Tosty z patelni. Dwa smakowite przepisy!
Chrupiący tost z masłem wyjęty prosto z tostera to pomysł na szybki i smaczny dodatek do śniadania. Jeśli nie masz w domu tego urządzenia, koniecznie musisz spróbować zrobić tę przekąskę na patelni. W jaki sposób przygotować pyszne, kruche tosty z patelni? Poznaj nasze smakowite przepisy!
Tosty z patelni – alternatywa dla grzanek z tostera
Idealnie przypieczone, chrupiące i rumiane tosty z patelni to gratka dla fanów grzanek. Połączenie chleba (tostowego, pszennego czy żytniego) z serem, szynką czy warzywami sprawdzi się idealnie w roli śniadania, jak i kolacji. Żeby tosty smakowały wybornie i nie przypalały się zbytnio, konieczne jest smażenie ich na patelni dobrej jakości. Najlepiej sprawdzi się patelnia nieprzywierająca z grubym dnem lub patelnia grillowa. Odpowiednia budowa, solidny materiał oraz nieprzywierająca powłoka patelni pozwoli Ci uzyskać chrupiące tosty bez użycia oleju.
Jak i z czym zrobić tosty z patelni? Podpiekany chleb smakuje wybornie z masłem, jajkiem, szynką czy serem. Dla osób, które preferują lekkie śniadania, polecamy tosty z patelni z białym serem, pomidorem i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu z młynka. Jeśli masz ochotę na solidne, sycące śniadanie, spróbuj przygotować tosty francuskie z patelni z jajkiem, serem i awokado. Chcesz szybko zabić głód i nie siedzieć w kuchni zbyt długo? Wypróbuj tosty z patelni z jajkiem sadzonym i szynką. Wszystkie te propozycje brzmią świetnie, ale pewnie zastanawiasz się, jak zrobić te wymyślne tosty z na patelni? W kolejnych akapitach zdradzimy Ci kilka przepisów.
Jak zrobić tosty z patelni z serem?
Zacznijmy od prostej klasyki, czyli chrupiących tostów z patelni z serem i szynką. Jak przygotować te pyszne tosty z serem z patelni? Już spieszymy z przepisem.
Składniki:
6 kromek chleba tostowego
6 plastrów żółtego sera
6 plastrów szynki babuni
15 g masła
Olej do smażenia
Ostry nóż kuchenny
Deska do krojenia
Przygotowanie:
Kromki chleba posmarować masłem z obu stron. Na trzech kromkach ułożyć ser i szynkę, a trzema pozostałymi przykryć dodatki. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Smażyć na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Po usmażeniu przełożyć łopatką na talerz. Serwować z keczupem lub domowym sosem czosnkowym.
Pomysł na tosty z patelni z jajkiem na patelni
Proste tosty z chleba przygotowane na patelni to dla Ciebie zbyt małe śniadanie? Szukasz czegoś bardziej sycącego z większą dawką witamin? Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalną recepturę na pyszne tosty francuskie (czyli w jajku), z awokado, jajkiem sadzonym, pomidorem i świeżo zmielonym pieprzem. Do mielenia pieprzu najlepiej użyć młynka, ale jeśli nie masz go wśród swoich akcesoriów do przypraw, nic nie szkodzi – wystarczy, że rozgnieciesz ziarna widelcem.
Jak zrobić tosty francuskie? Cała magia tkwi w zamoczeniu chleba w rozmieszanym trzepaczką jajku z mlekiem. Tosty z tego przepisu są tak smaczne, że nie będziesz już chciał jeść nic innego. Bierz w dłoń nóż oraz inne akcesoria kuchenne i do dzieła!
Składniki:
2 duże kromki chleba cięte wzdłuż (najlepiej wiejskiego)
4 duże jajka
60 ml mleka 3,2%
1 dojrzałe awokado
Ser pecorino
Pół pomidora
30 g masła
Sól
Świeżo mielony pieprz
Miseczka
Nóż
Deska do krojenia
Tarka o drobnych oczkach
Łopatka
Przygotowanie:
Do miseczki wbij 2 jajka, wlej mleko i dodaj odrobinę soli. Obierz awokado ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Przemyj deskę i pokrój na niej pomidora w cienkie plastry. Następnie rozgrzej patelnię i wrzuć na nią masło. Rozbij dwa jajka na patelni i usmaż z jednej i drugiej strony, tak aby żółtko pozostało płynne. Przełóż jajka sadzone na deskę. Zamocz kromki chleba w masie jajecznej i przełóż na patelnię. Smaż z obu stron, aż staną się rumiane i chrupkie. Po usmażeniu przełóż kromki na talerz. Połóż na każdej kromce awokado i rozgnieć je widelcem, następnie połóż plaster pomidora i usmażone jajko.
Na sam koniec zetrzyj ser pecorino na każdy z tostów i posyp pieprzem. Serwuj możliwie jak najszybciej, by grzanki nie były zbyt chłodne. Opcjonalnie możesz również posypać chleb serem, gdy jeszcze masz go na patelni – wysoka temperatura doprowadzi do tego, że ser rozpuści się na powierzchni grzanki, tworząc pyszną, ciągnącą się podstawę dla jaja i awokado.
Czytaj także:
Jak zrobić pizzę na patelni?
Jak zrobić grzanki na patelni
Jak zrobić łososia na patelni?
Jak zrobić jajecznicę na patelni?