Tortilla z patelni – 4 inspirujące pomysły
Tortilla z patelni to danie, które warto znać, ponieważ z odpowiednimi dodatkami może urozmaicić zarówno śniadania, lunche w pracy, a także obiady. W wersji wrapów z patelni tortilla to doskonały pomysł na imprezowe przekąski. Sprawdź nasze 4 inspirujące przepisy na to, jak zrobić tortille na patelni!
Tortilla z jajkiem na patelni – pomysł na szybkie śniadanie
Ze śniadaniami często mamy kłopot, zwłaszcza jeśli brakuje czasu na ich wykonanie. Kanapki i owsianka szybko mogą się znudzić. Szakszuka jest pyszna, jednak nie zawsze mamy chwilę, by ją przygotować. Jeśli nie znasz tej potrawy, koniecznie zajrzyj do tekstu: Szakszuka - 4 przepisy na idealne śniadanie.
Rozwiązaniem jest przepis na tortille z jajkiem na patelni. Jak go wykonać?
Przygotuj:
● 2 placki tortilli
● 2 łyżeczki oliwy
● 4 jajka
● 5 plastrów sera żółtego, np. Gouda
● 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
● 0,5 łyżeczki ostrej papryki
● sól i pieprz, świeżo mielony z młynku do soli i pieprzu
Tortilla z patelni z serem i jajkiem to pomysł na obfite śniadanie, które doda Ci energii na cały dzień. Jak je przygotować?
Zacznij od rozgrzania oliwy na patelni. Jaka patelnia do tortilli będzie najlepsza? Koniecznie wybierz patelnię nieprzywierającą, która umożliwia smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu. Prócz patelni, do przepisu potrzebujesz tylko podstawowych sztućców i łopatki do przewracania tortilli z patelni.
Po rozgrzaniu oliwy ułóż placki tortilli na patelni. W osobnej miseczce wybij jajka. Nie mieszaj ich, tylko przelej prosto na placek tortilli na patelni. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Posyp połową drobno pokrojonego sera.
Na placek tortilli na patelni połóż drugi placek. Posyp resztą sera oraz ostrą papryką. Patelnię do tortilli przykryj i smaż około 3 minut. I gotowe! Tak przygotowane danie wyłóż na deskę do krojenia i przekrój na pół ostrym nożem kuchennym. Placki ułóż na talerzu. Jeśli lubisz – dodaj na wierzch łyżkę sosu czosnkowego lub pomidorowego.
Tortilla z patelni na śniadanie najlepiej smakuje ze szklanką świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego.
Tortilla z jajkiem, serem i szynką na patelni – pomysł na lunch do pracy
Znasz już przepis na tortillę z patelni na śniadanie. Nieco bardziej kaloryczna wersja, czyli tortilla z jajkiem, serem i szynką to świetny pomysł na szybki lunch do pracy.
Do wykonania przepisu potrzebujesz:
● 2 placki tortilli
● łyżeczkę oleju rzepakowego
● 4 jajka
● pieprz czarny świeżo mielony
● sól do smaku
● szczypior
● małą papryczkę chilli
● 8 plasterków sera żółtego
● 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
● 4 plastry ulubionej szynki, np. z indyka
Jak zrobić tortillę z jajkiem, serem i szynką na patelni?
Zacznij od rozgrzania oleju na patelni. Połóż na nią placek tortilli i wbij jajka. Całość oprósz solą i pieprzem.
Następnie na tortillę z patelni dodaj szczypiorek i pokrojoną papryczkę chilli. Ułóż plastry sera oraz szynki.
Posyp pietruszką i nałóż drugi placek tortilli na wierzchu. Teraz przez 5 minut smaż tortillę z jajkiem, serem i szynką na patelni pod przykryciem na małym ogniu. Po tym czasie obróć placek i podgrzewaj pod przykryciem kolejne 5 minut.
Gotowe danie zjedz od razu lub po ostygnięciu, przełóż do lunchboxu. Tortilla z patelni świetnie odgrzewa się w mikrofali, więc bez problemu zjesz ją w pracy.
Tortilla z kurczakiem na ciepło z patelni – pomysł na obiad
Znasz już nasze przepisy na naleśniki z kurczakiem? Jeśli nie, sprawdź: Naleśniki z kurczakiem - 5 propozycji. Zobacz również, Z czym zrobić naleśniki wytrawne? Jeśli lubisz tego rodzaju dania, z pewnością do gustu przypadnie Ci także tortilla z kurczakiem na ciepło z patelni!
Do przygotowania tortilli z patelni z kurczakiem potrzebujesz:
● 2 placki tortilli
● 1 podwójną pierś z kurczaka
● 4 łyżki startego żółtego sera
● 2 łyżki ketchupu
● sól i pieprz do smaku
● 1 łyżeczkę słodkiej papryki
● 1 łyżeczkę majeranku
● oliwę
Jak przyrządzić tortillę z kurczakiem na patelni?
Umyj i osusz kurczaka, a następnie pokrój go w niewielką kostkę. Włóż go do miski, dodaj sól, pieprz i paprykę. Możesz również skorzystać z tych przypraw, które masz w domu w akcesoriach do przypraw. Dopraw mięso tak jak lubisz najbardziej i odstaw je na około godzinę. Dzięki temu tortilla z kurczakiem na ciepło z patelni będzie miała wyrazisty smak. Po tym czasie podsmaż kurczaka.
Następnie na innej na patelni rozgrzej oliwę i połóż na niej jeden placek tortilli. Rozsmaruj na nim ketchup i dodaj majeranek. Rozłóż równomiernie starty ser i wysyp podsmażone kawałki kurczaka. Na wierzch wyłóż drugi placek. Tortillę z patelni z serem i kurczakiem smaż około 4 minut. Potem przewróć ją na drugą stronę i smaż kolejne 4 minuty.
Potrawę podawaj z ketchupem, majonezem, sosem czosnkowym lub innym ulubionym.
Tortilla z warzywami z patelni – pomysł na obiad dla wegetarian
Teraz czas na klasyczne wrapy z patelni w wersji bez mięsa. Taka tortilla z warzywami z patelni może być pysznym pomysłem na obiad dla wegetarian, a także przekąski na imprezę.
Do tej wersji tortilli z patelni potrzebujesz:
● 4 placki tortilli
● 4 łyżki sosu czosnkowego
● 1 paprykę czerwoną
● 1 paprykę zieloną
● 1 łyżkę orzeszków piniowych
● 1 czerwoną cebulę
● 1 małą cukinię
● 2 ząbki czosnku
● 50 g żółtego sera
● 3 łyżki oliwy
● ulubione przyprawy
● opcjonalnie: ziarna słonecznika, kiełki
Jak zrobić wrapy z patelni?
Zacznij od umycia i pokrojenia w kostkę wszystkich warzyw oraz czosnku w cienkie plastry. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż warzywa z czosnkiem. Dopraw farsz ulubionymi przyprawami.
Kolejnym krokiem w naszym przepisie na tortillę z warzywami na patelni jest uprażenie orzeszków piniowych. Następnie placki tortilli posmaruj sosem czosnkowym. Do środka nałóż porcję warzyw, orzeszków i sera.
Placki zawiń w formę wrapa, a potem podsmaż na patelni grillowej.
Wrapy z patelni podawaj z dodatkiem kiełków i ziaren słonecznika.
Smacznego!
Czytaj także:
Jak zrobić naleśniki bez mleka
Puszyste naleśniki – jak je przyrządzić?
Naleśniki z jabłkami – klasyka gatunku w trzech odsłonach!
Jak zrobić naleśniki bez miksera?
Naleśniki na słono – 6 przepisów
Naleśniki zapiekane z serem. Przepis na ciepłą kolację
Kurczak faszerowany – przepis z wykorzystaniem tego letniego warzywa