Z czym zrobić makaron na szybko – 6 propozycji!
Chcesz zdrowo się odżywiać, ale nie masz czasu na gotowanie? Sięgnij po makaron! Wystarczy kilka dodatków, by Twoje ulubione rurki, wstążki lub kokardki zamieniły się w pełnowartościowy, zbilansowany posiłek. I to w zaledwie kilkanaście minut!
Co można zrobić na szybko z makaronu?
Jakie dania obiadowe przygotujesz na szybko z makaronu? Wbrew pozorom, masz całkiem sporo możliwości! Szybkie dania z makaronem to np. zapiekanka, makaron z warzywami, serem albo makaron z dodatkiem mięsa. W krótkim czasie przyrządzisz także domowe spaghetti z sosem pomidorowym à la bolognese i mięsem mielonym. Wszystko zależy więc przede wszystkim od tego, jakie składniki masz akurat w domu!
Jeśli szybkie gotowanie jest dla Ciebie bardzo ważne i często sięgasz po przepisy, które zrealizujesz w kilkanaście minut, postaraj się przygotować sobie wcześniej bazę. Niech w Twojej kuchni zawsze znajdzie się co najmniej kilka rodzajów makaronu – dzięki temu za każdym razem uda Ci się przygotować taką potrawę, na jaką masz akurat ochotę.
W kuchni warto też mieć ulubione warzywa, a w lodówce – co najmniej jeden rodzaj mięsa albo sera. Możesz postawić również na ryby lub owoce morza. Zapiekanka makaronowa z krewetkami zamiast kurczaka będzie z pewnością pyszną odmianą, którą docenią także Twoi bliscy!
Przepisy na dania z makaronu
Proste danie z 3 składników do podania w 10 minut? Postaw na makaron na szybko z serem! Potrzebujesz porcji makaronu, półtłustego lub chudego twarogu i odrobiny cukru.
W delikatnie osolonej wodzie ugotuj makaron (do tego dania nadaje się każdy rodzaj makaronu!). Kiedy będzie gotowy, przełóż go na talerz. Wyłóż na wierzch twaróg, a całość oprósz cukrem. Pożywne danie gotowe! Jeśli chcesz, przepis na makaron na szybko możesz nieco zmodyfikować. Wystarczy posypać danie dodatkowo cynamonem albo wyłożyć na wierzch ulubione owoce. Świetnie sprawdzą się truskawki, borówki, jagody albo maliny – zarówno świeże, jak i mrożone.
Szybki makaron z warzywami
Z czym zrobić makaron na szybko w wersji wytrawnej? Może z warzywami? Potrzebna będzie porcja makaronu (do odmierzenia wykorzystaj wagi kuchenne) oraz Twoje ulubione warzywa. W tym przepisie świetnie sprawdza się np. cukinia, papryka czerwona i cebula.
Przygotuj garnek (może to być np. garnek emaliowany albo garnek ze stali nierdzewnej) i ugotuj makaron al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. W trakcie gotowania makaronu pokrój warzywa w drobną kostkę. Podsmaż je na patelni ok. 5 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i bazylią. Kiedy makaron będzie gotowy, dodaj go na patelnię i wymieszaj całość. Przełóż na talerz, posyp parmezanem. Szybkie danie gotowe!
Makaron z kurczakiem gotowy w 15 minut
A może masz ochotę na makaron na szybko z kurczakiem? W takim razie przygotowanie obiadu zacznij od pokrojenia w kostkę filetu z kurczaka. Im drobniej pokroisz mięso, tym szybciej przygotujesz obiad. Kurczaka przełóż następnie do miski, dodaj sól, pieprz, słodką paprykę, czosnek i oregano. Całość dokładnie wymieszaj. Wybierz ulubiony makaron (w tym daniu bardzo dobrze sprawdzi się np. wyrazisty w smaku makaron z mąki pełnoziarnistej) i ugotuj zgodnie z opisem.
Teraz przyda Ci się dobra patelnia. Wylej na nią 1-2 łyżki oliwy i dodaj kurczaka. Kiedy mięso się smaży, posiekaj cebulę. Przygotuj też pieczarki i pokrój je w kostkę. Gotowe mięso zdejmij z patelni, ponownie wyłóż na nią łyżkę oliwy i dodaj posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dołóż pieczarki i podsmażaj do zrumienienia. Na patelnię dołóż mięso i ugotowany makaron. Jeśli lubisz, dodaj też świeży szpinak i poczekaj, aż zwiędnie. Teraz zalej wszystko 100 ml śmietanki 18% i duś przez chwilę, aż sos lekko odparuje. Makaron z kurczakiem na szybko gotowy! Przed podaniem posyp go jeszcze startym na tarce parmezanem.
Co można zrobić z makaronu szybko?
Pyszne, a zarazem proste przepisy na szybki makaron to także zapiekanki. Wśród nich znajdziesz np. oryginalny przepis na makaron z tuńczykiem na szybko! Warto sięgnąć po niego zwłaszcza jeśli zależy Ci, by na stole pojawiło się nie tylko pyszne, ale przede wszystkim wykwintne danie.
Pierwszym co powinieneś zrobić, jest ugotowanie makaronu al dente. Następnie przygotuj naczynie żaroodporne – ścianki i dno posmaruj dokładnie oliwą lub olejem roślinnym.
W większym garnku rozpuść łyżkę masła i dodaj 20 g mąki. Podgrzewaj przez chwilę na małej mocy palnika, a gdy mąka lekko się zrumieni, dodaj 150 ml mleka. Mleko wlewaj powoli, cały czas energicznie mieszając powstający sos – dzięki temu mąka nie połączy się w nieapetyczne grudki. Do gorącego mleka wlej 50 ml śmietany 30% i 150 g startego na tarce sera gouda albo parmezanu. Mieszaj dokładnie, aż sos serowy uzyska jednolitą konsystencję.
Do naczynia żaroodpornego przełóż makaron, dodaj tuńczyka z puszki i przygotowany sos. Dokładnie wymieszaj, a potem zapiekaj 20 minut w temperaturze 180°C. Podobny makaron na szybko przygotujesz, zamieniając tuńczyka na łososia, krewetki albo podsmażone mięso z kurczaka.
Makaron z czosnkiem
Pyszne danie stanowiące dobre źródło węglowodanów to także doskonały makaron z czosnkiem i serem, czyli tzw. makaron 4 sery. Do jego przyrządzenia potrzebne będzie:
- ulubiony makaron;
- 1/3 szklanki mleka (sprawdzi się też roślinne);
- 100 g sera gorgonzola;
- 1/3 szklanki tartego parmezanu;
- 1/3 sera cheddar albo gouda;
- 1 kulka mozzarelli;
- 2 ząbki czosnku;
- sól, pieprz, świeża bazylia, ostra papryka.
Makaron ugotuj jak zwykle. W międzyczasie w niedużym garnku podgrzej mleko. Kiedy będzie gorące, dodaj do niego pokrojony na mniejsze kawałki ser gorgonzola. Mieszaj do czasu, aż się rozpuści. Dodaj pozostałe sery, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Nadal mieszaj, aż sos serowy będzie jednolity i gładki. Połącz go wówczas z makaronem i ostatni raz dokładnie wymieszaj. Udekoruj listkami świeżej bazylii i podawaj od razu.
Makaron z warzywami i pieczoną cieciorką
Szybki obiad, który wymaga już nieco więcej przygotowania to makaron z pieczoną cieciorką i warzywami. Jeśli Ci się spieszy, postaw na ciecierzycę ze słoika. Surową trzeba najpierw namoczyć przez kilka godzin, a potem ugotować. Przełóż cieciorkę do miski, dodaj do niej łyżkę oliwy, słodką paprykę, sól, pieprz, suszoną bazylię i oregano. Wymieszaj. Na blaszce do pieczenia rozłóż papier i wyłóż płasko cieciorkę. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu cieciorka ma być chrupiąca – jeśli taka nie jest, piecz ją kilka minut dłużej.
W czasie pieczenia cieciorki ugotuj al dente makaron. Przygotuj też warzywa, np. świeży szpinak i pomidory pokrojone w kostkę. Pomidory wyłóż na patelnię, dopraw solą i pieprzem i duś przez kilka minut. Dodaj szpinak, poczekaj aż zwiędnie i zdejmij z palnika. Do przygotowanego w ten sposób sosu dodaj makaron i dobrze wymieszaj. Posyp startym na tarce ulubionym żółtym serem. Na wierzch wyłóż pieczoną cieciorkę i podawaj.
Szybki makaron to prosty przepis na zdrowy obiad każdego dnia! Podaj go tak, jak lubisz: z warzywami, owocami morza, rybami albo mięsem. W każdej wersji będzie równie pyszny!
Czytaj także:
Makaron z pesto - pyszny klasyk!
Makaron domowy - poznaj najlepsze przepisy!
Makaron bezglutenowy - co musisz wiedzieć i jak go używać?
Cannelloni - pyszna potrawa dla całej rodziny!
Makaron łazanki - jak go wykorzystać w swojej kuchni?
Makaron włoski - co musisz o nim wiedzieć?
Makaron Rigatoni - poznaj 4 najlepsze przepisy!
Zapiekanka makaronowa - jak zrobić idealną?