Krewetki z patelni – jak je przyrządzić?
Nie masz pomysłu na szybką i pyszną kolację albo wykwintne danie, które podasz podczas randki z ukochaną osobą? W obydwu przypadkach warto postawić na krewetki z patelni! Przyrządzisz je szybko i bez żadnego problemu - gotowy posiłek będzie sprawiał przy tym wrażenie zamówionego w drogiej restauracji!
Jak przygotować krewetki do smażenia?
Krewetki należą do owoców morza, a więc podstawowego składnika uważanej za najzdrowszą na świecie diety śródziemnomorskiej. Nawet w naszym, polskim klimacie, warto włączyć je do jadłospisu - choć w Polsce częściej dostępne są w wersji mrożonej niż świeżej.
Jeśli jednak będziesz miał możliwość zakupu świeżych skorupiaków, skorzystaj z niej! Upewnij się tylko najpierw, że krewetki są naprawdę świeże. Mięso powinno być zwarte i przylegać do skorupki, a na całej krewetce nie powinno być widać żadnych plam. Ponadto świeże skorupiaki pachną wodorostami i morzem - jeśli zapach jest bardzo intensywny albo wręcz nieprzyjemny, zrezygnuj z zakupu!
Niezależnie od tego, czy wybierasz świeże, czy mrożone krewetki, zwróć też uwagę na ich gatunek. Duże krewetki tygrysie sprawdzą się podane np. w cieście, z kolei mniejsze (zwłaszcza garnella) będą stanowiły doskonały dodatek do sałatek.
Mrożone krewetki przed smażeniem czy grillowaniem zanurz w misce z letnią wodą, aby je rozmrozić. Następnie, zarówno mrożone, jak i świeże krewetki obierz z pancerzy. Na koniec lekko natnij każdą wzdłuż tułowia i usuń czarne jelito. Teraz możesz już przyrządzać pyszne krewetki z patelni!
Krewetki z patelni - podstawowy przepis
Gwarantujący sukces przepis na dobre krewetki z patelni jest banalnie prosty. Poza krewetkami do jego przygotowania potrzebujesz: oliwy z oliwek, 2-3 posiekanych ząbków czosnku, łyżki soku z cytryny oraz zmielonych w młynku soli i pieprzu. Na patelni umieść oliwę z oliwek i poczekaj, aż będzie gorąca. Teraz dodaj czosnek i podsmażaj ok. 1 minuty. Wrzuć krewetki, wlej sok z cytryny i dodaj przyprawy. Skorzystaj z wygodnych przyprawników i innych akcesoriów do przypraw. Wymieszaj i smaż po ok. 2 minuty z każdej strony. Danie gotowe!
Jeśli chcesz, możesz lekko zmodyfikować ten podstawowy przepis i przygotować np. krewetki z patelni na ostro. Wówczas wraz z solą i pieprzem dodaj do krewetek chilli. Możesz też pójść jeszcze o krok dalej i przyrządzić krewetki z patelni z czosnkiem, natką i chilli. Natkę pietruszki pokrój ostrym nożem kuchennym na desce i dodaj na sam koniec, kiedy już zdejmiesz krewetki z ognia. W tym przepisie, jeśli krewetki mają się stać przystawką podczas wykwintnej kolacji, warto też zamienić sok z cytryny na 40-50 ml wytrawnego białego wina.
Równie łatwo jak na oliwie przygotujesz też krewetki z patelni na maśle. Masło zastosuj zamiast oliwy, a poza tym postępuj tak, jak w opisanym wyżej przepisie. Pamiętaj jedynie, że masło może przypalić się szybciej niż oliwa - częściej więc mieszaj krewetki łopatką, a danie przyrządzaj na mniejszej mocy palnika. Dobrym rozwiązaniem będzie też patelnia nieprzywierająca.
Krewetki z patelni grillowej - zdrowsza i równie smaczna alternatywa
Mrożone i świeże krewetki można nie tylko smażyć, ale również przygotować w wersji grillowanej. To danie również jest proste i szybkie w przygotowaniu! Zacznij od przygotowania marynaty. Wymieszaj oliwę z oliwek z natką pietruszki, 3 posiekanymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem i opcjonalnie ostrą papryką albo chilli. Następnie zanurz w marynacie krewetki - najlepiej pozostawić je w takiej formie na noc w lodówce. Jeśli jednak nie masz czasu, wystarczy włożyć krewetki do marynaty na ok. 10 minut. Potem rozgrzej patelnię grillową i ułóż na niej krewetki - grilluj po 2-3 minuty z każdej strony.
Jeśli chcesz, aby łatwiej było Ci obracać krewetki na patelni grillowej, po wyjęciu z marynaty nadziewaj po kilka sztuk na patyki do szaszłyków!
Przepis na krewetki z patelni w cieście - chrupiący przysmak dla każdego
Chcesz przygotować chrupiące krewetki z patelni? Może więc skusisz się na takie w cieście? Do ich przygotowania potrzebne będzie 75 gramów mąki (może być pszenna, kukurydziana albo orkiszowa), 55 gramów wiórków kokosowych, 1 duże jajko oraz pół szklanki wody. Połącz wszystkie składniki do uzyskania gładkiego, lejącego się ciasta. Następnie przygotuj większe krewetki - obierz je i usuń jelito. W głębokiej patelni rozgrzej sporą ilość oleju - krewetki muszą się w nim zanurzyć!
Oprósz skorupiaki solą i pieprzem, łap za ogonek i zanurzaj w cieście. Potem wykładaj na patelnię i pozostaw na ok. 5 minut, aż ciasto się zrumieni. Wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na ręczniku papierowym. W ten sposób przygotujesz zarówno świeże, jak i mrożone krewetki z patelni w cieście (mrożone najpierw będziesz musiał jednak rozmrozić!).
Jak się robi krewetki z patelni na obiad?
Czy duże skorupiaki albo krewetki koktajlowe z patelni posłużą Ci jedynie jako przystawki, albo kolacja? Nie! Krewetki sprawdzą się również w wersji obiadowej. Przepisy na krewetki z patelni w tym wariancie są bardzo różne – my polecamy zwłaszcza skorupiaki z makaronem i sosem pomidorowym. Do wykonania tego prostego przepisu na krewetki z patelni potrzebujesz ok. 20 sztuk większych krewetek, 200 g makaronu (dowolnego, może być spaghetti, tagliatelle albo inny), 2 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku, puszki krojonych pomidorów, soli, pieprzu i oliwy z oliwek.
Jak zrobić krewetki z patelni z makaronem? Makaron ugotuj osobno wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzej oliwę, wyłóż czosnek i smaż przez 1-2 minuty. Zalej pomidorami i gotuj ok. 10-15 minut, aż sos lekko się zredukuje i zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem, a potem dorzuć do sosu krewetki. Smaż całość ok. 3-4 minut. Dodaj makaron i wymieszaj. Rozdziel na dwie porcje (opcjonalnie możesz posypać natką pietruszki).
Przygotowanie dania zajmie Ci mniej niż 20 minut. Ten szybki przepis na krewetki z patelni z makaronem na pewno sprawdzi się w zabiegane dni, kiedy nie masz czasu na długie gotowanie!
Jak zrobić na patelni krewetki z czosnkiem i jak urozmaicić to danie? Wbrew obawom wielu osób, bardzo łatwo jest przyrządzić krewetki z patelni. Zarówno przepis podstawowy, jak i jego modyfikacje są bardzo proste, a gotowanie zajmuje ledwie kilka minut. Nawet więc jeśli nie czujesz się w kuchni jak ryba w wodzie, warto spróbować. W najgorszym razie stracisz trochę czasu i składników. W najlepszym (i najbardziej prawdopodobnym) nauczysz się przygotowywać pyszne danie, którym zachwycisz znajomych!
Czytaj także:
Jak smażyć na patelni grillowej?
Patelnia grillowa – jaka najlepsza? Przegląd modeli Floriny
Kurczak z warzywami na patelni. 3 sprawdzone przepisy
Pstrąg z patelni. Najlepsze przepisy
Jak usmażyć jajka sadzone
Tortilla z patelni – 4 inspirujące pomysły
Boczniaki z patelni – 2 pomysły na szybki obiad
Jak zrobić pierś z kurczaka na patelni?
Nie tylko stek z kalafiora – potrawy z kalafiorem i brokułem w roli głównej
Makaron smażony po chińsku – szybki i smaczny obiad!