Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Zupa kalafiorowa

2023-08-02
Zupa kalafiorowa

Pyszna, pożywna zupa kalafiorowa najlepiej smakuje wiosną, kiedy od początku do końca możesz przyrządzić ją z nowalijek. Jednak po kalafiory warto sięgać także w pozostałych porach roku. Zimą równie dobrze co świeże w zupie sprawdzają się mrożone warzywa.

zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa - połączenie smaku i zdrowia

Najlepsza zupa kalafiorowa to oczywiście taka wykonana w całości samodzielnie z dobrej jakości, świeżych składników. Wiele osób najchętniej gotuje ją, gdy dostępne są młode ziemniaki, marchew i cebulki.
Do tego dania warto przekonać się, nawet jeśli do tej pory zupa kalafiorowa nie gościła zbyt często na Twoich stole. Dlaczego? Przede wszystkim zyskujesz lekkostawny i niskokaloryczny posiłek! W 100 ml zupy kalafiorowej znajduje się jedynie ok. 65 kcal! Ponadto kalafior jest bogaty w błonnik, witaminy C, E, K, B6, żelazo, potas, fosfor czy wapń. To prawdziwa bomba mikro- i makroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu!
Równie ważne jest też to, że przygotowanie tej zupy nie należy do trudnych. Prosta zupa kalafiorowa może w Twojej kuchni powstać w mniej niż 30 minut! Wystarczy większy garnek, łyżka do mieszania jego zawartości oraz durszlak, na którym przygotujesz różyczki kalafiora.

Przepis na pyszną zupę kalafiorową - składniki i wykonanie

Co będzie Ci potrzebne, aby ugotować zupę kalafiorową? Składniki to:

  • 500 g kalafiora (świeży lub mrożony);
  • 4 średnie ziemniaki;
  • 2 nieduże marchewki;
  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem;
  • 1 łyżka masła;
  • 2 łyżki posiekanego koperku lub pietruszki;
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego (może być domowy albo z koncentratu);
  • 150 g śmietany 18% lub 12%;
  • sól i pieprz do smaku.

Zanim zabierzesz się za gotowanie, przygotuj sobie wszystkie składniki zupy kalafiorowej. Przepis od razu stanie się łatwiejszy do wykonania! Weź miseczki i umieszczaj w nich warzywa: pokrojoną drobno cebulkę ze szczypiorkiem, pocięte w plasterki marchewki i pokrojone w kostkę ziemniaki. Kalafior podziel na drobne różyczki.
Teraz weź garnek z grubszym dnem i roztop w nim masło. Dodaj cebulę oraz marchewkę i podsmażaj na średnim ogniu ok. 2 minuty. Dodaj ziemniaki i podsmażaj dalej, ok. 5 minut. Dorzuć kalafior, zamieszaj całość i zalej bulionem. Dopraw solą i pieprzem, przykryj i gotuj do miękkości warzyw – ok. 20 minut. Następnie dodaj posiekaną zieleninę i w razie konieczności jeszcze raz dopraw solą i pieprzem. Na koniec „zahartuj” śmietanę (dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy i wymieszaj) i wlej do zupy. Dokładnie wymieszaj i podawaj jeszcze gorącą zupę!

Jak przygotować aromatyczną zupę kalafiorową w kilku prostych krokach - poznaj nasze kuchenne triki!

Czy wiesz, że powyższy przepis możesz dowolnie modyfikować? Dzięki temu powstanie Twoja ulubiona zupa kalafiorowa! Jak zrobić to poprawnie, gdy nie masz jeszcze zbyt dużego doświadczenia w kuchni? Zacznij od prostych kroków:

  • Jeśli nie jadasz ziemniaków, zamiast nich użyj makaronu albo lanych klusek. Makaron dodaj do zupy na 10 minut przed końcem gotowania (albo bezpośrednio na talerz).
  • Zamiast dymki i szczypiorku w zupie świetnie sprawdzi się także biała cebula.
  • Twoi najbliżsi uwielbiają mięsne dania? Zupę przygotuj z dodatkiem mięsa drobiowego lub wołowego. Zalej je wodą i gotuj 20-30 minut (wołowinę nawet 50 minut), zanim dodasz pierwsze składniki. Przyrządzając zupę w takiej wersji, cebulkę warto podsmażyć oddzielnie i dodać do garnka pod koniec gotowania.

Zupa kalafiorowa krem. Idealne danie na lekką kolację

Pyszna zupa kalafiorowa to dobry pomysł nie tylko na sycący obiad, ale eż pożywną kolację. W tej wersji najlepiej sprawdzi się zupa kalafiorowa kremowa. Jak ją przyrządzić? Dokładnie tak samo, jak tradycyjną zupę kalafiorową! Krem powstanie po zblendowaniu gotowej zupy. Jeśli danie okaże się zbyt gęste, dolej do niego odrobinę wody albo mleka.
Z czym podawać warzywny krem? Zupa kalafiorowa w tej wersji świetnie smakuje z pieczywem czosnkowym albo grzankami z chleba.

Zupa kalafiorowa to jedno z najbardziej znanych dań polskiej kuchni. Jest delikatna w smaku, sycąca, a do tego pełna wartości odżywczych. Jeśli więc do tej pory nie sięgałeś zbyt często po przepis właśnie na tę zupę, spróbuj się przekonać! Przyrządzona w odpowiedniej wersji ma szansę naprawdę Ci zasmakować.

Czytaj także:
Zupa jarzynowa 
Minestrone
Zupa dyniowa
Nie tylko stek z kalafiora – potrawy z kalafiorem i brokułem w roli głównej

 

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2023

Polecane

pixel