Naleśniki z mięsem mielonym – pomysł na sycący obiad!
Naleśniki z mięsem mielonym
Zazwyczaj naleśniki kojarzą się ze słodkim nadzieniem. Tym razem będzie jednak inaczej. Naleśniki z farszem mięsnym to propozycja dla miłośników wytrawnych kompozycji smakowych. Takie naleśniki z mielonym mięsem można przygotować w różnej formie: smażyć na patelni lub zapiec w piekarniku.
Skład farszu może być również uzależniony od Twoich preferencji kulinarnych. Możesz postawić na samo, dobrze przyprawione mięso lub pokusić się o dodatki warzywne, np. fasolę, cebulę, paprykę, a także sosy, np. sos pomidorowy.
Tego typu danie jest sycące, ale i kaloryczne. Aby nieco zmniejszyć liczbę kalorii, warto skorzystać z możliwości smażenia bez dodatku tłuszczu. Jest to możliwe dzięki patelniom nieprzywierającym.
Naleśniki z mięsem mielonym zapiekane to na tyle wykwintne danie, że można je zaserwować podczas spotkania w większym gronie.
Dowiedz się: Jakie patelnie są niezbędne w kuchni?
Naleśniki z mięsem mielonym – przepis
Jeżeli chcesz przyrządzić naleśniki z farszem z mięsa mielonego zapiekane w piekarniku, rozpocznij od przygotowania placków. Składniki niezbędne do zrobienia naleśników to:
• 1 szklanka mleka,
• 2 jajka,
• 2 szklanki mąki,
• 1 szklanka wody gazowanej,
• sól do smaku.
Wykonanie naleśników jest intuicyjne. Wystarczy za pomocą rózgi i trzepaczki wymieszać starannie wszystkie składniki, a następnie smażyć ciasto na patelni. Wykorzystaj do obróbki termicznej nieprzywierające patelnie teflonowe albo patelnie aluminiowe z powłoką odporną na przywieranie jedzenia. Dzięki temu placek nie przypali się ani nie porwie się.
Inaczej niż w przypadku naleśników słodkich, tym razem nie dodawaj do smaku cukru. Obecność tego składnika w cieście może istotnie zaburzyć walory smakowe dania.
Sprawdź także: Ciasto na naleśniki - podstawowy przepis
Farsz do naleśników z mięsem mielonym
Przepis na naleśniki z mięsem mielonym nie istniałby bez wskazówek dotyczących przyrządzenia nadzienia. Pamiętaj, że farsz do naleśników z mięsa mielonego składa się nie tylko ze składnika mięsnego, ale wielu innych dodatków. Tak naprawdę każdy może samodzielnie zdecydować, co doda do takiego nadzienia. Do przyrządzenia farszu polecamy użycie takich produktów jak:
• 500 g mięsa wieprzowego, wołowego lub indyczego jeżeli masz ochotę na naleśniki z mięsem mielonym z indyka,
• sól, pieprz, oregano, papryka słodka, inne przyprawy do mięsa,
• 2 duże marchewki,
• 1 cebula,
• 50 dag przecieru pomidorowego.
Jak przygotować farsz? Na patelni zeszklij cebulę. Następnie dodaj mięso mielone i podsmaż od czasu do czasu mieszając za pomocą łopatki. Mięso powinno być poddawane obróbce termicznej do momentu, gdy stanie się zarumienione i dokładnie usmażone. Wówczas możesz dodać startą marchewkę i przyprawy. Smaż pod przykryciem. Przecier pomidorowy dolej na koniec i podgrzewaj całość przez kilka minut. Farsz gotowy.
Polecamy: Naleśniki ze szpinakiem? Sprawdź 5 wariacji na ich temat!
Wskazówka: Jeżeli nie chcesz używać oleju do smażenia i tym samym przygotować zdrowszą wersję dania, postaw na patelnie nieprzywierające, polecane przez ambasadora marki, Mateusza Gesslera. Zasadniczą przewagą patelni nieprzywierających nad klasycznymi jest brak konieczności używania tłuszczu do smażenia potraw. Dzięki temu dania są mniej kaloryczne, a ich smak bardziej wyrazisty.
Do smażenia mięsa warto wykorzystać np. patelnie stalowe, które nie wchodzą w interakcje z jedzeniem i nie zmieniają smaku potraw. To istotna zaleta, biorąc pod uwagę fakt, że w składzie farszu znajduje się chociażby przecier pomidorowy. Zawarte w nim kwasy mogłyby oddziaływać na tworzywo innego typu, a tworzywo na potrawę. W przypadku patelni stalowej nie ma takiej możliwości. Dania na niej przyrządzane zachowują swój pierwotny smak.
Czytaj także: Naleśniki na słono - 6 przepisów
Jak zrobić naleśniki z mięsem mielonym?
Chcąc przyrządzić naleśnik z mięsem mielonym, rozłóż placek na talerzu. Na środek naleśnika nałóż 2 łyżki farszu i zawiń z każdej strony, w taki sposób, by placek tworzył „kopertę”. Dokładnie dociśnij ciasto, a następnie odwróć przygotowaną kopertę i przełóż do foremki, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Powtórz czynność z kolejnymi naleśnikami. Umieszczone w brytfance naleśniki z mielonym mięsem posmaruj resztkami farszu i posyp całość serem. Nagrzej piekarnik z termoobiegiem do 190 st. Celsjusza i piecz przez około 12-15 minut.
Sprawdź: Naleśniki amerykańskie - sprawdzony przepis
Jeżeli nie lubisz jedzenia z piekarnika, możesz zjeść naleśniki prosto po ich zawinięciu. Aby nieco je urozmaicić, warto obtoczyć je w jajku i w bułce tartej, a następnie podsmażyć na patelni niczym krokiety. Naleśniki w panierce przyrządzisz nieco szybciej niż naleśniki z piekarnika. Dlatego, jeżeli nie masz czasu, postaw na tę formę dania.
Naleśniki na słono z mięsem mielonym przypadną do gustu nawet osobom, które na co dzień raczej nie przepadają za klasycznymi naleśnikami. Warto zaproponować taki przysmak bliskim, znudzonym powtarzalnymi obiadami. Zapiekane naleśniki będą dla nich wyjątkowo miłym zaskoczeniem.
Zobacz: Cienkie naleśniki - na krokiety i nie tylko!