Risotto z kurczakiem i warzywami – sprawdzony przepis
Risotto z kurczakiem i warzywami to przepis, który warto znać. Potrawę z powodzeniem przygotujesz o każdej porze roku, nawet zimą! Wersja risotto z kurczakiem i warzywami mrożonymi jest równie pyszna, co wiosenna – ze świeżymi składnikami. Odpowiednio przygotowane mrożone warzywa zachowają swoje wartości odżywcze. A co najważniejsze – risotto z kurczakiem i warzywami na patelnię jest pyszne i nietrudne do ugotowania. Dowiedz się, jak zrobić risotto z kurczakiem i warzywami.
Przepis na risotto z kurczakiem i warzywami
Risotto z kurczakiem i warzywami mrożonymi lub świeżymi musimy zacząć od przygotowania podstawy. Jak zrobić risotto – bazę do naszego przepisu na risotto z kurczakiem i warzywami?
Przygotuj:
● 200 g ryżu do risotto
● 1 szklankę bulionu drobiowego lub warzywnego
● 0,25 szklanki białego wina wytrawnego
● 0,5 dużej cebuli
● 25 g parmezanu
● łyżkę oliwy
● 2 łyżki masła
● natkę pietruszki
● szczyptę soli i pieprzu
Cebulę obierz i drobno pokrój, a następnie podsmaż na oliwie, rozgrzanej na patelni lub w rondlu. Dodaj masło klarowane, a po chwili suchy ryż. Zwiększ ogień i cały czas mieszaj danie przez około 3-4 minuty przy pomocy silikonowej lub drewnianej łyżki. Potem wlej do risotto białe wino. Wymieszaj i posól potrawę, a następnie doprowadź do jej wrzenia. Kolejno wlej trochę bulionu, mieszaj risotto i dodaj ponownie odrobinę bulionu. Powtarzaj czynność przez około 20-25 minut, do czasu, gdy baza do risotto z kurczakiem i warzywami będzie wystarczająco miękka. Risotto dopraw parmezanem, solą, pieprzem i dodatkiem pietruszki. Teraz czas dowiedzieć się, jak ze zwykłego risotto zrobić pyszne risotto z warzywami i kurczakiem.
Do podstawowego przepisu na risotto z warzywami i kurczakiem potrzebujesz:
● 600 g risotto
● 1 podwójną pierś z kurczaka, około 500 g
● 3 papryki (najlepiej czerwoną, zieloną i żółtą) lub paczkę warzyw mrożonych na patelnię
● pół szklanki bulionu – 125 ml
● 2 łyżki oliwy
● łyżeczkę oregano
● łyżeczkę słodkiej papryki
● 1/4 łyżeczki kurkumy
● szczyptę pieprzu
Risotto z kurczakiem i warzywami na patelnię zacznij od umycia i pokrojenia kurczaka. Przygotuj więc ostry nóż kuchenny oraz deskę do krojenia. Do mięsa dodaj oregano, paprykę, kurkumę, a także pieprz i sól.
Risotto z kurczakiem i warzywami to przepis, który wyjdzie każdemu. Warunkiem jest odpowiednie doprawienie mięsa oraz wybór pysznych warzyw. Jeśli masz taką opcję – kup świeże papryki. Dokładnie umyj warzywa, oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Jeśli natomiast wybierasz wykonanie risotto z kurczakiem i warzywami mrożonymi, najpierw delikatnie obsmaż je na patelni.
Na dużej patelni lub w garnku pojedynczym z grubym dnem rozgrzej oliwę. Wyłóż na nią warzywa i smaż około 5-7 minut. Dodaj mięso i całość smaż kolejne 10 minut. Następnie do risotto z kurczakiem i warzywami wlej bulion. Całość wymieszaj i wsyp wcześniej przygotowany ryż risotto. Smaż 2-3 minuty. Sprawdź smak i w razie potrzeby dodaj sól i pieprz.
Jak widzisz, przepis na risotto z kurczakiem i warzywami mrożonymi lub świeżymi, chociaż dość czasochłonny, nie jest bardzo skomplikowany.
Risotto z kurczakiem i warzywami smakuje najlepiej od razu po zrobieniu.
Risotto z kurczakiem, pieczarkami i warzywami i inne alternatywy
Znudziło Ci się klasyczne risotto z kurczakiem i warzywami? Zrób risotto z kurczakiem pieczarkami i warzywami.
Wraz z papryką do garnka wrzuć obrane i pokrojone pieczarki, które dodadzą potrawie jesiennego, głębokiego smaku. Zamiast pieczarek świetnie sprawdzą się leśne grzyby, a także inne warzywa, na przykład cukinia i marchew.
Do risotto z kurczakiem, pieczarkami i warzywami świetnie pasują takie przyprawy jak zioła prowansalskie, tymianek i oregano, ale też czosnek i pietruszka. Warto pamiętać, że to danie możemy za każdym razem przygotować inaczej. Wystarczy wybór innych przypraw do warzyw lub mięsa.
Świetnym pomysłem dla osób lubiących orientalne smaki jest risotto z kurczakiem curry i warzywami.
Aby przyprawowe eksperymenty nie zakończyły się wielkim sprzątaniem kuchni, warto poukładać sypkie produkty z pomocą akcesoriów do przypraw. Prócz klasycznego młynka do soli i pieprzu do przechowywania przypraw świetnie nadają się przezroczyste szklane słoiczki.
Zapiekane risotto z kurczakiem i warzywami
Nie tylko wybór warzyw i przypraw zmieni oblicze klasycznego risotto z kurczakiem i warzywami. Od czasu do czasu świetnie postawić na smaczną alternatywę ponadczasowego dania, czyli zapiekane risotto z kurczakiem i warzywami.
Jak zrobić risotto z kurczakiem i warzywami w tej wersji? Przygotuj:
● 1 szklankę suchego ryżu do risotto
● 2 filety z kurczaka
● 2 cebule
● 2 szklanki gorącej wody
● 2 łyżki koncentratu pomidorowego
● mieszankę groszku, kukurydzy i marchewki w słoiczku
● sól i pieprz,
● słodką paprykę oraz odrobinę pieprzu cayenne
● ser mozzarella
● olej do smażenia lub oliwę
Zapiekane risotto z kurczakiem i warzywami jest zdecydowanie prostym przepisem, który właściwie robi się sam! Zacznij od rozgrzania oliwy lub oleju na głębokiej patelni. Wsyp do niej suchy ryż i smaż do lekkiego zarumienienia. Kolejno wlej wodę, sól i pieprz. Gotuj ryż, aż będzie al dente.
Jak widzisz, nasze risotto z warzywami i kurczakiem – przepis na wersję zapiekaną – na razie jest bardzo łatwy. Teraz czas pokroić mięso i cebulę w drobną kostkę. Dopraw kurczaka solą i papryką, i lekko podsmaż wraz z cebulką. Ostatnim krokiem jest przełożenie składników – ryżu, mięsa, a także mieszanki warzyw (nie odlewaj wody) –do naczynia żaroodpornego.
Całość wymieszaj z koncentratem.
Posyp serem i włóż do rozgrzanego do 180°C piekarnika.
Piecz przez 10-15 minut.
Dietetyczne risotto z kurczakiem i warzywami
Przepis na risotto z kurczakiem i warzywami, choć prosty i pyszny, może nie przekonywać osób będących na diecie redukcyjnej. Alternatywą jest zdrowe i równie smaczne dietetyczne risotto z kurczakiem i warzywami. Do jego przygotowania potrzebujesz:
● 60 g ryżu do risotto
● 1 pierś z kurczaka
● 1 cukinię
● 1 marchewkę
● 3 pomidory
● garść listków bazylii
● 3 gałązki oregano
● 2 gałązki tymianku
● 500 ml bulionu warzywnego
Jak widzisz, w przepisie na dietetyczne risotto z kurczakiem i warzywami nie używamy tłuszczu.
Zacznij od pokrojenia kurczaka w kostkę, cukinii i marchewki w plastry, a pomidorów w większe kawałki. Opłucz ryż. W głębokim garnku lub na patelni podgrzej bulion (wlej około 300 ml). Gdy się zagotuje, dodaj kurczaka i ryż. Gotuj aż do odparowania płynu. Następnie wlewaj stopniowo po kilka łyżek bulionu i mieszaj całość. Kontynuuj przez około 10 minut.
Do naszego dietetycznego risotto z kurczakiem i warzywami wrzuć warzywa. Gotuj kolejne 5 minut, stale dolewając bulion, a gdy ten się skończy – po łyżce wody. Na samym końcu, gdy risotto z kurczakiem i warzywami będzie już prawie gotowe, dodaj pomidory oraz zioła. Mieszaj przez około minutę i zajadaj!
Czytaj także:
Naleśniki z kurczakiem – 5 propozycji
Kurczak faszerowany – przepis z wykorzystaniem tego letniego warzywa
Z czym zrobić naleśniki wytrawne?
Karkówka pieczona z warzywami – danie, które robi się samo
Jak zrobić naleśniki z warzywami
Jak smażyć na patelni grillowej?