Pieczarki do obiadu – poznaj najciekawsze pomysły!
Pieczarki to jedne z najchętniej wykorzystywanych w kuchni grzybów. Są bezpieczne nawet dla małych dzieci, niskokaloryczne, a ich przygotowywanie nie wymagają dużej wiedzy ani umiejętności kulinarnych. Jak podawać pieczarki do obiadu i jakie dania z nich przyrządzić? Sprawdź nasze pomysły!
Jak podać pieczarki do obiadu?
Jeśli do tej pory pieczarki jadałeś jedynie jako dodatek do pizzy, pora zmienić przyzwyczajenia! Te lekkostrawne, smaczne grzyby możesz wykorzystać na wiele innych sposobów - m.in. do dań obiadowych. Jak podawać pieczarki jako dodatek do obiadu? Masz nieskończenie wiele możliwości! Przyrządź na ich bazie pyszny sos, podaj w sałatce, ugotuj, albo przygotuj duszone pieczarki do obiadu. Pieczarki odmienią smak wytrawnych naleśników albo mięsnych, domowych zapiekanek! Pasują niemal do każdego wytrawnego dania – nie bój się więc eksperymentować!
Pieczarki w śmietanie do obiadu, czyli popularny sos śmietanowy
Najprostszy przepis na pieczarki do obiadu to podanie ich w formie sosu śmietanowego. Pieczarki w śmietanie do obiadu przygotujesz w kilkanaście minut - i na pewno zasmakują wszystkim domownikom. Jak zabrać się za ich przygotowanie? Na 4 średnie porcje potrzebne będzie:
- 0,5 kg pieczarek,
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki oleju albo oliwy z oliwek,
- 250 ml kwaśnej śmietany (12% albo 18%),
- zmielone w młynku sól i pieprz,
- 280 g makaronu,
- opcjonalnie: łyżka masła, koperek, natka pietruszki.
Obierz cebulę i posiekaj drobno ostrym nożem kuchennym na desce do krojenia. Większe pieczarki obierz, małe po prostu dokładnie wypłucz, aby pozbyć się grudek ziemi. Pokrój pieczarki w kostkę albo grubsze plastry. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Posól ją i podsmażaj ok. 1-2 minuty. Teraz dodaj pieczarki i smaż, aż zredukują swoją objętość, cała woda wyparuje, a niektóre z pieczarek się przyrumienią. Mieszaj, by produkty nie przywarły do dna. Możesz skorzystać z łopatki. By mieć pewność, że produkty się nie przypalą, korzystaj z patelni nieprzywierającej. Jeśli chcesz, w tym momencie dodaj masło, aby sos miał bardziej kremową konsystencję.
Patelnię ze smażonymi pieczarkami do obiadu zdejmij z ognia. Dwie łyżki gorących pieczarek dodaj do kubeczka śmietany i wymieszaj. Wylej śmietanę na patelnię z pieczarkami i podgrzewaj, aż sos się zagotuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj posiekany koperek albo natkę pietruszki. Nad przyprawami łatwo zapanujesz dzięki akcesoriom. Do sosu wsyp odcedzony makaron i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. I to wszystko - pieczarki do obiadu ze śmietaną i makaronem gotowe!
Dobrym pomysłem na pieczarki do obiadu w wersji dla mięsożerców jest dodanie do sosu podsmażonego kurczaka. Mięso możesz przygotować oddzielnie albo dodać na patelnię wraz z cebulą.
Pomysły na usmażone w całości pieczarki do obiadu
Zamiast klasycznej surówki (albo obok niej) do dań głównych możesz podać również pieczarki. Dodatek do obiadu w takiej formie na pewno zaskoczy Twoich gości! Jak przygotować grzyby w tej formie?
Potrzebne będą nieduże pieczarki, ząbek czosnku, sos sojowy, oliwa z oliwek lub masło klarowane do smażenia oraz ewentualnie ostre papryczki, lub natka pietruszki.
Na patelni rozgrzej olej albo masło, dodaj przeciśnięty przez wyciskacz czosnek oraz papryczki i podsmażaj 1-2 minuty. Po tym czasie dodaj oczyszczone pieczarki (wystarczy je umyć i osuszyć) oraz kilka łyżek sosu sojowego. Smaż, cały czas mieszając, aż pieczarki będą ciemne, a sos praktycznie całkowicie odparuje. Podawaj posypane natką pietruszki.
Pieczarki smażone w całości do obiadu możesz też podać w panierce. Umyj i osusz większe grzyby. Na jednym talerzu umieść bułkę tartą wymieszaną z parmezanem, na drugim – rozkłócone jajko z odrobiną soli. Zanurzaj pieczarki w jajku, a następnie bułce i smaż, aż będą złociste. Wykładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Grzyby w całości możesz też ugotować i dodawać do sałatek – w wersji obiadowej z podsmażonym kurczakiem albo indykiem. Jak przygotować pieczarki gotowane do obiadu? Wystarczy je oczyścić i wrzucić do garnka z gorącą wodą. Gotuj całość przez ok. 5 minut na małym ogniu, a potem wyławiaj pieczarki łyżką cedzakową. I gotowe!
Jak wykorzystać pieczarki z cebulą do obiadu?
Jeden z najpewniejszych (i najprostszych) pomysłów na przygotowanie pieczarek do obiadu to po prostu podsmażenie ich z dodatkiem drobno posiekanej cebulki, soli i pieprzu. Jak wykorzystać tak przyrządzone pieczarki?
W wersji ekspresowej wystarczy dodać na patelnię czerwoną lub żółtą paprykę, cukinię oraz inne ulubione warzywa i podsmażać jeszcze chwilę. Całość połączyć z ugotowanym makaronem i - opcjonalnie posypać parmezanem. Obiad gotowy!
Pieczarki możesz też umieścić wewnątrz kotletów mielonych albo zawinąć w schab czy szynkę i przygotować w ten sposób pyszne roladki. Przesmażone pieczarki z cebulką dodaj też do lasagne albo zapiekanki mięsnej - wzbogacisz tym smak popularnych dań.
Zamiast smażonych, możesz też przyrządzić do obiadu pieczarki duszone. Będą odpowiedniejsze dla osób z kłopotami trawiennymi. Jak zrobić takie pieczarki do obiadu? Przepis jest prosty: tak samo, jak w przypadku przygotowywania smażonej wersji, grzyby najpierw umyj i pokrój. Następnie lekko podsmaż je z dodatkiem cebulki. Kiedy puszczą wodę, zmniejsz moc palnika i duś, co jakiś czas mieszając, aż woda wyparuje.
Pieczarki marynowane do obiadu? Jak najbardziej!
Zastanawiasz się, jak zrobić pieczarki do obiadu, aby uzyskać oryginalne danie? Użyj pieczarek marynowanych! Grzyby w takiej formie nadają się nie tylko do przygotowywania przekąsek, sałatek i koreczków, ale również do dań głównych.
Połącz je np. z cienko pokrojoną marchewką, porem i selerem. Warzywa i grzyby zalej następnie bulionem (tak, aby je przykryć), dołóż filet z sandacza albo dorsza i gotuj do miękkości. Wyjmij rybę, do sosu dodaj śmietanę, opcjonalnie pomidory i paprykę. Gotuj jeszcze chwilę, a potem zmiksuj na krem, albo podawaj w wersji z kawałkami. Takie danie najlepiej smakuje z ryżem lub kaszą jaglaną!
Jak zrobić pieczarki duszone do obiadu? Jak usmażyć grzyby, albo je ugotować? Okazuje się, że… bardzo prosto! Wykorzystaj więc nasze pomysły na pieczarki do obiadu i zaskocz najbliższych pysznymi daniami. A potem wypróbuj również inne przepisy, które przyjdą Ci do głowy! Pieczarki świetnie pasują przecież także do tortilli z warzywami, jajecznicy albo zup!
Czytaj także:
Marynowane grzyby: prawdziwki, maślaki, podgrzybki, a może kurki? Przedstawiamy 4 marynaty grzybowe!
Najlepszy przepis na naleśniki z pieczarkami
Suszenie grzybów bez tajemnic! – 8 domowych sposobów na suszenie grzybów
Szparagi na patelni – jak je przygotować?
Smażone ziemniaki – jak przygotować idealne?
Krewetki z patelni – jak je przyrządzić?
Nie tylko stek z kalafiora – potrawy z kalafiorem i brokułem w roli głównej
Makaron smażony po chińsku – szybki i smaczny obiad!