Przepis na klasyczne ciasto drożdżowe z rabarbarem
Przygotowujesz ciasto drożdżowe latem? W takim razie koniecznie zrób je z rabarbarem! Ten niewielki dodatek jest w stanie całkowicie przemienić klasyczny deser w prawdziwy hit. Aby zrobić to ciasto, nie potrzebujesz wielu składników. Wystarczy trochę czasu i cierpliwości.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem – składniki
Ciasto drożdżowe z rabarbarem (i kruszonką) składa się tylko z kilku podstawowych składników: masła, mąki, jajek, cukru, drożdży i oczywiście rabarbaru. Dzięki temu warzywnemu, kwaśnemu dodatkowi, ciasto stanie się naprawdę wyraziste, a jednocześnie będzie jeszcze bardziej wilgotne. Ciasto drożdżowe z rabarbarem z pewnością zasmakuje dorosłym, ale również najmłodszym, dlatego nie wahaj się i koniecznie zrób je, póki jeszcze możesz znaleźć rabarbar w sklepach.
Czytaj także:
● Nasz przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe, któremu się nie oprzesz!
● Najprostsze ciasto z truskawkami
● Tarta z truskawkami. Przepis na letni podwieczorek!
Jak zrobić ciasto drożdżowe z rabarbarem? Potrzebujesz tych akcesoriów
Akcesoria do pieczenia to niezbędne produkty w kuchni każdego cukiernika – amatora i profesjonalisty. Bez nich pieczenie byłoby po prostu niemożliwe. Co przyda się, by zrobić drożdżówkę z rabarbarem?
● Przesiewacz do mąki – sprawi, że mąka będzie bardziej napowietrzona, a to z kolei wpłynie na konsystencję ciasta.
● Duża miska – w niej właśnie zrobisz idealne ciasto drożdżowe.
● Blachy do pieczenia – małe i trochę większe. By móc przygotować także ciasto drożdżowe z rabarbarem na dużą blachę.
Niezbędne będą również jednorazowe artykuły do pieczenia – na przykład papier do pieczenia, którym możesz wyłożyć blaszkę, by nie ubrudzić jej ciastem.
Czytaj także:
● Jak zrobić ciasto drożdżowe ze śliwkami?
● Ciasto drożdżowe z jabłkami - X pomysłów!
● Najprostszy przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką
● Ciasto drożdżowe dla leniwych - nasz niezawodny przepis!
Ciasto drożdżowe z rabarbarem – przepis
Aby przygotować idealne ciasto drożdżowe z rabarbarem, musisz zacząć od rozczynu. Znajduje się w nim 30 gramów drożdży, 120 mililitrów ciepłego mleka, szczypta mąki i cukru. Wszystko wymieszaj w miseczce lub kubku tak, by drożdże się rozpuściły. Poczekaj 15 minut – w tym czasie rozczyn zacznie pracować. Musisz zwrócić uwagę także na to, by mleko nie było zbyt gorące. Wysoka temperatura zabija drożdże i sprawia, że ciasto nie wyrośnie. Czekając na rozczyn, możesz przerzucić do miski 400 gramów mąki pszennej, cztery żółtka, pół kostki rozpuszczonego masła, 60 gramów cukru i 120 mililitrów ciepłego mleka. Gdy rozczyn będzie gotowy, dodaj go do miski i zacznij mieszanie. Możesz użyć do tego miksera z hakami, dużej drewnianej łyżki bądź dłoni. Wyrabiaj ciasto przez pięć minut. W tym czasie powinno być jędrne, jednolite, ale nadal trochę lepkie. Miskę przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na godzinę – powinna być w ciepłym miejscu, by ciasto dobrze rosło. W tym czasie możesz zrobić kruszonkę oraz przygotować rabarbar.
Trzy duże łodygi rabarbaru obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do miski i zostaw je na razie. Teraz skup się na kruszonce. 50 gramów masła rozetrzyj ze 100 gramami mąki i 50 gramami cukru. Ugniataj tak długo, aż otrzymasz kawałki rozkruszonego ciasta.
Gdy ciasto drożdżowe już wyrośnie, wyłóż je na blaszkę z papierem do pieczenia. Na całe ciasto wyłóż pokrojony rabarbar, a następnie kruszonkę. Włóż całość do piekarnika i odczekaj 20 minut, by ciasto znowu urosło. Dzięki temu będzie po upieczeniu naprawdę puszyste.
Czytaj także:
● Klasyczne ciasto drożdżowe z truskawkami - musisz go spróbować!
● Przepis na ciasto drożdżowe z serem - idealne na każdą okazję
● Pyszne ciasto drożdżowe z jagodami - sprawdź, jak szybko je przygotować
Ile piec ciasto drożdżowe z rabarbarem?
Jak długo piec ciasto drożdżowe z rabarbarem? Tyle, co zwykłe ciasto drożdżowe. Ta porcja powinna piec się przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Wiele oczywiście zależy od tego, jak duże jest ciasto drożdżowe z rabarbarem. Duża blacha ciasta z kilograma mąki będzie wymagać dłuższego pieczenia – prawdopodobnie około 50 minut.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem – kcal
Czy ciasto drożdżowe z rabarbarem jest kaloryczne? Z pewnością nie tak, jak inne ciasta – serniczki z czekoladą czy makowiec z dużą ilością lukru. Kaloryczność zależy także od użytych składników – przede wszystkim od ilości cukru. 100 gramów ciasta z rabarbarem to około 270 kcal.
Jeśli masz pod ręką rabarbar, koniecznie użyj go właśnie w tym przepisie. Ciasto wyjdzie niezwykle pyszne, puszyste i tak smaczne, że zakocha się w nim każdy domownik i gość. Przygotuj dużą blachę, bo drożdżówka zniknie w mgnieniu oka!