Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Szparagi na patelni – jak je przygotować?

2023-02-01
Szparagi na patelni – jak je przygotować?

Przygotowane na patelni szparagi mogą stanowić samodzielną przekąskę, podstawę zdrowej kolacji albo zostać pysznym dodatkiem do dania głównego. Ich przyrządzenie nie zabiera wiele czasu – efekty zachwycają za to smakiem! Sprawdź jak w kilka minut przyrządzić szparagi na patelni.

szparagi na patelni

Jak przygotować szparagi na patelnię?

Dlaczego w ogóle warto sięgnąć po szparagi i wprowadzić je do swojej kuchni? Warzywa te są niskokaloryczne (100 gramów szparagów zawiera jedynie ok. 20 kcal), a przy tym pełne witamin i minerałów. Zarówno w białych, jak i zielonych szparagach znajduje się magnez, fosfor, wapń, potas oraz duże ilości kwasu foliowego. Szparagi są także źródłem witamin A, C i E oraz witamin z grupy B.
W sklepach znajdziesz najczęściej białe i zielone szparagi. Co ciekawe, występuje jeszcze jedna ich odmiana - szparagi fioletowe. Mają one grubszą skórkę i są o wiele słodsze od powszechnie znanych szparagów białych i zielonych. Z uwagi jednak na ograniczoną produkcję, są też znacznie trudniej dostępne.
Jak przygotować zielone i białe szparagi na patelni? Zanim zaczniesz je smażyć, umyj warzywa i dokładnie osusz. Jeśli przygotowujesz zielone szparagi, pozbądź się ich zdrewniałych końców. Bierz w dłonie każdy szparag i delikatnie wyginaj go w palcach - złamie się na odpowiedniej wysokości. Warzyw nie musisz już obierać!
Białe szparagi mają grubszą niż zielone skórkę, więc przed gotowaniem trzeba je obrać. Zacznij od główki i kieruj się do dołu.

Szparagi na patelni z masłem - podstawowy przepis

Jak zrobić szparagi na patelni z masłem? Ten najprostszy i dla wielu najlepszy przepis nie wymaga wiele pracy. Rozgrzej na patelni masło, a potem umieść na nim zielone szparagi. Smaż kilka minut, aż lekko się zrumienią. I gotowe!
Białe szparagi na patelni z masłem przygotowuje się nieco dłużej. Ponieważ są twardsze, najpierw należy je podgotować we wrzątku - wystarczą 2-3 minuty. Potem przepłucz szparagi lodowatą wodą albo zanurz w lodzie. W ten sposób zatrzymasz proces gotowania, a warzywa pozostaną jędrne. Teraz umieść szparagi na patelni i podsmażaj, aż lekko się zrumienią.
Szparagi smażone na patelni podawaj w towarzystwie jajka w koszulce albo sosu holenderskiego. Możesz też polać je odrobiną roztopionego masła, posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi i świeżo zmieloną w młynku solą.

Szparagi w boczku na patelni – pyszna inspiracja na bazie zdrowego warzywa

Jeśli zastanawiasz się, jak urozmaicić podstawowy przepis i nieco inaczej przygotować białe albo zielone szparagi na patelni, zrób wersję z boczkiem! Jeśli zależy Ci na czasie, po prostu umyj szparagi, a następnie owiń każdy plastrem boczku. Smaż na suchej patelni (tłuszcz wytopi się z boczku) albo grilluj, aż boczek zrumieni się i stanie chrupiący.
Inny sposób na szparagi z boczkiem na patelni to wcześniejsze ich podgotowanie w wodzie przez ok. 5 minut. Ten sposób najlepiej sprawdza się, gdy przygotowujesz białe szparagi. Ugotowane warzywa lekko przestudź i owiń boczkiem. Następnie smaż na patelni aż do zrumienienia boczku. Do każdego szparaga możesz dodać po gałązce świeżego rozmarynu – smak przekąski stanie się jeszcze ciekawszy i bardziej bogaty! Świetnie będzie też wyglądać na talerzu.

Szparagi na patelni grillowej – wariant dietetyczny

Zamiast smażyć, możesz też przygotować szparagi na patelni grillowej. Jak się za to zabrać? Tak samo, jak zawsze! Umyj szparagi i przygotuj je do grillowania (zielonym odłam stwardniałe końce, białe obierz). Teraz umieść szparagi na patelni grillowej i grilluj, co jakiś czas obracając, aż lekko się zrumienią. Szparagi w tej wersji są równie smaczne, jak smażone, robi się je jednak nieco dłużej - ok. 15 minut.
Przed wyłożeniem warzyw na patelnię grillową możesz posmarować je oliwą z oliwek z przyprawami (świetnie sprawdzi się czosnek, rozmaryn albo bazylia). Dobrze zaopatrzyć się w przyprawniki i inne akcesoria do przypraw.

Inne pomysły na szparagi z patelni

Jak jeszcze przygotować szparagi? Świetnie smakują np. podane z czosnkiem albo szynką parmeńską. Wiele osób uwielbia także szparagi z patelni z bułką tartą.

Szparagi z czosnkiem - szybka przekąska

Szparagi na patelni z czosnkiem zrobisz w zaledwie 10 minut. Umieść warzywa na patelni (białe szparagi najpierw podgotuj kilka minut w osolonej wodzie) i smaż na małej mocy palnika, aż się zrumienią. Na samym końcu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj jeszcze ok. 1 minuty - nie dłużej, bo czosnek spali się i stanie gorzki! Wraz z czosnkiem możesz dodać do szparagów starty na drobnych oczkach tarki parmezan. Jeszcze bardziej podkręci to smak dania.

Szparagi z szynką parmeńską – imprezowy hit

Jak przyrządzić na patelni zielone szparagi z szynką? Posmaruj szparagi oliwą z oliwek z dodatkiem ulubionych przypraw. Następnie każde warzywo owiń plastrem szynki parmeńskiej. Umieść na patelni i smaż, aż szynka się zrumieni. Jeśli chcesz, aby szparagi z szynką parmeńską stały się ciekawą przekąską na przyjęcie urodzinowe albo sylwestra, możesz nieco urozmaicić ten przepis. Poza szparagami i szynką potrzebne będą Ci kromki chleba lub bułki oraz mozzarella.
Na suchej patelni podsmaż kromki pieczywa na grzanki. Szparagi ugotuj w osolonej wodzie (ok. 7 minut), a mozzarellę pokrój nożem kuchennym na desce w cieńsze plastry. Teraz układaj na grzankach plastry mozzarelli. Na każdym umieść po 1 szparagu i owiń całość szynką parmeńską. Gotowe przekąski podsmaż chwilę na patelni - szynka lekko się zrumieni, a mozzarella roztopi.
Szparagi z szynką parmeńską możesz też owinąć kawałkami ciasta francuskiego i zapiec w piekarniku. W ten sposób zyskasz kolejną pyszną, chrupiącą, imprezową przekąskę.

Szparagi z bułką tartą – świetny dodatek do jajka

Jak przygotować na patelni białe szparagi z bułką tartą? Najpierw podgotuj szparagi w osolonej wodzie przez ok. 5-7 minut. Na patelni roztop masło i dodaj bułkę tartą. Wymieszaj łopatką, a potem wrzuć na patelnię ugotowane szparagi. Znowu zamieszaj, aby składniki połączyły się, a szparagi zostały obtoczone bułką. Podawaj z jajkiem w koszulce lub sadzonym.

Jak zrobić zielone szparagi na patelni? Jak przygotować białe szparagi? W obydwu przypadkach nie czeka Cię trudne zadanie, a pysznym smakiem szparagów będziesz mógł cieszyć się po spędzeniu zaledwie kilku minut w kuchni! Korzystaj więc zwłaszcza z wiosennego sezonu na szparagi – wtedy są najłatwiej dostępne, świeże i smakują najlepiej!

Czytaj także:
Jak smażyć na patelni grillowej?
Patelnia grillowa – jaka najlepsza? Przegląd modeli Floriny
Kurczak z warzywami na patelni. 3 sprawdzone przepisy
Pstrąg z patelni. Najlepsze przepisy 
Jak usmażyć jajka sadzone 
Tortilla z patelni – 4 inspirujące pomysły
Boczniaki z patelni – 2 pomysły na szybki obiad 
Jak zrobić pierś z kurczaka na patelni?
Krewetki z patelni – jak je przyrządzić?

 

 

Pokaż więcej wpisów z Luty 2023

Polecane

pixel