Naleśniki z kurczakiem - 5 propozycji
Naleśniki to uniwersalne danie – można zajadać je na słodko i na wytrawnie. W każdej wersji smakują doskonale. Dzisiaj mamy dla Ciebie kilka pomysłów na naleśniki z kurczakiem, które z pewnością zasmakują Twojej rodzinie i bliskim.
Naleśniki z kurczakiem – zacznij od dobrego ciasta
Naleśnik z kurczakiem musi mieć nie tylko pyszny farsz, ale także doskonałe ciasto – jędrne i delikatne, a także cieniutkie i niezbyt tłuste. Jak je zrobić? Potrzebujesz do tego tylko kilku składników: dwóch szklanek mąki pszennej, dwóch jajek, szklanki mleka i szklanki wody. To wszystko. Wymieszaj składniki za pomocą rózgi i trzepaczki bądź też miksera czy blendera. Upewnij się, że w cieście nie ma grudek. Teraz możesz zacząć smażyć. Jakie patelnie są odpowiednie do robienia naleśników?
● Patelnie teflonowe – ze względu na nieprzywierającą powłokę.
● Patelnie aluminiowe, na przykład z powłoką granitową.
● Patelnie stalowe, które posiadają powłokę nieprzywierającą. Sama stal nie nadaje się do robienia naleśników.
Wszystkie patelnie nieprzywierające będą doskonałe do smażenia wszelkiego rodzaju placków. Nie wymagają dużej ilości oleju, a o to nam przecież chodzi. Spójrz chociażby na patelnie do naleśników Florina, które mają powłoki umożliwiające smażenie beztłuszczowe. Jedną z nich, a dokładnie patelnię do naleśników Florina Bono, poleca Mateusz Gessler.
Po wybraniu odpowiedniej patelni, rozlej na niej odrobinę tłuszczu i rozetrzyj gąbką bądź ręcznikiem papierowym. Wylej ciasto i smaż przez chwilę, aż boki zaczną się zwijać. Za pomocą łopatki przerzuć naleśnik i smaż go z drugiej strony. Teraz czas na farsze!
Czytaj także:
● Jakie patelnie są niezbędne w kuchni?
● Naleśniki na słono - 6 przepisów
● Ciasto na naleśniki - podstawowy przepis
Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem
Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem są idealne dla osób na diecie, które chcą odrobinę urozmaicić swoje menu. Wystarczy usmażyć kurczaka z ulubioną przyprawą a także chwilę przysmażać szpinak z czosnkiem, aż zacznie więdnąć. Taką mieszankę nałóż na placki i zawiń. Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem – rozpływające się w ustach – wcale nie wymagają wiele pracy.
Czytaj także:
● Naleśniki ze szpinakiem? Sprawdź 5 wariacji na ich temat!
● Cienkie naleśniki - na krokiety i nie tylko!
● Naleśniki amerykańskie - sprawdzony przepis
● Pieczony naleśnik - czego potrzeba, by go zrobić?
Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami
Naleśnik z kurczakiem i pieczarkami to bardziej tradycyjny farsz. Smakuje świetnie na zimno i na ciepło. Usmaż kurczaka w kawałkach i zabierz się za pieczarki. Najlepiej smażyć je po starciu na tarce o dużych oczkach. Takie grzyby najlepiej nakłada się na placki. Jeśli chcesz, dodaj do pieczarek odrobinę pieprzu oraz ziół prowansalskich, jednak nie sól ich. Po posoleniu pieczarki wypuszczają wodę, a przez to nie smażą się, tylko duszą.
Naleśnik z kurczakiem i serem
Przygotuj go na patelni, by mieć pewność, że ser się rozpuścił. Najpierw na usmażonego naleśnika wrzuć odrobinę sera, a na nim ułóż usmażonego wcześniej kurczaka. Złóż naleśnik – z prawej i lewej strony, a następnie z góry i dołu. Poczekaj chwilę i przełóż naleśnik na drugą stronę. Dzięki temu przysmaży się, a ser zdąży się rozpuścić. Tak możesz przygotować naleśniki z kurczakiem i mozzarellą, ale także naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i serem. Dowolnie mieszaj składniki, by przygotować dla siebie idealny obiad.
Naleśniki z kurczakiem po meksykańsku
Aby przygotować naleśniki z kurczakiem po meksykańsku, musisz zrobić farsz, który nałożysz na placki. W farszu powinno znaleźć się oczywiście mięso – najlepiej pokrojone w kostkę i wcześniej przysmażone. Gdy kurczak będzie gotowy, na patelnię wrzuć puszkę pokrojonych pomidorów, małą puszkę kukurydzy i fasoli. Dodaj również pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy – chili, paprykę słodką oraz pieprz i odrobinę soli. Zmieszaj całość i poczekaj, aż fasola zrobi się miękka. Tak przygotowany farsz możesz nakładać na naleśniki. Będą jeszcze lepsze, gdy do środka dodasz trochę startego sera.
Naleśniki z kurczakiem – zapiekane
A to wersja dla osób, które kochają naleśniki z kurczakiem i sosem – zapieczone razem z mnóstwem pysznego sera. To danie, choć wydaje się skomplikowane, zrobisz w kilka minut. Do tego musisz jednak mieć gotowe naleśniki. Na usmażonym placku połóż kurczaka i ulubiony dodatek, na przykład szpinak czy pieczarki. Złóż dokładnie tak, jak naleśnik z kurczakiem i serem – najpierw bokami do środka, następnie tak samo z górą i dołem. Tak złożony naleśnik włóż do małego naczynia żaroodpornego. Potrzebujesz jeszcze sosu, którym możesz zalać placek. Najlepiej sprawdza się mieszanka sosu beszamelowego i pomidorowego – podobnie jak w lasagne. Jednak to nie jest konieczne. Możesz zalać go nawet sosem zimnym, czosnkowym czy ziołowym. Wszystko zależy od Ciebie. Zasyp całość startym żółtym serem i włóż do piekarnika bez przykrycia. Piekarnik powinien być rozgrzany do 180 stopni. Naleśnikowi wystarczy 10 minut – tylko tyle, by ser dobrze się rozpuścił. Danie jest już gotowe. Będzie jeszcze pyszniejsze niż zwykłe naleśniki. Pamiętaj jednak, że w środku temperatura jest bardzo wysoka – uważaj, żeby się nie poparzyć.
Ilu ludzi, tyle pomysłów na doskonałe farsze do naleśników. Zwłaszcza, że kurczak to świetny kompan dla wielu warzyw i sosów. Koniecznie przygotuj któreś danie z naszych przepisów i postaw je przed rodziną lub gośćmi.