Wegańska szakszuka - jak ją przygotować?
Szakszuka z założenia jest daniem wegetariańskim. Znajdują się w niej jajka, które w diecie roślinnej są nieakceptowalne. Z czego zatem powinna składać się wegańska szakszuka, by była smaczna, ale także pożywna i zawierała niezbędną porcję białka?
Wegańska szakszuka – niezbędne składniki
Jeśli chcesz przygotować tradycyjny sos do szakszuki, jednak nie dodawać do niej jajek, nic nie stoi na przeszkodzie. Szakszuka bez jajek będzie tam samo smaczna i pożywna. Chociaż warto odrobinę pokombinować i spróbować dodać do niej coś, co zastąpi białko z jajek. Ale o tym za chwilę. Co powinno znaleźć się w tym daniu?
● 1 papryka,
● 400 gramów pomidorów,
● 2 ząbki czosnku,
● łyżeczka harissy,
● kumin,
● sól i pieprz,
● natka pietruszki do posypania dania.
Oczywiście oprócz składników na esencjonalny i przepyszny sos, musisz mieć także niezbędne akcesoria, takie jak:
● Patelnia – to na niej usmażysz idealną szakszukę. Będzie pełna smaku. Jeśli zdecydujesz się także na wersję z tofu, to właśnie na patelni musisz je usmażyć. Wtedy smakuje najlepiej.
● Pokrywka – pozwoli Ci lekko poddusić warzywa i sprawi, że szybciej będą miękkie. Pokrywka w kuchni może zatem zaoszczędzić Ci trochę czasu.
● Wyciskacz do czosnku – świetne akcesorium, które pozwala wydobyć z czosnku całe mnóstwo smaku, bez konieczności krojenia wyraziście pachnących ząbków.
● Nóż – ostry i odpowiedni do krojenia warzyw. Niezbędne narzędzie w kuchni.
● Łopatki – do mieszania sosu i wygodnego nakładania szakszuki. Najlepiej silikonowe, gdyż są najłatwiejsze do czyszczenia.
To wszystko, co musisz mieć, by zrobić idealne śniadanie. Teraz czas na przepisy wegańskie, które możesz zastosować w domu.
Czytaj także:
● Fasolka po bretońsku – przepis, który musisz znać!
● Patelnie nieprzywierające - dlaczego warto mieć je w swojej kuchni?
● Co warto mieć w swojej kuchni, by gotować zdrowo i być fit
Szakszuka z tofu
Tofu jest dodatkiem, który w kuchni roślinnej ma ogromne znaczenie. Jest bogatym źródłem białka, które łatwo zastępuje mięso czy jajka. Jednak tofu nie każdemu smakuje. Wszystko dlatego, że jest… bez smaku. To od Ciebie zależy, jaki smak mu nadasz. Szakszuka wegańska składa się z pomidorów i papryki, dlatego do tofu idealnie będzie pasować marynata z ziół prowansalskich. Jak ją zrobisz? Wystarczy, że do dwóch łyżek oliwy dodasz szczyptę ziół prowansalskich, sól oraz świeżo zmielony pieprz. Następnie wymocz w marynacie dwa plasterki tofu. Powinny pozostać w niej przez godzinę. Po upłynięciu tego czasu możesz zacząć robić szakszukę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną paprykę i czosnek, a także szczyptę kuminu i harissę. Smaż do momentu, aż papryka będzie miękka. Wtedy dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz sól i pieprz. Możesz przykryć patelnię pokrywką lub smażyć sos przez 10-15 minut, aż stanie się gęsty. W tym czasie usmaż tofu. Rozgrzej patelnię (nie dolewaj oliwy) i połóż na niej kawałki tofu. Przysmażaj po kilka minut z każdej strony, aż tofu stanie się lekko zarumienione. Gdy nałożysz już szakszukę na talerz, posypiesz ją natką pietruszki, czas na tofu. Wystarczy, że ułożysz je na sosie. Taka szakszuka wegańska z tofu z pewnością Ci zasmakuje.
Czytaj także:
● Jak zrobić naleśniki bez jajek?
● Przepis na żeberka duszone w garnku
● Naleśniki zapiekane z serem. Przepis na ciepłą kolację
Wegańska szakszuka z ciecierzycą
Kolejnym pomysłem na wegańską szakszukę jest dodanie do tradycyjnego sosu odrobiny ciecierzycy. To warzywo strączkowe, które zawiera sporo białka. 100 gramów dodaj do sosu i gotuj, by ciecierzyca zdążyła się lekko rozpaść. Pamiętaj jednak, by korzystać z ciecierzycy ugotowanej lub z zalewy. Ta surowa potrzebuje dużo czasu, by dojść. Koniecznie postaw więc na gotową ciecierzycę, by móc szybko zrobić swoje śniadanie.
Wegańska szakszuka to nic trudnego. Wystarczy kilka składników, trochę czasu i pomysł na to, by jakoś zastąpić jajka. A to wcale nie tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać.