Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Zapiekanka makaronowa – jak zrobić idealną?

2024-03-29
Zapiekanka makaronowa – jak zrobić idealną?

Pomysł na szybki i smaczny obiad? Zapiekanka makaronowa! To danie, które z pewnością nigdy Ci się nie znudzi – zapiekanki z dodatkiem makaronu przygotujesz na milion sposobów. Świetnie smakują zarówno w wersji wytrawnej, jak i oryginalnie: na słodko.

zapiekanka makaronowa

Co do zapiekanki makaronowej?

Do zrobienia pysznej zapiekanki makaronowej potrzebujesz jedynie kilku składników i naczynia żaroodpornego. Potem całość wystarczy zalać sosem lub po prostu posypać startym serem i sycący obiad dla całej rodziny gotowy!
Jakie składniki najlepiej sprawdzają się w zapiekance makaronowej? Wybór jest olbrzymi! Zapiekanki makaronowe dobrze smakują z mięsem, dodatkiem niemal wszystkich warzyw, jajek, ryb, owoców morza albo słodkich owoców sezonowych. Eksperymentuj więc z tym, co najbardziej lubisz!
Jedyne, o czym powinieneś pamiętać, to przygotowanie składników zapiekanki. Dobrze jest podgotować al dente makaron, a wybrane warzywa, mięso lub ryby podsmażyć. Dzięki temu pyszny obiad powstanie o wiele szybciej!
Zwróć też uwagę, jakiego żółtego sera używasz. Najlepiej sięgnąć po twarde sery o zdecydowanym smaku np. parmezan albo grana padano. W daniach dla dzieci dobrze sprawdza się też neutralna w smaku gouda lub mozzarella.
Nie zapomnij wreszcie, by odpowiednio przygotować naczynie żaroodporne. Dobrze jest posmarować je oliwą lub olejem roślinnym – dzięki temu zapiekanka z makaronem nie przylgnie do powierzchni. Łatwiej więc będzie kroić ją i nakładać porcje na talerze.

Z czym można zrobić zapiekankę makaronową?

Prostą zapiekankę makaronową przygotujesz np. z mięsem mielonym. Jeśli nigdy wcześniej nie próbowałeś tego typu przepisów, zdecydowanie od tego warto zacząć! Zapiekanka z makaronem w tej wersji powstaje szybko i cieszy się dużym uznaniem zarówno najmłodszych, jak i starszych smakoszy.
Wystarczy podsmażyć mięso mielone, doprawić je ulubionymi przyprawami i zalać sosem pomidorowym. Następnie zawartość patelni wymieszaj z podgotowanym makaronem i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Jeśli zdecydujesz się tak przygotować zapiekankę, do przygotowania mięsa potrzebna będzie większa patelnia, na której następnie wygodnie wymieszasz wszystkie składniki.
Możesz też postawić na przyrządzenie warstwowej zapiekanki z makaronem. Wówczas na dnie naczynia ułóż makaron i dopiero na nim umieść mięso z sosem.
W obydwu przypadkach całość obficie posyp żółtym serem i zapiekaj ok. 30-40 minut.
Jakie mięso najlepiej sprawdza się jako dodatek do zapiekanek? Bardzo dobrze będzie smakowała łopatka wieprzowa albo szynka. Delikatniejszy efekt uzyskasz, dodając mięso mielone z indyka lub kurczaka. Wówczas zapiekanka będzie też mniej kaloryczna.

Jakie warzywa dodać do zapiekanki makaronowej?

Prosta zapiekanka makaronowa to nie tylko taka z kurczakiem czy szynką. Równie dobrze będzie smakował makaron zapiekany w wersji wegetariańskiej. Co do niego dodać? Wege zapiekanka makaronowa to np. makaron połączony ze szpinakiem i serkiem ricotta albo fetą.
Warto wymieszać też różne warzywa i przygotować zapiekankę z cukinią, papryką i bakłażanem. Podsmaż warzywa i dodaj do nich pomidory koktajlowe, 2-3 ząbki czosnku albo cebulę. Całość wymieszaj z makaronem i umieść na kilkanaście minut w piekarniku. W tym czasie posiekaj świeżą bazylię i posyp zapiekankę przed podaniem.
Taka zapiekanka świetnie sprawdzi się podana od razu po przygotowaniu, ale też na zimno, jako posiłek do pracy. Możesz też przechować ją w lodówce i podać na następny dzień.

Czym zagęścić zapiekankę z makaronem?

Zdarza się, że makaronowa zapiekanka pięknie prezentuje się w naczyniu, w którym została przygotowana, ale traci swój urok po przełożeniu na talerz. Choć dalej pyszna, nie prezentuje się już tak apetycznie – składniki rozpadają się i w żaden sposób nie przypominają efektownej kostki, którą chciałeś podać gościom. Co zrobić? Niezależnie od tego, czy przyrządzasz zapiekankę z mięsem mielonym, czy też w Twojej kuchni powstała fit zapiekanka makaronowa z samymi warzywami, koniecznie trzeba ją zagęścić! To właśnie w tym celu do zapiekanki dodawany jest ser, a czasem sos beszamelowy.
Nieco mniej kalorycznym sposobem zagęszczenia dania jest wreszcie przygotowanie sosu do zapiekanki z dodatkiem jajek. Dokładnie wymieszaj śmietanę lub sos pomidorowy z 2 jajkami i przyprawami. Zalej zapiekankę i piecz zgodnie z przepisem. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na ok. 10 minut i krój dopiero po tym czasie. Zbyt gorąca zapiekanka makaronowa wciąż może się rozpadać!

Jak zrobić zapiekankę z ugotowanego makaronu?

Pyszna zapiekanka makaronowa z ugotowanego na miękko makaronu? To możliwe! Jeśli więc pozostał Ci makaron z poprzedniego dnia, już wiesz, jak go zużyć. W zapiekance tego typu sprawdzi się każdy makaron – nawet cienkie nitki, które zazwyczaj dodaje się jedynie do zup.

Zapiekanka makaronowa – przepis

Przygotuj porcję makaronu (ok. 200 g), cebulę, 150-200 g ulubionej szynki lub kiełbasy oraz 150 g startego żółtego sera.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i szynkę (albo plasterki kiełbasy). Dodaj ugotowany makaron, połowę startego sera i dokładnie wymieszaj składniki. Przełóż do posmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego, posyp pozostałym serem i zapiekaj ok. 20-25 minut. Szybka zapiekanka makaronowa jest gotowa! Podawaj np. z surówką ze świeżych warzyw.
Do zapiekanki z szynką możesz dodać także cukinię, pieczarki albo pomidory. Zyska ciekawszy, bardziej bogaty smak.

Z czym można zrobić zapiekankę makaronową?

Zapiekanka makaronowa na słodko? Jeśli nigdy nie próbowałeś dania w tej wersji, pora to zmienić! Obiad na bazie makaronu z dodatkiem sezonowych owoców na pewno przypadnie do gustu zwłaszcza dzieciakom. Przygotuj więc garnek do gotowania makaronu, wagi kuchenne, by szybko odmierzyć składniki, i możesz zabierać się do pracy! Jak zrobić słodką zapiekankę makaronową? Potrzebne będzie:

  • 200-300 g dowolnego makaronu;
  • owoce, np. banan i jabłko starte na tarce o drobnych oczkach albo 200 g dowolnych owoców sezonowych;
  • 200 g serka wiejskiego albo twarogu;
  • 50 g jogurtu greckiego;
  • 1-2 garście rodzynek;
  • 60 g cukru;
  • jajko;
  • 2 łyżki masła.

Przygotuj garnek emaliowany albo garnek ze stali nierdzewnej i ugotuj makaron. W czasie, gdy będzie się gotował, przełóż do większej miski serek wiejski i dodaj do niego jogurt. Dobrze wymieszaj, dodaj cukier oraz owoce. Jeszcze raz wymieszaj masę i odstaw.
W drugiej misce roztrzep jajko. Dodaj do masy serowej i znów dokładnie wymieszaj. Dołóż rodzynki i ugotowany makaron i przełóż całość do naczynia żaroodpornego. Jeszcze chwila w piekarniku i powstanie naprawdę pyszna zapiekanka makaronowa. Ile piec tak przyrządzone danie? Wystarczy ok.15 minut.

Jak zrobić prostą zapiekankę?

Chciałbyś przyrządzić pyszną zapiekankę makaronową z dużą ilością warzyw? Nic prostszego! Zależnie od tego, jakich dodatków użyjesz osiągniesz różny efekt. Nie bój się więc eksperymentów – do zapiekanki makaronowej pasują niemal wszystkie warzywa. Nie dodawaj do niej jedynie ogórków czy świeżej sałaty.

Wegetariańska zapiekanka makaronowa – przepisy

Świetnym pomysłem jest przyrządzenie zapiekanki makaronowej z brokułami i pieczarkami. Brokuły podgotuj al dente w osobnym naczyniu. Ugotuj też makaron. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojone w kostkę pieczarki z cebulą. Wymieszaj makaron, pieczarki i brokuły, dopraw też całość solą, pieprzem, bazylią, oregano oraz słodką papryką. Przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej sosem złożonym ze śmietany, jajka, soli i pieprzu. Wierzch posyp żółtym serem i zapiekaj ok. 30 minut.
Inny pomysł to zapiekanka z dodatkiem papryki, pieczarek, bakłażana, cukinii, cebuli i pomidorów. Warzywa pokrój w kostkę. Makaron ugotuj al dente. Na patelni podsmaż wszystkie warzywa z wyjątkiem pomidorów. Zalej je passatą pomidorową i dopraw ulubionymi przyprawami. Połącz z makaronem i przełóż do posmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego.
Na wierzchu ułóż pokrojone pomidory, posyp startym serem (może to być parmezan, gouda, a nawet mozzarella). Zapiekaj ok. 20 minut.
Zapiekanki makaronowe to szybkie i sycące dania, które z pewnością zasmakują całej Twojej rodzinie. Ich dodatkową zaletą jest fakt, że przepisy są dziecinnie proste i udają się każdemu. To jak – spróbujesz?

Czytaj także:

Makaron z pesto - pyszny klasyk!
Makaron domowy - poznaj najlepsze przepisy!
Makaron bezglutenowy - co musisz wiedzieć i jak go używać?
Cannelloni - pyszna potrawa dla całej rodziny!
Makaron łazanki - jak go wykorzystać w swojej kuchni?
Makaron włoski - co musisz o nim wiedzieć?
Makaron Rigatoni - poznaj 4 najlepsze przepisy!
Z czym zrobić makaron na szybko - 6 propozycji!

 

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2024

Polecane

pixel