Makaron bezglutenowy – co musisz wiedzieć i jak go używać?
Czy na diecie bez glutenu wciąż można cieszyć się smakiem spaghetti, lasagne i innych włoskich dań na bazie makaronu? Oczywiście, że tak! Wystarczy, że sięgniesz po makarony bezglutenowe. Na pewno znajdziesz wśród nich swój ulubiony, bo wybór jest ogromny.
Czy makaron bez glutenu jest zdrowy?
Zastanawiasz się, czy makaron bezglutenowy jest zdrowy? Jak najbardziej! Często makaron bez glutenu jest nawet zdrowszy niż klasyczny. Wszystko z uwagi na produkty, z których został zrobiony.
Makarony bezglutenowe zazwyczaj powstają z warzyw strączkowych albo ryżu. W pierwszym przypadku zawierają więc spore ilości białka, błonnika pokarmowego i witamin. W drugim – mają łagodny smak i są lekkostrawne. Coś dla siebie znajdą więc zarówno osoby chorujące na refluks i inne choroby układu pokarmowego, jak i w pełni zdrowe.
Czy wobec tego każdy może sięgać po makaron bezglutenowy? Indeks glikemiczny tego typu makaronu zależy od jego składu. Przykładowo, makarony bezglutenowe na bazie ryżu mają IG na poziomie ok. 50, podczas gdy indeks glikemiczny makaronu z ciecierzycy wynosi 29. Jeśli więc borykasz się z cukrzycą albo insulinoopornością, koniecznie zwracaj na to szczególną uwagę!
Jaki jest najlepszy makaron bezglutenowy?
Jeśli celiakię zdiagnozowano u Ciebie niedawno albo z innego powodu postanowiłeś ograniczyć gluten w swojej diecie, możesz zastanawiać się, który bezglutenowy makaron wybrać na początek. W tym przypadku kieruj się po prostu swoimi upodobaniami oraz dietą. Tylko metodą eksperymentów znajdziesz swój ulubiony smak makaronu! Do wyboru masz makarony przygotowane na bazie różnych produktów, w różnych kształtach. Na sklepowych półkach znajdziesz więc m.in.:
- idealny do zupy makaron bezglutenowy nitki (w tym makaron vermicelli, czyli włoska nitka cienka);
- makaron ramen bezglutenowy;
- bezglutenowe tagliatelle;
- makaron spaghetti bezglutenowy;
- makaron fusilli (czyli popularne świderki);
- makaron lasagne bezglutenowy.
Kiedy już wybierzesz ten jedyny, najlepszy makaron bez glutenu pamiętaj, by przechowywać go tak, jak inne produkty sypkie, czyli szczelnie zamknięty. Zaopatrz się więc w słoiki albo pojemniki plastikowe z dobrze przylegającymi pokrywkami – zwłaszcza jeśli zdecydujesz się na makaron ryżowy!
Który makaron nie zawiera glutenu?
Jakie zamienniki klasycznego makaronu zajdziesz w sklepach? Jeśli nie możesz spożywać glutenu i zależy Ci na makaronie o delikatnym smaku, sięgnij po makaron ryżowy albo kukurydziany. Bardziej zdecydowany posmak zyskasz, decydując się na makarony gryczane.
Osoby z nietolerancją glutenu mogą też postawić na makarony przygotowywane na bazie roślin strączkowych. Do najpopularniejszych należą: makaron z ciecierzycy, zielonego groszku albo fasoli mung.
Makaron gryczany, makaron ryżowy, makaron kukurydziany oraz inne rodzaje makaronów bezglutenowych
Czy makarony bezglutenowe różnią się między sobą czymś jeszcze, poza kształtem i smakiem? Od tego, z jakich składników zostały przygotowane zależy też czas gotowania oraz wygląd makaronu.
I tak makaron nitki bezglutenowy kukurydziany będzie charakteryzował się pięknym, żółtym kolorem (dokładnie takim, jak mąka kukurydziana). Dodaj go do zupy, jeśli chcesz, aby ze smakiem zjadły ją nawet dzieci!
Makaron na bazie mąki ryżowej jest biały, a jego przygotowanie nie zabierze Ci więcej niż 5 minut. Makaronu ryżowego nie musisz gotować – moczy się go jedynie w gorącej wodzie.
Makaron gryczany bezglutenowy o jasnobrązowym kolorze dobrze komponuje się z mięsem i rybami. Ugotujesz go w 5 minut.
Równie prosta okaże się dieta bezglutenowa, do której włączysz makarony na bazie strączków. Je także gotuje się ok. 5-6 minut. Stanowią świetny dodatek do sosów, zup (w tym rosołu) oraz potrawek ze szpinakiem czy pomidorami.
Dlaczego warto kupować makaron bezglutenowy?
Nie tylko osoby chorujące na celiakię powinny sięgać po makarony bezglutenowe. To doskonały wybór dla każdego! Makarony na bazie strączków zawierają białko roślinne, są źródłem witamin z grupy B, magnezu, potasu i cynku. Makaron ryżowy dostarczy Ci minerałów: potasu i magnezu. Jest też dobrym źródłem węglowodanów.
Jak zrobić makaron bezglutenowy w domu?
Jak zrobić makaron bezglutenowy? Przygotuj miejsce na stolnicy i garnek do gotowania makaronu. Zdecyduj też, czy chcesz przyrządzić domowy makaron bezglutenowy ryżowy, czy na bazie strączków.
Domowy makaron ryżowy
Przepis na makaron bezglutenowy ryżowy jest najprostszy. Połącz po prostu wodę i mąkę ryżową w równych proporcjach (możesz dodać do smaku odrobinę soli). Następnie rozwałkuj ciasto, pokrój w cienkie pasy i ugotuj we wrzątku. Do gotowania sprawdzi się zarówno garnek emaliowany, ceramiczny, jak i garnek ze stali nierdzewnej.
Makaron na bazie strączków
Jak przygotować strączkowy makaron bezglutenowy? Przepis wymaga sięgnięcia po odpowiednią mąkę i wagi kuchenne. Przygotuj:
- 300 g mąki z ciecierzycy, grochu albo fasoli;
- 2 jajka;
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki wody;
- sól.
Połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Odstaw na ok. 20 minut. Po tym czasie rozwałkuj je i pokrój w cienkie paseczki. Gotuj w osolonej wodzie ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.
Nawet jeśli cierpisz na alergię pokarmową, nie musisz rezygnować z ulubionych smaków i popularnych włoskich potraw! Wystarczy, że tradycyjny makaron zastąpisz bezglutenowym. Spróbuj – możliwości jest naprawdę wiele.
Czytaj także:
Makaron z pesto - pyszny klasyk!
Makaron domowy - poznaj najlepsze przepisy!
Makaron pełnoziarnisty - czy warto na niego stawiać?
Cannelloni - pyszna potrawa dla całej rodziny!
Makaron łazanki - jak go wykorzystać w swojej kuchni?
Makaron włoski - co musisz o nim wiedzieć?
Makaron Rigatoni - poznaj 4 najlepsze przepisy!
Zapiekanka makaronowa - jak zrobić idealną?
Z czym zrobić makaron na szybko - 6 propozycji!