Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Makaron pełnoziarnisty – czy warto na niego stawiać?

2024-03-18
Makaron pełnoziarnisty – czy warto na niego stawiać?

Dietetycy i lekarze od lat zalecają zamianę tradycyjnego, białego makaronu na pełnoziarnisty. Czy wiesz, że warto posłuchać tej rady, nie tylko z uwagi na korzyści zdrowotne? Makaron pełnoziarnisty sprawi też, że Twoje dania zyskają nowy, głębszy smak!

makaron pełnoziarnisty

Jaki to jest makaron pełnoziarnisty?

Makaron pełnoziarnisty powstaje z mąki z pełnego przemiału (czyli tzw. mąki pełnoziarnistej).

Makaron pełnoziarnisty a zwykły - najważniejsze różnice

Mąka pełnoziarnista otrzymywana jest w procesie mielenia całych ziaren zbóż. Nie są więc one wstępnie oczyszczane, ale mielone wraz z pokryciem (to tzw. skorupki ziaren), z którego powstałyby otręby. Właśnie dlatego pełnoziarnisty makaron zachowuje więcej wartości odżywczych, ma ciemniejszy kolor i bardziej zdecydowany smak, niż biały.
Co więcej, pełnoziarniste makarony otrzymywane są z różnych rodzajów zbóż. Jeśli więc spróbowałeś jednego i nie zachwycił Cię smakiem, spróbuj innych typów makaronu – jest duża szansa, że znajdziesz odpowiedni.
Tradycyjny, biały makaron otrzymywany jest z kolei z czystej mąki pszennej, czyli oczyszczonych ziaren pszenicy. Dzięki temu zachowuje delikatny smak, ale też traci sporo cennych wartości odżywczych.

Czy makaron pełnoziarnisty jest zdrowy?

Zastanawiasz się, czy makaron pełnoziarnisty jest zdrowy? Czy warto włączyć go do swojej diety?
W większości przypadków jak najbardziej! W sklepach znajdziesz zarówno makaron pełnoziarnisty z pszenicy durum, jak i innych zbóż – nawet takich, które nie zawierają glutenu. W związku z tym makaronem pełnoziarnistym będą mogły cieszyć się nawet osoby z nietolerancją glutenu!
Po ten typ makaronu sięgnąć powinny także osoby chorujące na miażdżycę lub inne choroby układu krwionośnego – w przeciwieństwie do białego makaronu, pełnoziarnisty utrudnia wchłanianie cholesterolu.
Osoby na diecie odchudzającej, diabetycy i chorzy z insulinoopornością także mogą sięgać po makaron pełnoziarnisty. Indeks glikemiczny w tym przypadku jest niższy, niż zawarty w makaronie białym (jego dokładna wartość zależy od rodzaju zastosowanych do produkcji zbóż).
Makaron ciemny nie jest jedynie polecany osobom borykającym się z chorobami jelit – duża zawartość błonnika może nasilać objawy chorobowe.

Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Dlaczego makaron pełnoziarnisty uważany jest za najlepszą alternatywę dla makaronu białego? Powodów jest co najmniej kilka!

Makaron pełnoziarnisty – wartości odżywcze

Makaron z pełnego przemiału jest prawdziwą bombą ważnych dla zdrowia składników odżywczych! Zawiera kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz sporo minerałów (żelazo, potas, cynk, wapń i fosfor).
W makaronie pełnoziarnistym znajdziesz też błonnik pokarmowy – składnik na długo zapewniający uczucie sytości. Właśnie dlatego polecany jest on osobom dbającym o zdrowy styl życia i sylwetkę. Świetnie sprawdzi się np. jako składnik sałatek! Wystarczy dodać ulubione warzywa oraz odrobinę mięsa, przygotować pojemniki plastikowe albo słoiki i zdrowy posiłek zabrać ze sobą do pracy lub szkoły!

Czym się różni makaron pełnoziarnisty od zwykłego?

Makaron z mąki pszennej od pełnoziarnistego, poza kolorem i sposobem otrzymywania, odróżnia także konsystencja i smak. Ten powstały z mąki z pełnego przemiału jest twardszy i bardziej sprężysty. Jego konsystencja sprawia, że wymaga też zazwyczaj dłuższego gotowania.
Zwykle też makaron z pełnego ziarna ma głębszy smak. Świetnie pasuje więc do wielu dań często serwowanych na polskich stołach: sosów, gulaszów, a nawet tradycyjnych zup. Jeśli początkowo trudno Ci się przekonać do zmian i smaku makaronu pełnoziarnistego, łącz go z tradycyjnym! Stopniowo zmieniaj proporcje produktów – w ustaleniu właściwej ich ilości pomocne będą wagi kuchenne.

Z czego jest zrobiony ciemny makaron?

Makaron z pełnego ziarna (czyli z mąki razowej) produkowany jest nie tylko z pszenicy. Koniecznie zwróć na to uwagę, zwłaszcza jeśli chorujesz na celiakię! Pamiętaj też, że makarony z tzw. semoliny albo orkiszu to wciąż produkty pszenne, a więc – glutenowe. Gluten zawiera także makaron żytni pełnoziarnisty.
W sklepach znajdziesz też jednak makaron kukurydziany czy gryczany. Te rodzaje makaronów możesz wybierać bez żadnych obaw!

Czy ciemny makaron ma mniej kalorii?

Ile kalorii ma makaron pełnoziarnisty? I czy rzeczywiście jest ich o wiele mniej niż w makaronach klasycznych? Takie pytania bardzo często zadają sobie zwłaszcza osoby na dietach redukcyjnych. Odpowiedź nie jest tak prosta, jak wydawałoby się na pierwszy rzut oka.

Makaron pełnoziarnisty – kalorie

Z czego składa się makaron pełnoziarnisty? Węglowodany, czyli inaczej cukry, na pewno będą na pierwszym miejscu. Stąd też taki makaron będzie zawierał podobną liczbę kalorii, co makaron pszenny. Zwróć jednak uwagę, że w tym przypadku są to węglowodany złożone. Co więcej, wraz z nimi do organizmu dostarczasz sporo składników mineralnych, witamin i błonnika. Oznacza to, że makaron pełnoziarnisty nasyci Cię na dłużej, niż pszenny, a w efekcie prawdopodobniej zjesz mniej i nie będziesz mieć ochoty na podjadanie! Odchudzanie stanie się więc o wiele łatwiejsze.

Makaron pełnoziarnisty i jego zastosowanie

Makaron pełnoziarnisty świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Będzie dobrze smakował jako podstawa zapiekanek, spaghetti czy lasagne. Dodasz go do dań warzywnych, mięsnych i rybnych, a nawet tych na słodko! Co więcej, jeśli zechcesz pełnoziarnisty makaron przygotujesz we własnym domu. Potrzebnych będzie tylko kilka składników, stolnica i duży garnek!

Makaron pełnoziarnisty – przepis

Przygotuj ok. 2 szklanki dowolnej mąki pełnoziarnistej, jajko, łyżeczkę soli i ok. 1/3 szklanki ciepłej wody. Przesiej makaron na stolnicę, dodaj jajko i sól oraz kilka łyżek wody. Zagniataj ciasto, by było sprężyste i elastyczne. Jeśli będzie zbyt suche, porcjami dolewaj wodę. Na koniec zagnieć ciasto w kulę i odłóż na 15 minut. Po tym czasie rozwałkuj je cienko i pokrój.
W międzyczasie przygotuj garnek ze stali nierdzewnej (albo dowolny inny, np. garnek emaliowany) i zagotuj w nim wodę z dodatkiem soli. Wrzuć makaron i gotuj ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.
Makaron razowy to smaczna alternatywa dla tradycyjnego, białego makaronu. Spróbuj więc, czy sprawdzi się również na Twoim stole!

Czytaj także:

Makaron z pesto - pyszny klasyk!
Makaron domowy - poznaj najlepsze przepisy!
Makaron bezglutenowy - co musisz wiedzieć i jak go używać?
Makaron pełnoziarnisty - czy warto na niego stawiać?
Makaron łazanki - jak go wykorzystać w swojej kuchni?
Makaron włoski - co musisz o nim wiedzieć?
Makaron Rigatoni - poznaj 4 najlepsze przepisy!
Zapiekanka makaronowa - jak zrobić idealną?
Z czym zrobić makaron na szybko - 6 propozycji!

 

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2024

Polecane

pixel