygotowanie wypieku według tradycyjnego przepisu jest jednak bardzo czasochłonne. Można prościej! Jeśli zdecydujesz się na sernik gotowany, czeka Cię maksymalnie 20 minut pracy. Potem trzeba będzie jedynie cierpliwie poczekać, aż deser stężeje w lodówce!
Sernik gotowany na herbatnikach - prościej już się nie da!
Doskonały sernik gotowany przyrządzisz, w ogóle nie włączając piekarnika! Potrzebny będzie Ci garnek ze stali nierdzewnej (albo dowolny inny, np. garnek emaliowany), forma do ciasta, papier do pieczenia oraz składniki deseru. Przygotuj więc:
- 200 g masła,
- 200 g cukru (możesz zastąpić go ksylitolem lub erytrytolem),
- laska wanilii lub opakowanie cukru wanilinowego,
- 4 jajka,
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 200 ml mleka,
- 1 kg twarogu mielonego (może być z wiaderka),
- 300 g herbatników.
Jeśli chcesz, ciasto możesz przykryć polewą czekoladową. Wówczas przygotuj także śmietankę kremówkę (100 ml) oraz 2 tabliczki mlecznej albo gorzkiej czekolady.
Puszysty sernik gotowany na herbatnikach zacznij przyrządzać od roztopienia w garnku masła. Potem dodaj do niego cukier (lub inny słodzik), wanilię albo cukier wanilinowy i wymieszaj. Zmniejsz moc palnika do minimum, dodaj ser, jajka i mieszaj do połączenia się masy (lepiej niż łyżka sprawdzi się w tym przypadku rózga kuchenna). Masa serowa ma mieć gładką konsystencję, ale nie może zagotować się i bulgotać!
W międzyczasie wsyp budynie do zimnego mleka i dokładnie wymieszaj. Dodaj do masy serowej i mieszaj dalej, aż całość uzyska konsystencję podobną do budyniu. Zdejmij garnek z ognia. Szybki sernik gotowany jest prawie gotowy!
Wystarczy jeszcze tylko ułożyć herbatniki na wyłożonej papierem do pieczenia formie do ciast. Teraz masz dwie możliwości. Wylej po prostu całą masę serową na ciastka albo podziel masę na 2 równe części. Wlej do formy połowę porcji, przełóż drugą warstwą herbatników i zalej resztą masy serowej. Na wierzchu możesz ułożyć pozostałe ciastka (nie jest to jednak konieczne).
Sernik włóż do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Chcesz przykryć go polewą czekoladową? Podgrzej śmietankę i dodaj do niej czekoladę. Mieszaj aż do połączenia się składników i całkowitego rozpuszczenia czekolady. Wylej na przygotowane wcześniej ciasto i wstaw całość do lodówki. Idealnie kremowy sernik gotowany będzie można zjeść już po kilku godzinach, choć najlepiej pozostawić go w lodówce na całą noc!
Sernik gotowany - przepis, który możesz dowolnie modyfikować
Nie masz herbatników, ale bardzo chcesz wypróbować powyższy przepis? A może marzy Ci się odmiana od tradycyjnej wersji? Sernik gotowany bez pieczenia równie dobrze smakuje w połączeniu z biszkoptami. Możesz też wykorzystać groszek ptysiowy, ale wtedy sernik nieco trudniej będzie pokroić na równe kawałki. Jeśli masz więcej czasu i ochoty, zrób sernik gotowany na biszkopcie! Będzie jeszcze smaczniejszy!
Polewę czekoladową z powodzeniem zastąpisz też masą kajmakową. Sernik gotowany na herbatnikach z masą krówkową na pewno zasmakuje zwłaszcza dzieciom i rodzinnym łasuchom!
Sernik gotowany z galaretką
Przepis na sernik gotowany możesz urozmaicić według własnego uznania - świetnie, zwłaszcza latem, sprawdzi się wersja z galaretką i świeżymi owocami. Masę serową przygotuj według wcześniejszego przepisu. Ułóż ją na herbatnikach albo biszkoptach i schłodź w lodówce. Teraz przygotuj galaretkę. 1 opakowanie rozpuść w 450 mililitrach wody i przestudź. Bardzo dobrze sprawdzi się galaretka z owoców leśnych, ale możesz wybrać dowolny inny smak. Wyjmij z lodówki sernik i ułóż na nim nieduże owoce (mogą to być maliny, borówki) albo połówki truskawek i brzoskwini, a potem zalej tężejącą galaretką. Wstaw ponownie do lodówki na kilka godzin.
Do tego przepisu możesz wykorzystać także inne owoce – pamiętaj jednak, że niektóre z nich mają enzymy uniemożliwiające tężenie galaretki. Do takich owoców należą: kiwi, ananas oraz mango. Raczej więc nie używaj ich w tym przepisie. Ewentualnie możesz wrzucić owoce na krótko do wrzątku, po czym wyjąć i natychmiast schłodzić (nazywa się to blanszowaniem owoców). W ten sposób zminimalizujesz działanie zawartych w nich enzymów, co pozwoli Ci wykorzystać mango czy kiwi do ciasta z galaretką.
Przepis na sernik gotowany na kruchym cieście, który zawsze się udaje
Jak zrobić sernik gotowany w odświętnej wersji? Jeśli masz więcej czasu, masę serową wyłóż na kruchy spód! Będzie pysznie i oryginalnie! Jak go przygotować? Potrzebne będą:
- 3 szklanki mąki,
- 3 żółtka,
- 2 łyżki miodu,
- 250 g masła,
- 0,5 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego.
Wszystkie składniki wyłóż na stolnicę, posiekaj, a potem zagnieć do uzyskania elastycznego ciasta. Podziel je na 3 części. Każdą z nich wyłóż przykrytą papierem formę do pieczenia (forma do ciasta powinna mieć wymiary 22 x 26 cm). Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. Gotowe placki ciasta wystudź.
Teraz przygotuj masę serową. Możesz wykorzystać wcześniejszy przepis albo nieco go zmodyfikować. 1 kg twarogu, 2 jajka, 200 g masła oraz 1 szklankę cukru zmiksuj na gładką masę. Weź spory rondel, przełóż masę i delikatnie podgrzewaj, cały czas mieszając, aby ser się nie przypalił. Kiedy masa będzie gorąca, dodaj do niej 1 opakowanie budyniu waniliowego oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Dokładnie wymieszaj, zdejmij z ognia i lekko przestudź. Teraz przełóż jeszcze ciepłą masą blaty kruchego ciasta. Na wierzch możesz przygotować polewę czekoladową, masę krówkową albo oblać ciasto białą czekoladą. Bardzo dobrze będzie też smakował sernik z ułożonymi na wierzchu świeżymi owocami i listkami mięty. Takie dekoracje dodaj bezpośrednio przed podaniem deseru na stół!
Gotowy sernik włóż do lodówki na kilka godzin, aby stężał.
Puszysty sernik gotowany to świetny pomysł na pyszny deser, którego przygotowanie nie wymaga zbyt wiele pracy (zwłaszcza gdy będzie to sernik gotowany z wiaderka). Warto więc poznać przepis na to ciasto bez pieczenia – w końcu nigdy nie wiadomo kiedy przyjdzie Ci ochota na coś słodkiego!
Czytaj także:
Ciasto dyniowe – 3 warianty na jesienne podwieczorki
Jak zrobić ciasto drożdżowe ze śliwkami?
Drożdżówki z serem – klasyczny przepis
Tarta z truskawkami. Przepis na letni podwieczorek!
Najprostsze ciasto z truskawkami