Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Cannelloni – pyszna potrawa dla całej rodziny!

2024-03-20
Cannelloni – pyszna potrawa dla całej rodziny!

Szukasz pomysłu na odświętny obiad, którym zaskoczysz bliskich? A może potrzebujesz odmiany od codziennie serwowanych dań? W obydwu przypadkach warto sięgnąć po cannelloni! Duże, włoskie makaronowe rurki oryginalnie zaprezentują się na talerzu, a ich przygotowanie, wbrew pierwszemu wrażeniu, wcale nie zabierze Ci dużo czasu.

Cannelloni

Cannelloni krok po kroku – przepis na wyjątkowy obiad

Rurki cannelloni najczęściej podawane są z mięsnym farszem i sosem pomidorowym albo beszamelowym. Do nadzienia zwykle dodaje się także liście szpinaku oraz świeże pomidory albo przynajmniej przecier pomidorowy.
Jeśli nigdy dotąd nie przygotowywałeś w domu cannelloni, właśnie od tego tradycyjnego przepisu warto zacząć. Jest łatwy w przygotowaniu, powstaje z ogólnodostępnych składników, a co najważniejsze – smakuje każdemu!

Makaron cannelloni – przepis i składniki

Do przygotowania cannelloni z mięsem mielonym będziesz potrzebował dużej patelni, garnka oraz naczynia żaroodpornego. Świetnie sprawdzi się też garnek 2 w 1, czyli przeznaczony zarówno do gotowania, jak i pieczenia potraw w piekarniku. Jak zrobić cannelloni? Przygotuj:

  • paczkę makaronu cannelloni (ok. 250 g);
  • 600 g mięsa mielonego;
  • 300 g mrożonego lub świeżego szpinaku;
  • 700 ml przecieru pomidorowego albo pomidorów z puszki;
  • 300 g startego sera (najlepiej parmezan albo grana padano);
  • 1 cebula;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 1/2 szklanki bulionu;
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, słodka papryka, tymianek;
  • opcjonalnie: kilka łyżek mleka (jeśli używasz bardzo chudego mięsa, np. drobiowego z piersi).

Do przygotowania cannelloni z mięsem mielonym możesz wykorzystać dowolny rodzaj mięsa. Najbardziej delikatna wersja potrawy powstanie, jeśli wykorzystasz mięso drobiowe (np. z indyka). Świetnie jednak sprawdzi się też szynka lub łopatka wieprzowa. Niektórzy włoski makaron nadziewają też mięsem mieszanym, łącząc w różnych proporcjach mięso drobiowe i wieprzowe.
Opcjonalnie możesz też przygotować przepis z dodatkiem pieczarek – zwłaszcza jeśli zdecydujesz się pominąć szpinak. Pokrój je wówczas na drobną kostkę i podsmaż przed dodaniem do farszu.
Jeżeli do mielonego mięsa planujesz dodać szpinak mrożony, wybierz taki zamrożony w całych liściach albo tylko częściowo rozdrobniony. Po rozmrożeniu łatwo go odciśniesz, więc farsz będzie miał odpowiednio zwartą konsystencję.

Cannelloni – przepis i etapy przygotowania

Przepis na cannelloni z mięsem mielonym i sosem pomidorowym nie jest czasochłonny.
Zacznij od przygotowania wszystkich składników i akcesoriów. Wagi kuchenne ułatwią Ci odmierzenie właściwych proporcji składników. Wyjmij też od razu naczynie żaroodporne z szafki i lekko posmaruj ścianki oraz dno oliwą. Przeciśnij przez praskę czosnek, a ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Pamiętaj, by cebulę obrać i drobno pokroić, a mrożony szpinak dokładnie rozmrozić przed użyciem.
Mięso mielone przełóż do sporej miski i dodaj do niego przyprawy. Teraz przyda Ci się patelnia. Rozgrzej na niej łyżkę oliwy i zeszklij cebulkę. Dodaj ją do mięsa, a na patelnię wyłóż szpinak. Poczekaj, aż liście zwiędną i przełóż je na deskę do krojenia. Posiekaj i również dodaj do mięsa. Jeśli zdecydowałeś się użyć pieczarek, je także podsmaż, a potem przełóż do miski z farszem. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli masa będzie sucha, dodaj kilka łyżek mleka. Nadzienie do cannelloni gotowe!
Na kuchence ustaw teraz nieduży garnek (może to być garnek ze stali nierdzewnej albo garnek emaliowany) i ok. 1 minuty podsmażaj w nim czosnek. Zalej przecierem pomidorowym albo pomidorami z puszki, dodaj bulion i dopraw całość do smaku solą, pieprzem, bazylią oraz oregano. Niektórzy niewielką ilość sosu (ok. 1/3 szklanki) dodają do farszu mięsnego, ale nie trzeba tego robić.
Weź małą łyżeczkę i do surowych rurek cannelloni ostrożnie wkładaj farsz. Uważaj, by makaronowe rurki nie popękały. Staraj się też wypełniać je dokładnie nadzieniem. W naczyniu żaroodpornym umieść odrobinę sosu pomidorowego (tak, by zakryć dno) i układaj ściśle przygotowany makaron cannelloni. Zalej sosem pomidorowym, posyp startym serem. Przykryj pokrywą naczynia albo folią aluminiową i zapiekaj w temp. 180°C przez ok. 40 minut. Następnie odkryj naczynie żaroodporne i piecz cannelloni jeszcze ok. 10-15 minut. Pyszny obiad gotowy!

Sekrety nadzienia – z czym zrobić cannelloni?


Przepis na cannelloni z mięsem mielonym oczywiście nie jest jedynym! Smak makaronu podkreślisz także nadzieniem warzywnym.
Tradycyjne cannelloni, do którego głównym dodatkiem jest mięso mielone, zastąp więc np. makaronem w wersji wegetariańskiej. Jedną z najbardziej popularnych jest cannelloni wegetariańskie ze szpinakiem albo pieczarkami.

Cannelloni – przepisy, które warto znać

Do przygotowania makaronu w wersji ze szpinakiem potrzebujesz jedynie sporej porcji szpinaku, serka ricotta (a jeśli lubisz bardziej zdecydowane smaki – sera feta) i odrobiny startego twardego sera, jak np. parmezan lub grana padano.
Podgotowany szpinak i sery połącz z podsmażoną cebulką i ząbkiem czosnku. Nadziewaj warzywami rurki cannelloni. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej sosem pomidorowym, a na wierzch wyłóż starty żółty ser. Zapiekaj, aż ser stopi się i lekko zrumieni.
Prosty przepis na cannelloni to także makaron z pieczarkami. W tym przypadku farsz przygotujesz z pieczarek i śmietankowego serka z dodatkiem cebuli i czosnku. Całość trzeba doprawić solą, gałką muszkatołową, tymiankiem i pieprzem, a potem dokładnie wymieszać. Kiedy farsz jest gotowy, nadziej nim makaronowe rurki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym posmarowanym wcześniej oliwą. Na wierzch wyłóż wiórki masła i zapiekaj ok. 30 minut.

Cannelloni na słodko? To możliwe!

Cannelloni w słodkiej wersji to pomysł na obiad, który pokochają zwłaszcza dzieciaki! Jak przygotować to danie? Pyszne nadzienie powstanie ze zmielonego sera twarogowego połączonego z cukrem waniliowym. Do masy trzeba też wbić całe jajko i dokładnie połączyć składniki. Tak przygotowanym serkiem nadziewaj makaronowe rurki (najwygodniej będzie posłużyć się rękawem cukierniczym).
Ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej śmietanką z dodatkiem cynamonu i odrobiny cukru. Zapiekaj pod przykryciem ok. 40 minut. Udekoruj bitą śmietaną i wiórkami czekolady.
Jeśli chcesz do słodkiego farszu, dodaj także owoce. Sprawdzą się starte na tarce o grubych oczkach jabłka albo drobne owoce jagodowe. Wówczas jednak nadzienie trzeba będzie wkładać w makaronowe rurki łyżką.

Czy trzeba gotować makaron cannelloni przed pieczeniem?

Niezależnie od tego, czy zamierzasz przygotować cannelloni bolognese, makaron w wersji wegetariańskiej, czy też cannelloni z kurczakiem, pamiętaj, by nie gotować wcześniej rurek! Dlaczego? Pod wpływem temperatury cannelloni stanie się miękkie i zacznie się sklejać. Trudniej będzie Ci utrzymać makaron w dłoniach, a nadziewanie go może okazać się zupełnie niewykonalne.
Nie bój się więc stosować surowego makaronu. Pod wpływem temperatury w piekarniku i czasu pieczenia, na pewno zmięknie. Zwłaszcza że cannelloni z dowolnym farszem przyrządza się z dodatkiem sosu albo nadzienia o dość soczystej konsystencji.

Sztuka prezentacji – jak podać cannelloni jak mistrz kuchni

Makaronem cannelloni chcesz poczęstować bliskich i gości, ale nie jesteś pewien jak podać danie? Pamiętaj, że siła tkwi w prostocie! Świetny pomysł to przygotowanie dania w szklanym lub ceramicznym naczyniu żaroodpornym. Pięknie się ono prezentuje i z powodzeniem może zostać podane na stół. Przed zaserwowaniem cannelloni z mięsem mielonym lub szpinakiem wierzch potrawy możesz jeszcze udekorować listkami pietruszki.
Cannelloni podawać od razu po przygotowaniu, na ciepło. Jeśli jednak zajdzie taka potrzeba, makaron w sosie pomidorowym lub beszamelowym nadaje się też do przechowywania w lodówce. Przed podaniem włóż go jednak na chwilę do piekarnika i podgrzej.
Włoski makaron cannelloni to potrawa, która dobrze prezentuje się na stole i przepysznie smakuje. Jej przyrządzenie nie jest też takie trudne, jak wydaje się w pierwszej chwili. Warto przekonać się o tym osobiście – a potem zaskoczyć bliskich i gości obiadem we włoskim stylu!

Czytaj także:
Makaron z pesto - pyszny klasyk!
Makaron domowy - poznaj najlepsze przepisy!
Makaron bezglutenowy - co musisz wiedzieć i jak go używać?
Makaron pełnoziarnisty - czy warto na niego stawiać?
Makaron łazanki - jak go wykorzystać w swojej kuchni?
Makaron włoski - co musisz o nim wiedzieć?
Makaron Rigatoni - poznaj 4 najlepsze przepisy!
Zapiekanka makaronowa - jak zrobić idealną?
Z czym zrobić makaron na szybko - 6 propozycji!

 

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2024

Polecane

pixel