Makaron z pesto – pyszny klasyk!
Szukasz pomysłu na pyszny i szybki obiad we włoskim stylu? Postaw na makaron z pesto! To klasyka, która sprawdza się zawsze i smakuje każdemu. Najlepsze jest jednak to, że makaron z pesto przyrządzisz w wielu wersjach – dzięki temu to danie nigdy Ci się nie znudzi!
Co można dodać do makaronu z pesto?
Czy wiesz, że domowe pesto do makaronu przygotujesz w zaledwie kilka chwil? I wcale nie potrzebujesz do tego kulinarnego talentu! Wystarczy patelnia i wagi kuchenne do odmierzenia porcji składników.
Na suchej patelni podpraż garść orzeszków piniowych (30-40 g). Przełóż je do blendera, dodaj pęczek bazylii, ząbek czosnku, 1/3 szklanki oliwy oraz 30-40 g startego parmezanu. Zblenduj na gładką masę – Twoje własne pesto gotowe!
Możesz przełożyć je do szklanego pojemnika (sprawdzą się też pojemniki plastikowe ze szczelną pokrywką) i przechowywać w lodówce kilka dni.
Jeśli chcesz, do pesto przed dodaniem do makaronu i podaniem na talerz, dorzuć świeże pomidorki koktajlowe, podsmażone mięso z kurczaka albo krewetki. Danie od razu nabierze nowego wyrazu!
Zamiast makaronu z zielonym pesto (bazyliowym), możesz też przygotować czerwone pesto – z suszonymi pomidorami i migdałami.
Jak zrobić makaron z gotowym pesto?
Podstawową wersję makaronu z dodatkiem pesto przyrządzisz w kilka minut – dokładnie tyle, ile wynosi czas gotowania wybranego przez Ciebie makaronu!
Przygotuj garnek do makaronu (może to być np. garnek emaliowany, ceramiczny albo garnek ze stali nierdzewnej). Odmierz właściwą ilość i ugotuj makaron w osolonej wodzie. W tym czasie wyjmij pesto z lodówki i podgrzej na suchej patelni albo w małym garnuszku. Jeśli dopiero przygotowałeś je w blenderze, po prostu dodaj do makaronu.
Teraz dokładnie wymieszaj ugotowany makaron z pesto i ciesz się smakiem domowego obiadu!
Jak zrobić makaron z pesto ze słoika?
Nie masz czasu albo składników potrzebnych do przygotowania pesto? Nic nie szkodzi – danie przyrządzisz także z dodatkiem pesto ze słoika. Zwróć jedynie uwagę na jego skład – im krótszy, tym lepiej! Sprawdź też, czy wybrane przez Ciebie pesto na pewno zawiera orzeszki pinii i oliwę – właśnie takie jest najsmaczniejsze!
Jak wykorzystać w kuchni pesto ze słoika? Po prostu odkręć słoik i dodaj pesto do gorącego, ugotowanego makaronu. Przed podaniem danie warto posypać jeszcze odrobiną startego twardego sera (np. grana padano, parmezan).
Jaki makaron najlepiej pasuje do pesto?
Pesto pysznie smakuje niemal z każdym typem makaronu. Tylko od Ciebie zależy więc, czy postawisz na klasyczny makaron pszenny, makaron pełnoziarnisty, czy też kolorowy makaron z dodatkiem szpinaku, marchwi albo buraków.
A jaki powinien być jego kształt? Włosi pesto na bazie bazylii najczęściej łączą z makaronem tagliatelle (tzw. wstążki). Zamiast niego sprawdzi się jednak także penne albo makaron spaghetti. W ostateczności sięgnij po farfalle (kokardki) albo eliche (popularne świderki).
Makaron z pesto dla wegetarian i nie tylko
Czy makaron z pesto to dobre danie także dla wegetarian i wegan? Jak najbardziej! Jedyną zmianą, jaką warto zastosować w przepisie, jest wyeliminowanie sera. Pesto nawet bez parmezanu świetnie się uda i będzie równie pyszne! Do jego przyrządzenia użyj jednak większej ilości orzeszków – np. 70-80 g.
Ciekawym pomysłem jest także dodawanie do wege pesto... płatków drożdżowych. To jeden z wegańskich zamienników parmezanu – dzięki niemu Twoje pesto będzie smakowało dokładnie tak, jak oryginalna wersja! Ile płatków dodać do dania? Zacznij od niewielkiej ilości i sprawdzaj smak. W ten sposób osiągniesz najlepsze dla siebie rezultaty.
Kreatywne wariacje na temat klasycznego pesto
Pesto z bazylii albo z suszonymi pomidorami to niejedyne wersje pysznego włoskiego przysmaku. Modyfikacji jest o wiele więcej!
Niektórzy orzeszki piniowe zamieniają np. na orzechy nerkowca albo orzeszki ziemne. Do pesto można wreszcie dodać... migdały! Proporcje pozostają takie same jak w przepisie podstawowym.
Danie bywa też posypywane posiekaną natką pietruszki albo rukolą.
Pesto w oryginalnej odsłonie
Jeszcze inny pomysł na pesto? Wypróbuj wersję z kolendrą! W blenderze zmiksuj pęczek kolendry, 1-2 ząbki czosnku, podprażone orzeszki pinii, 1/4 szklanki oliwy oraz sok wyciśnięty z połówki cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Takie pesto, po przełożeniu w nieduże słoiki i zakręceniu, przechowuj w lodówce do 5 dni.
A może masz ochotę na pesto z awokado? Nic prostszego! Do blendera włóż 1 obrane, dojrzałe awokado, 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki, 1/4 szklanki listków bazylii, 2 ząbki czosnku, 1/4 szklanki oliwy, 40 g orzeszków piniowych albo ziemnych oraz 50 g startego parmezanu. Dodaj odrobinę soli i pieprzu i blenduj składniki na gładką masę. W razie konieczności dopraw sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj.
Włoskie pesto to dodatek do makaronu, który zyskał popularność na całym świecie. I nic dziwnego! Pysznie smakuje, jest bardzo zdrowe, a do tego przyrządza się je ekspresowo. Wypróbuj więc koniecznie zarówno klasyczną wersję, jak i ciekawe modyfikacje. Na pewno wśród nich jest taka, której smak zachwyci również Ciebie!
Czytaj także:
Makaron bezglutenowy - co musisz wiedzieć i jak go używać?
Makaron domowy - poznaj najlepsze przepisy!
Makaron pełnoziarnisty - czy warto na niego stawiać?
Cannelloni - pyszna potrawa dla całej rodziny!
Makaron łazanki - jak go wykorzystać w swojej kuchni?
Makaron włoski - co musisz o nim wiedzieć?
Makaron Rigatoni - poznaj 4 najlepsze przepisy!
Zapiekanka makaronowa - jak zrobić idealną?
Z czym zrobić makaron na szybko - 6 propozycji!