Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak zrobić stek na patelni?

2023-01-23
Jak zrobić stek na patelni?

Jak zrobić stek na patelni? To prawdziwa sztuka! Pyszny stek wołowy z patelni musi być wykonany z najwyższej jakości mięsa, smażony na odpowiedniej patelni, tłuszczu, przez odpowiednią ilość czasu. W dzisiejszym artykule podpowiemy Ci, jak usmażyć stek wołowy na patelni. Poznasz praktyczne porady, a także przepis krok po kroku. Podamy Ci również przepis na stek cielęcy z patelni – mniej kaloryczny i delikatniejszy w smaku.

jak zrobić stek z patelni

Stek na patelni grillowej

Jak zrobić stek wołowy na patelni? Zacznijmy od sprawy podstawowej, czyli od sprzętu. Do przygotowania steku wołowego czy cielęcego, potrzebujesz odpowiedniej patelni. W większości przepisów na dobry stek z patelni znajdziesz informację, by korzystać z patelni nieprzywierającej. W naszych przepisach idziemy krok dalej i rekomendujemy patelnię grillową. Dlaczego? Stek z patelni grillowej to gwarancja wyjątkowych doznań smakowych. Dzięki temu sprzętowi stek z patelni grillowej nabierze charakterystycznego, dymnego posmaku, a Ty poczujesz się jak w sezonie grillowym! Co więcej, specjalna powłoka sprawi, że stek na patelni grillowej nie przypali się, mimo że do smażenia mięsa nie będziesz musiała wykorzystać dużej ilości tłuszczu!

Chcesz przyrządzić stek na patelni grillowej?
Koniecznie przeczytaj nasz artykuł Jak smażyć na patelni grillowej?
Pamiętaj, że patelnia grillowa to najlepszy sprzęt do smażenia mięs, nie tylko steków!

Jak zrobić stek wołowy na patelni?

Jak zrobić steki na patelni? Zanim zabierzesz się za smażenie, warto, abyś poznała kilka zasad, dzięki którym Twoje steki z patelni grillowej będą soczyste i pełne smaku. O czym dokładnie mowa?

Po pierwsze: właściwa temperatura mięsa
Wołowinę do steków na patelni grillowej kupuj tylko w sprawdzonych sklepach mięsnych, najlepiej lokalnych. Mięso musi być świeże i najwyższej jakości. Co istotne, zanim przejdziesz do smażenia, wołowinę wyjmij z lodówki około 30 minut przed rozgrzaniem patelni. Musi mieć temperaturę pokojową.
Dlaczego?
Największą trudnością w tym, jak zrobić stek na patelni, jest równomierne wysmażenie mięsa. Jeśli wołowina będzie w temperaturze pokojowej, unikniesz szoku termicznego i dużo łatwiej zapanujesz nad tym aspektem.

Po drugie: właściwy tłuszcz
Steków na patelni grillowej nie smażymy na zwykłym maśle. Temperatura smażenia steków z wołowiny na patelni jest bardzo wysoka, wynosi około 150℃. Masło szybko się spali w takich warunkach. Idealnym tłuszczem jest więc masło klarowane, które świetnie radzi sobie w wysokich temperaturach.

Jak usmażyć stek wołowy na patelni, aby zachwycał smakiem i nie był zbyt twardy?

Po trzecie: odpowiednie dosolenie i naturalna aromatyzacja
Sekretem jest odpowiednie doprawienie solą. Robimy to przed smażeniem steka wołowego na patelni. Ponadto, po ułożeniu steka na patelni grillowej, nie ruszaj go przez pierwsze minuty. To ważne, bo w ten sposób na powierzchni mięsa utworzy się delikatna złoto-brązowa skorupa, dzięki której aromat i sok mięsa nie uciekną na zewnątrz. Z tego samego powodu nie nakłuwaj wołowiny w czasie smażenia.

Ostatnia praktyczna zasada, jak zrobić steki na patelni, dotyczy już momentu, gdy potrawa jest gotowa.

Po czwarte: leżakowanie – mięso też lubi odpocząć!
Mało kto wie o tym, by steka z patelni grillowej nie kroić zaraz po usmażeniu. To ważne, by po przygotowaniu mięso odłożyć na talerz, zawinąć w folię aluminiową i pozwolić chwilę poleżakować.
Po kilku minutach krew i soki zawarte w steku równomiernie rozejdą się po całej powierzchni mięsa, dzięki czemu stanie się bardziej miękkie, soczyste i smaczne. Jeśli zastanawiasz się, jak usmażyć stek wołowy na patelni, kluczem jest czas i cierpliwość.
Ile smażyć steka na patelni?
Jeśli lubisz mięso wołowe lub masz w swoim otoczeniu amatorów steków wołowych z patelni, z pewnością kojarzysz takie określenia jak blue, rare, medium rare, medium i well done. Te angielskie określenia oznaczają stopień wysmażenia steka na patelni grillowej.

Ile smażyć steka na patelni?

Mięso o grubości około 3-5 centymetrów smaż:
● 1 minutę z każdej strony – jeśli chcesz uzyskać stopień wysmażenia blue,
● 1,5 minuty z każdej strony – jeśli lubisz mięso krwiste, czyli rare,
● 2 minuty – jeśli chcesz podać mięso średnio krwiste, czyli medium rare,
● 3 minuty z każdej strony – jeśli lubisz mięso średnio wysmażone, czyli medium,
● 5 minut z każdej strony – jeśli chcesz przyrządzić dobrze wysmażonego steka wołowego z patelni, czyli well done.

Przepis na stek wołowy z patelni

Znasz już najważniejsze zasady dotyczące tego, jak usmażyć stek wołowy na patelni. Najwyższy czas poznać przepis krok po kroku.

Do przepisu na stek wołowy z patelni potrzebujesz:
● 400 g polędwicy wołowej
● 1 łyżkę masła klarowanego
● 2 szczypty soli i pieprzu, najlepiej świeżo zmielone w młynku do soli i pieprzu

Jak zrobić stek na patelni wołowej? Przygotowanie.
1. Zacznij od tego, by wyjąć minimum 30 minut przed smażeniem mięso z lodówki. Gdy wołowina osiągnie temperaturę pokojową, umyj ją i osusz przy pomocy ręcznika kuchennego. Następnie na desce do krojenia ostrym nożem kuchennym przekrój ją na około 4 cm steki.

2. W kolejnym kroku wyjmij akcesoria do przypraw. Steki oprósz solą i pieprzem. Teraz czas mocno rozgrzać masło klarowane i wrzucić mięso na patelnię grillową. Jak pisaliśmy wcześniej – w pierwszej fazie smażenia steków na patelni grillowej nie ruszaj ich. Ile smażyć steka na patelni? Jeśli nie wiesz, jaki stopień wysmażenia lubisz najbardziej, na początek polecamy medium rare, czyli po 2 minuty na każdą stronę. Steki przewracaj przy pomocy silikonowych szczypiec.

3. Po tym czasie wyłóż mięso na talerz i zabezpiecz je folią aluminiową. Odczekaj około 4-5 minut, by mięso odpoczęło.

I to wszystko!
W tym, jak zrobić steka na patelni, prócz cierpliwości, ważna jest oczywiście jakość produktu. Wysokiej jakości wołowina przy odpowiednim przygotowaniu sama w sobie będzie przepyszna, nie musisz stosować skomplikowanej mieszanki przypraw.
Stek wołowy z patelni podawaj w towarzystwie sałaty i ziemniaków – gotowanych lub pieczonych.

Przepis na stek cielęcy z patelni

Nie każdy przepada za smakiem mięsa wołowego. Chociaż steki wołowe na patelni to klasyka tego dania, warto sprawdzić, czy bardziej nie przypadną Ci do gustu delikatniejsze steki cielęce z patelni.

Do przyrządzenia potrawy przygotuj:
● 500 g cielęciny bez kości
● 20 g mąki
● 40 g smalcu
● 30 g masła
● sól do smaku

Mięso do przygotowania steka cielęcego z patelni powinno być najwyższej jakości. Sprawdź koniecznie, czy nie ma dużej ilości ścięgien, żył i błon. Zbyt żylasta cielęcina pod wpływem temperatury stanie się twarda, a w efekcie stek z patelni grillowej będzie niesmaczny.

Przygotowanie:
1. Wykonanie cielęcego steka na patelni grillowej zacznij od umycia i osuszenia mięsa. Pokrój je na steki i delikatnie zmiękcz przy pomocy tłuczka. Stek cielęcy z patelni przypraw solą przed smażeniem, a następnie delikatnie oprósz mąką.

2. Rozgrzej smalec na patelni i włóż na nią steki. Smaż z obu stron do momentu, gdy skóra cielęciny nie nabierze złotego koloru.
3. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 150℃. Na każdy stek połóż po kawałku masła i włóż mięso do piekarnika na 5 minut. Dzięki temu mięso nabierze przyjemnie maślanego smaku, który współgra z delikatnym smakiem cielęciny.

Stek cielęcy z patelni smakuje najlepiej z gotowanymi ziemniakami i warzywami z wody, na przykład kalafiorem, marchewką, czy brokułem.

Czytaj także:
Naleśniki z kurczakiem – 5 propozycji
Kurczak faszerowany – przepis z wykorzystaniem tego letniego warzywa
Z czym zrobić naleśniki wytrawne?
Karkówka pieczona z warzywami – danie, które robi się samo
Co warto mieć w swojej kuchni, by gotować zdrowo i być fit

 

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2023

Polecane

pixel