Naleśniki na śniadanie, obiad i kolację? Chętnie – zwłaszcza że można przygotować je w tak wielu różnych wersjach. Na słodko i słono, smażone, zapiekane, a nawet pieczone. Z przyprawami i…z budyniem. Tak, budyniowe naleśniki są przepyszne, lekko pachnące wanilią i bardzo sprężyste. Można usmażyć bardzo cienkie placuszki czy też grube i pulchne, prawie jak racuchy. Jak zrobić to pyszne danie? Podpowiadamy.
Niektóre dania już samą nazwą są w stanie zaintrygować i skłonić do tego, by przyrządzić je w domowym zaciszu. Tak jest chociażby z tajemniczym dutch baby – naleśnikiem innym niż pozostałe. Skąd pochodzi ta nazwa i ile wspólnego ma duńskie dziecko z Holandią? Jak zrobić dutch baby, ten nietypowy naleśnik?
Naleśniki to danie powszechnie znane i lubiane. Być może nie kojarzy Ci się z wykwintnym posiłkiem, jednak zapewniamy, że naleśniki Crêpes Suzette sprawią, że zmienisz zdanie. Ten francuski przysmak kusi smakiem pomarańczy i naprawdę trudno mu się oprzeć. Sprawdź, jak go przygotować!
Naleśniki z warzywami to dobra alternatywa dla piątkowej ryby. Jednak nie warto się ograniczać – to danie sprawdzi się jako posiłek dla dzieci czy też lunch do pracy. Można spakować je na piknik i zajadać się nimi podczas niedzielnego obiadu. Pysznie zrobione naleśniki to danie idealne na wiele okazji. Tylko jak je zrobić?
Czy Twoje dzieci uwielbiają naleśniki? Jeśli tak, prawdopodobnie znasz niejeden przepis na to danie. Naleśniki można przecież przygotować na bazie mąki czy budyniu, smażyć je, zapiekać i piec. Można robić je także z kaszy manny. Tak – kaszka manna, podawana na śniadanie dzieciom, może stanowić idealny zastępnik mąki, by zrobić naleśniki sam raz dla małych łakomczuchów. Jak je przygotować?
Jeśli naleśniki kojarzą Ci się głównie z deserem, czas to zmienić. Zapewniamy, że naleśniki wytrawne smakują naprawdę dobrze i z powodzeniem występują jako pełnoprawny posiłek. Zatem z czym je przygotować? Poznaj nasze podpowiedzi!