Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Boczniaki z patelni – 2 pomysły na szybki obiad

2023-01-13
Boczniaki z patelni – 2 pomysły na szybki obiad

Boczniaki z patelni to prosty pomysł na obiad, który zachwyci aromatem i smakiem. Boczniaki to grzyby smaczne, aromatyczne oraz zdrowe. Zawierają w sobie bogactwo witamin, sporo białka oraz minerałów. Dlatego boczniaki z patelni z warzywami lub prostsza wersja boczniaków z patelni z czosnkiem to dania, które cieszą się ogromną popularnością, nie tylko wśród wegetarian. Warto jednak pamiętać, że odpowiednio przyrządzone boczniaki z patelni z powodzeniem zastępują mięso. Zanim zdradzimy Ci dwa sprawdzone przepisy, poznaj podstawy i przeczytaj, jak smażyć boczniaki z patelni.

boczniaki smażone na patelni

Jak usmażyć boczniaki na patelni?

Jak zrobić boczniaki na patelni? Aby z tych grzybów wydobyć wszystkie walory smakowe, musisz pamiętać o kilku rzeczach.

1. Odpowiednie przygotowanie grzybów
Jak smażyć boczniaki na patelni, by były naprawdę apetyczne? W pierwszej kolejności dokładnie umyj grzyby. Cała sztuka polega na tym, by zrobić to możliwie delikatnie. Boczniaki są bardzo kruche, dlatego polecamy mycie pod delikatnym strumieniem wody.

2. Odpowiednie narzędzia i składniki do smażenia
Boczniak z patelni, aby smakował naprawdę fantastycznie, musi być odpowiednio smażony. Jeśli chodzi o kuchenny sprzęt, najlepszym wyborem do tej potrawy będzie patelnia grillowa lub klasyczna patelnia nieprzywierająca. Sprawdź koniecznie: Jak smażyć na patelni grillowej?

W kwestii tłuszczu są dwie alternatywy:
• jeśli chcesz smażyć boczniaki w panierce na głębokim tłuszczu, wybierz olej rzepakowy,
• boczniaki z patelni bez panierki najlepiej będą smakować smażone na maśle.
W jaki sposób smażyć, aby zachować maksimum wartości odżywczych produktów i zadbać o swoje zdrowie? Przeczytaj nasz artykuł: Smaż mądrze. Poznaj patelnię Oil Control.

3. Odpowiednia temperatura i czas smażenia
Kolejny aspekt, który warto wziąć pod uwagę, gdy przyrządzasz boczniaki na patelni, to temperatura smażenia. To ona sprawia, że boczniak z patelni jest odpowiednio chrupki. Jeśli masz w domu termometr kuchenny, dobrą praktyką jest smażenie grzybów w temperaturze około 175 stopni.

Na koniec – czas smażenia.
Jak długo smażyć boczniaki na patelni?
Tu nie ma oczywistej odpowiedzi – warto eksperymentować. Dobrą rekomendacją jest to, by boczniaki z patelni przekładać na talerz w momencie, gdy są zarumienione. Wtedy na pewno będą w środku miękkie, a jednocześnie zachowają swoją chrupkość.

Boczniaki z patelni z czosnkiem

Nasz pierwszy przepis na boczniaki z patelni to bardzo klasyczny, prosty pomysł na obiad. Boczniaki z patelni z czosnkiem to potrawa, którą chętnie jedzą Hiszpanie. To tradycyjne danie jest niezwykle aromatyczne i doskonale komponuje się z chrupkimi grzankami. Jak przyrządzić boczniaki na patelni w tej wersji?

Do przepisu na boczniaki z patelni z czosnkiem potrzebujesz:
● 3 łyżki oliwy
● 2 ząbki czosnku
● 300 g boczniaków
● pęczek pietruszki
● sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Na desce do krojenia posiekaj czosnek, a umyte boczniaki przekrój na pół.
2. Rozgrzej oliwę na patelni z powłoką nieprzywierającą. Zeszklij czosnek, a następnie dodaj boczniaki. Dosyp niewielką ilość soli i pieprzu.
3. Całość smaż około 8-10 minut. Co jakiś czas przewracaj grzyby przy pomocy łopatki. Jak szybko zauważysz, boczniaki na patelni tracą dużo wody. Smażąc je, warto uzbroić się w cierpliwość i odczekać, aż większość z niej odparuje.
4. Przy pomocy ostrego noża kuchennego pokrój drobno pietruszkę i wrzuć ją na patelnię. Smaż przez kolejne 6-7 minut, a połowie smażenia przewróć je na drugą stronę.

Jak widzisz, przepis na boczniaki z patelni, prócz cierpliwości, nie wymaga ani dużych umiejętności kulinarnych, ani sprzętu.

Boczniaki z patelni z warzywami

Nasz drugi pomysł na obiad to boczniaki z patelni z warzywami.

Do tego przepisu potrzebujesz:
● 400 g boczniaków
● 500 g świeżego szpinaku
● 2 papryki czerwone
● 2 cebule
● 2 ząbki czosnku
● natkę pietruszki
● 4 łyżki oleju
● ulubione przyprawy


Jak usmażyć boczniaki na patelni z warzywami?
1. Przygotuj składniki. Umyj i osusz liście szpinaku. Następnie umyj i pokrój papryki, poszatkuj cebulę oraz pietruszkę. Umyj także boczniaki i pokrój je na dość cienkie paski.
2. W miseczce wymieszaj ulubione przyprawy. Do boczniaków z patelni świetnie pasuje słodka papryka, ale też chilli, sól, pieprz, rozmaryn i tymianek.
3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć papryki, cebulę oraz mieszankę przypraw. Smaż przez około 5 minut, po czym dodaj szpinak.
4. Duś całość około 10 minut. Na osobnej patelni grillowej rozgrzej kolejne 2 łyżki oleju i smaż boczniaki do czasu, aż woda a nich odparuje, a grzyby przyjemnie się zarumienią. Boczniaki z patelni grillowej będą chrupkie i pełne smaku.
5. Do grzybów dodaj czosnek, a następnie wymieszaj z wcześniej usmażonymi warzywami.
6. Całość dania posyp posiekaną pietruszką.

Boczniaki z patelni z warzywami to pyszne i zdrowe danie, które może za każdym razem zaskakiwać innym smakiem.
Jeśli chcesz przygotować boczniaki z patelni grillowej, wyjmij akcesoria do przypraw i baw się połączeniami smaków. Boczniaki z patelni doprawione chilli, a może z dodatkiem kurkumy lub curry? W smażeniu boczniaków na patelni ogranicza Cię tylko wyobraźnia!

Czytaj także:
Marynowane grzyby: prawdziwki, maślaki, podgrzybki, a może kurki? Przedstawiamy 4 marynaty grzybowe!
Suszenie grzybów bez tajemnic! – 8 domowych sposobów na suszenie grzybów
Patelnia grillowa – jaka najlepsza? Przegląd modeli Floriny
Patison smażony – 4 odsłony
Co warto mieć w swojej kuchni, by gotować zdrowo i być fit

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2023

Polecane

pixel