Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Rogaliki z czekoladą – pyszna przekąska

2023-11-20
Rogaliki z czekoladą – pyszna przekąska

Rogaliki z czekoladą to prawdziwa gratka dla każdego łasucha! Świetnie sprawdzą się przy każdej okazji: na urodzinowym przyjęciu, podczas zabawy sylwestrowej albo leniwej niedzieli w gronie rodziny. Nie wiesz, jak je przygotować? W takim razie zainspiruj się naszymi pomysłami! A potem odważ się i działaj w kuchni – efekty na pewno będą fantastyczne!

rogale czekoladowe

 Jak wybrać idealną czekoladę do rogalików? Znajdź coś dla siebie!

Zastanawiasz się, jaką czekoladę do rogalików wybrać? Możliwości masz co najmniej kilka – zależnie od tego, na którą z nich się zdecydujesz, nadzienie rogalików zyska nieco inną konsystencję.

  • Klasyczna czekolada pokrojona w mniejsze kawałki najlepiej będzie smakowała w ciepłych rogalikach. Wówczas zachowa się jak płynny krem. Po przestudzeniu wypieków czekolada wróci jednak do swojej zwykłej, twardszej formy.
  • Krem czekoladowy do rogalików ze sklepu dłużej niż czekolada pozostanie gładki i jedwabisty. Jeśli jednak rogaliki zamierzasz przechowywać w chłodnym miejscu, takie nadzienie także stężeje.
  • Możesz przygotować również własne nadzienie – będzie miało idealnie taki smak, jak lubisz i konsystencję kupnego kremu. Jak zrobić czekoladę do rogalików? Sięgnij po akcesoria do pieczenia takie jak miska do mieszania składników i trzepaczka. W misce umieść 70 g roztopionej w kąpieli wodnej czekolady (najlepiej gorzkiej), 50 g roztopionego masła, 30 g cukru, łyżeczkę cynamonu i kakao. Wymieszaj wszystko, a w razie konieczności zmień proporcje składników zgodnie ze swoim gustem. Poczekaj, aż krem lekko stężeje i wykorzystaj do smarowania rogalików.

Czy wszystkie ciasta nadają się do rogalików z czekoladą? Drożdżowe, kruche, czy francuskie?

Jakie ciasto warto wykorzystać do przygotowania czekoladowych rogalików? Takie, jakie lubisz! Równie smaczne będą drożdżowe rogaliki z czekoladą, rogaliki kruche albo z ciasta francuskiego. Przepis dostosuj więc do swoich upodobań oraz czasu, jaki zamierzasz przeznaczyć na pieczenie.
Łatwo i szybko powstaną kruche rogaliki z czekoladą – i to właśnie przepis na nie podajemy poniżej. Ekspresowo przyrządzisz też rogaliki z kupnego ciasta francuskiego.
Kiedy z kolei będziesz musiał włożyć więcej pracy w przygotowanie domowych rogalików z czekoladą? Ciasto francuskie (domowe) i drożdżowe wymagają dłuższych przygotowań – zagniecenie, oczekiwanie i wreszcie pieczenie zajmie Ci co najmniej 2-3 godziny.

Przepis na rogaliki z czekoladą - składniki i wykonanie

Szybkie rogaliki z czekoladą z ciasta kruchego (wraz z pieczeniem) przygotujesz już w godzinę! Aby jednak wszystko poszło sprawnie, najpierw przygotuj sobie artykuły jednorazowe do pieczenia (a zwłaszcza papier do pieczenia) oraz najpotrzebniejsze akcesoria – przesiewacz do mąki, oraz blachy do pieczenia. Teraz możesz zabrać się już za rogaliki z czekoladą!

Rogaliki z czekoladą - przepis

Do przygotowania rogalików potrzebujesz:

  • 380 g mąki;
  • 180 g masła;
  • 50 g cukru;
  • 2 żółtek;
  • 1 łyżki śmietany;
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • szczypty soli;
  • nadzienia czekoladowego.

Przepis na rogaliki z czekoladą jest prosty. Na początek potrzebna będzie duża miska. Przesiej do niej mąkę, dodaj posiekane zimne masło i pozostałe składniki. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na kształt koła. Pokrój w trójkąty. Ułóż nadzienie i zawijaj rogaliki, zaczynając od najszerszej części.
Przełóż gotowe rogaliki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 15 minut w temperaturze 180°C. Upieczone rogaliki możesz posypać cukrem pudrem albo oblać lukrem.

Jakie inne składniki można dodać do rogalików z czekoladą? Daj się ponieść fantazji!

Francuskie, drożdżowe albo rogaliki maślane z czekoladą możesz dowolnie wzbogacać o inne elementy nadzienia. Jakie? Czekolada pysznie smakuje z dodatkiem posiekanych migdałów, rodzynek albo suszonej żurawiny (żurawinę i rodzynki posiekaj albo namocz w wodzie przed dodaniem ich do rogalików).
Do masy czekoladowej warto dodawać także przyprawy (cynamon, kardamon, wanilię), śmietanę albo kakao. Jeśli chcesz uzyskać rogaliki o intrygującym, nietypowym smaku, do czekolady dodaj także szczyptę… chili!

Czy istnieją warianty dla miłośników białej lub gorzkiej czekolady? Eksperymentuj!

Wiesz już, że do rogalików można stosować gorzką czekoladę – wiele osób taką wersję wypieków lubi najbardziej. Czy można jednak przygotować również rogaliki z białą czekoladą? Oczywiście! Tak samo możesz użyć czekolady nadziewanej albo z orzechami! Świetnie będzie też smakowało połączenie kilku różnych rodzajów czekolad, np. białej i mlecznej. Nie bój się eksperymentować i poszukiwać swojej ulubionej wersji wypieku!

Jak równomiernie rozprowadzić czekoladę w rogalikach? Nasze kuchenne triki

Jak nałożyć nadzienie czekoladowe do rogalików? To zależy, jaką wersję czekolady wybrałeś. Pokrojone kostki po prostu ułóż po szerszej stronie trójkątów z ciasta. Z kolei nadzienie czekoladowe do rogalików w postaci kremu nałóż w to samo miejsce łyżeczką albo rozprowadź równą warstwą po całej powierzchni ciasta.

Rogaliki z czekoladą to zawsze dobry pomysł! Jeśli więc masz odrobinę wolnego czasu, koniecznie wypróbuj nasz przepis. A potem ciesz się smakiem domowego wypieku!


Czytaj także:
Rogale świętomarcińskie – jak zrobić je w domu?
Rogaliki z marmoladą – jak je zrobić?
Rogaliki z serem, orzechami – i czym jeszcze?!
Ciasteczka dyniowe – jak je zrobić? 5 pomysłów
Przepis na babeczki dyniowe – na Halloween i nie tylko!
Rogaliki drożdżowe – sprawdź najlepsze przepisy!
Rogaliki z ciasta francuskiego – jak zrobić najlepsze?

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2023

Polecane

pixel