Ciasto dyniowe – 3 warianty na jesienne podwieczorki
Ciasto dyniowe to obowiązkowy przepis na jesień. Swoim smakiem umili Ci jesienne wieczory, a jego zapach sprawi, że szybko pokochasz tę – dla wielu trudną – porę roku! Placek z dyni zastąpi Ci nudne podwieczorki, będzie zaskakującym deserem, który pokochają i dorośli, i dzieci. Wykorzystaj w pełni smak i właściwości dyni – poznaj 3 przepisy na placek z dyni!
Idealne ciasto dyniowe, czyli jakie?
Dynia i deser? Dla wielu osób skojarzenie jesiennego warzywa ze słodką przekąską wywołuje co najmniej spore zdziwienie. A jednak! Dynia to warzywo, które dzięki swojej konsystencji i nienachalnemu smakowi doskonale pasuje zarówno do kuchni wytrawnej, jak i delikatnych deserów.
Placek z dynią to kompozycja, która przypadnie do gustu każdemu łasuchowi, jeśli ten tylko przekona się do spróbowania tego nietypowego dania. Co więcej, to idealny wybór na jesień nie tylko ze względu na sezonowość tego warzywa, ale także na jego właściwości prozdrowotne! Dynia to bogate źródło witamin A, B1, B2, B6 czy witaminy C. Regularne spożywanie dyni wzmocni więc Twoją odporność w sezonie grypowym! Ponadto wykonując wersję ciasta dyniowego fit, nie musisz martwić się ryzykiem przybrania dodatkowych kilogramów.
A jak smakuje idealne ciasto dyniowe? Jest puszyste, wilgotne i delikatne. Już po pierwszym kęsie dobrze upieczonego placka z dyni będziesz wiedziała, że na jednym kawałku się nie skończy! Jeśli więc szykujesz proste ciasto dyniowe dla gości, radzimy wybrać dużą blachę do pieczenia lub dwie mniejsze. Placek z dynią zniknie w mgnieniu oka!
Prosty przepis na ciasto dyniowe
Pierwszy przepis na ciasto dyniowe wyjdzie każdemu, nawet osobom początkującym w kuchennych eksperymentach. Czego potrzebujesz do wykonania tego szybkiego ciasta dyniowego?
● 250 g purée z pieczonej dyni
● 200 g masła
● 1 szklankę cukru
● 1 cukier wanilinowy
● skórkę startą z 1 pomarańczy
● 3 jajka (oddziel żółtka od białek)
● 225 g mąki pszennej
● 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
● 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
Dodatkowo do wykonania polewy do naszego placka z dynią przygotuj 5 łyżek cukru pudru.
Ten przepis na ciasto dyniowe nie wymaga wielu akcesoriów do pieczenia. Prócz tortownicy o średnicy ok. 25 cm przygotuj papier do pieczenia, nóż do krojenia i stolnicę, dużą miskę, przesiewacz do mąki, trzepaczkę do jajek oraz silikonową łyżkę.
Zanim przejdziesz do wykonania ciasta dyniowego, przygotuj tortownicę. Wysmaruj ją masłem i wyłóż spód papierem do pieczenia. Następnie zacznij rozgrzewać piekarnik do 180℃. Nasze proste ciasto dyniowe zacznij od włożenia do garnka pokrojonych kawałków masła. Na małym ogniu roztop je, dodaj cukier, cukier wanilinowy i wymieszaj całość. Zdejmij garnek z ognia.
Do dużej miski włóż purée z dyni. Nie wiesz, jak je wykonać? Mus do ciasta dyniowego uzyskasz, piekąc kawałki dyni (nie musisz jej obierać) w 180℃ przez około 35-40 minut. Następnie wydrąż środek i zblenduj. Pamiętaj, by usunąć pestki! Nie wiesz, co zrobić, gdy zostało Ci jeszcze dużo purée? Koniecznie przeczytaj nasz tekst: Puree z dyni – sposób na dyniowe nadwyżki! Co można z niego zrobić?
Wracając do naszego przepisu na placek z dynią – purée wymieszaj ze skórką z pomarańczy oraz roztopionym masłem. Dodaj żółtka jajek i wymieszaj dokładnie całość.
Ubij białka na sztywną pianę – to one sprawią, że uzyskamy puszyste ciasto dyniowe. W osobnej misce przesiej mąkę. Wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia i sodą. Teraz połącz mokre i suche składniki i wymieszaj całość przy pomocy silikonowej łyżki. Na koniec dodaj także ubite białka. Tak przygotowaną masę do ciasta dyniowego wlej do tortownicy. Pieczenie zajmie około 40-45 minut. Sprawdź, czy ciasto jest gotowe przy użyciu patyczka. Po ostudzeniu przygotuj polewę – wymieszaj cukier puder z odrobiną wody. Nasz placek z dyni jest gotowy!
Przepis na ciasto dyniowe fit z kremem
Ciasto dyniowe fit z kremem to pyszna propozycja dla wszystkich, dla których zdrowe odżywianie jest szczególnie ważne lub które są na diecie odchudzającej.
Ten przepis na ciasto dyniowe jest inspirowany klasycznym amerykańskim pumpkin pie, czyli plackiem z dyni. Przygotuj:
● 250 g purée z dyni
● 6 łyżeczki ksylitolu
● szczyptę soli
● 2 łyżeczki miodu
● 2 jajka
● 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
● 1 łyżkę mąki kokosowej
● 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
● część stałą mleka kokosowego jednej puszki (może być wersja light). Koniecznie włóż je dzień wcześniej do lodówki
● cynamon.
Ponadto przygotuj okrągłą tortownicę oraz sprawdź, czy masz w domu takie artykuły jednorazowe do pieczenia, jak papier do pieczenia czy folię aluminiową, którą możesz później zabezpieczyć ciasto przed utratą wilgoci.
Nasze ciasto dyniowe fit zacznij od wymieszania dyniowego purée z 3 łyżeczkami ksylitolu i solą. Kolejno w dużej misce połącz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Osobno roztrzep jajka. Połącz wszystkie składniki i przełóż masę do okrągłej blaszki. Teraz czas włożyć blaszkę do nagrzanego do 180℃ piekarnika. Ciasto dyniowe powinno być gotowe po 45 minutach, a już po 30 minutach w całym domu będziesz czuła jego wyjątkowy zapach!
Gdy nasz dietetyczny placek z dyni ostygnie, przygotuj polewę. Połącz stałą część mleka kokosowego z 3 łyżeczkami ksylitolu i mąką kokosową. Taka polewa będzie idealnym zwieńczeniem dyniowego ciasta. Aby wyglądało jeszcze ładniej i bardziej jesiennie – oprósz całość odrobiną cynamonu.
Czekoladowy placek z dyni – przepis
Na koniec przepis na szybkie ciasto dyniowe z czekoladą! Przygotuj:
● 400 g mąki pełnoziarnistej,
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
● 50 g kakao,
● 250 g purée dyniowego,
● 4 jajka,
● 230 g cukru,
● 250 ml mleka,
● 150 ml oleju rzepakowego.
Jak wykonać ciasto dyniowe z dodatkiem czekolady? Wymieszaj mleko, olej oraz jajka w dużej misce. Dodaj cukier i mieszaj do momentu, aż się rozpuści. Następnie z mokrymi składnikami połącz przesianą mąkę i proszek do pieczenia. ¼ masy ciasta dyniowego wymieszaj z purée. Resztę połącz z kakao.
Na tortownicę ze spodem zabezpieczonym papierem do pieczenia wylej najpierw masę ciemną z kakao. Na wierzch wylej masę dyniową. Przy pomocy patyczka “narysuj” kilka ósemek przez obie masy. Dzięki temu warstwy delikatnie się połączą, tworząc w naszym placku z dyni ładne wzory. Całość piecz około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180℃.
Czytaj także:
Zupa dyniowa – najlepszy jesienny przepis
Dżem z dyni. Z czym łączyć dynię w dżemie?
Placki z dyni – na słodko i słono!
Ciasteczka dyniowe – jak je zrobić? 5 pomysłów