Jak uprażyć słonecznik na patelni?
Jak uprażyć pestki słonecznika na patelni? To proste! W dzisiejszym artykule zdradzimy Ci najprostszy sposób na to, jak uprażyć słonecznik w wersji klasycznej i na słodko, a także podpowiemy, do jakich dań pasuje ten pyszny dodatek.
Słonecznik na patelni – przepis na pyszną i zdrową przekąskę
Pestki słonecznika, mimo niepozornego wyglądu, zawierają w sobie wiele prozdrowotnych wartości odżywczych. Są bogatym źródłem wapnia, potasu, fosforu, a także kwasu foliowego. Nasiona słonecznika, choć niewielkie, są dość kaloryczne. Jedzone z umiarem stanowią zdrową, pyszną przekąskę i dodatek do wielu dań – kremowych zup, sałatek, a nawet ciast i deserów. Jak uprażyć słonecznik na patelni?
Uprażyć słonecznik możemy na dwa sposoby. Do obu będziesz potrzebować patelni nieprzywierającej, która sprawi, że ziarna słonecznika nie spalą się. Jak usmażyć słonecznik na patelni w sposób klasyczny? Na czystą patelnię wlej cienką warstwę oliwy i wsyp ziarna. Ustaw małą moc palnika. Po czasie poczujesz przyjemny, orzechowy zapach. Delikatnie wymieszaj drewnianą lub silikonową łyżką. Po około 8 minutach słonecznik na patelni nabierze złotego koloru i będzie gotowy do jedzenia.
Jak uprażyć słonecznik na suchej patelni? Prażony słonecznik na patelni możemy przygotować w mniej kalorycznej wersji. Wysyp ziarna słonecznika na suchą, czystą patelnię i praż je na niewielkiej mocy palnika. Od czasu do czasu mieszaj słonecznik prażony na patelni, aby nie dopuścić do jego przypalenia, ponieważ będzie miał nieprzyjemny, gorzki smak. Po 5-7 minutach prażony słonecznik na patelni powinien być gotowy! Teraz wysyp go do miseczki lub na talerz i zajadaj. Taka przekąska świetnie zastąpi popcorn lub chipsy w czasie wieczornych seansów filmowych!
Jeśli zrobiłaś za dużo słonecznika na patelni, gdy ostygnie, przełóż go do czystego słoika.
Jak uprażyć słonecznik na patelni z miodem lub cukrem?
Od czasu do czasu można pozwolić sobie na słodką przekąskę. Jeśli zastanawiasz się, jak uprażyć słonecznik na patelni do ciasta lub po prostu masz ochotę na słodką odmianę tej prostej przekąski, poznaj nasz niezawodny przepis.
Zacznijmy od tego, jak uprażyć słonecznik na patelni z miodem. Do tego przepisu potrzebujesz około 100 g ziaren słonecznika i 4 łyżki miodu. Ziarna wrzuć na suchą, rozgrzaną już patelnię. Praż je przez kilka minut, a gdy poczujesz charakterystyczny przyjemny zapach i zauważysz, że słonecznik na patelni zaczyna zmieniać kolor, wówczas dodaj miód., Wymieszaj całość i ściągnij patelnię z palnika. I tyle! Jak widzisz, sposób na to, jak uprażyć słonecznik na patelni z miodem jest banalnie prosty!
Nie masz w domu miodu? Za to zauważyłaś, że w cukiernicy zostało Ci trochę cukru? Do tego przepisu naprawdę potrzeba go niewiele! Wrzuć słonecznik na patelnię, dodaj łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Całość dobrze wymieszaj i zacznij rozgrzewać patelnię. Po kilku minutach, gdy cukier się rozpuści, przełóż słonecznik do miseczek. Smacznego!
Jak uprażyć słonecznik w piekarniku?
Jeśli wszystkie palniki masz zajęte, chcesz skorzystać z rozgrzanego już piekarnika lub po prostu wypróbować innego sposobu, jak uprażyć słonecznik, koniecznie sprawdź ten przepis.
Jak uprażyć słonecznik w piekarniku? Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie, po tak przygotowanej blasze (opcjonalnie) rozprowadź łyżkę oleju lub oliwy. Wysyp na nią słonecznik i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220℃. Po 10 minutach będzie gotowy! Warto w tym czasie co jakiś czas przemieszać ziarna, zwłaszcza, gdy prażysz słonecznik w piekarniku bez dodatku tłuszczu.
Słonecznik na patelni i w piekarniku może zadziwić różnorodnością smaków. Gdy znudzi Ci się wersja klasyczna bez przypraw i nie masz ochoty na słonecznik z miodem lub cukrem, sięgnij po młynek do soli i pieprzu. Prażony słonecznik na patelni z dodatkiem tych przypraw będzie miał jeszcze wyrazistszy smak i aromat. Wciąż szukasz idealnej wersji, jak usmażyć słonecznik na patelni? Sprawdź, co kryją Twoje akcesoria do przypraw. Słodka lub ostra papryka? A może wędzona? Odrobina chilli lub w wersji orientalnej – kurkumy? Uprażyć słonecznik można na tysiące sposobów, warto o tym pamiętać i eksperymentować!
Czytaj także:
Naleśniki z kurczakiem – 5 propozycji
Kurczak faszerowany – przepis z wykorzystaniem tego letniego warzywa
Z czym zrobić naleśniki wytrawne?
Karkówka pieczona z warzywami – danie, które robi się samo
Jak zrobić naleśniki z warzywami?
Jak smażyć na patelni grillowej?