Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Wekowanie mięsa – jak to się robi?
Wekowanie mięsa to jedna z metod przedłużenia jego trwałości i przydatności do spożycia. Nazwa pochodzi od typu słoika z wekiem, w którym pasteryzuje się przetwory. Wekowane mięso w słoikach to sposób na szybki obiad, a także idealne rozwiązanie jeżeli wybierasz się w podróż i chcesz zabrać własne wyroby ze sobą.
Czytaj więcej
Jak pasteryzować słoiki w piekarniku?
Proces pasteryzacji jest jedną z najskuteczniejszych metod przedłużenia trwałości jedzenia. Tę technikę można wykorzystać podczas przyrządzania takich przetworów, jak dżemy, konfitury, soki, ale również mięso, zupy, bigos, gulasz czy sałatki. Wygodną formą jest pasteryzacja w piekarniku. Zobacz, na czym polega.
Czytaj więcej
Karkówka pieczona z warzywami - danie, które robi się samo
Mięso i warzywa to połączenie idealne. Zyskujesz nie tylko świetny smak i masę niezbędnego białka, ale też witaminy i minerały, które kryją się w warzywach. A gdyby tak przygotować je razem i nie pracować nad obiadem zbyt długo? To świetny pomysł, który przerodził się w obiadowe danie – karkówkę pieczoną z warzywami. Jak ją zrobić?
Czytaj więcej
Pieczonki - co to za danie i jak się je robi?
Chyba każdy z nas zna określenie „danie jednogarnkowe”. To idealny obiad dla zabieganych, danie, które zrobisz w kilka minut w jednym naczyniu – bez konieczności brudzenia patelni czy różnych garnków. Jednym z takich dań jednogarnkowych są właśnie pieczonki.
Czytaj więcej
Pyszny przepis na karkówkę duszoną w garnku
Czy istnieje coś lepszego od karkówki duszonej w garnku? Nie wydaje nam się. Zwłaszcza że jest tak wiele przepisów, za pomocą których możesz ją przygotować. Zrobisz ją tak, jak lubisz – z tymi składnikami, które Twoim kubkom smakowym odpowiadają najbardziej. Oto kilka naszych propozycji.
Czytaj więcej
Jak pasteryzować słoiki?
Jeżeli chcesz smak ulubionych owoców i warzyw zachować również zimą, warto pomyśleć o przygotowaniu przetworów. Najlepszą porą pasteryzacji jest lato, gdy można korzystać ze świeżych owoców oraz warzyw. Pasteryzacji można poddać również mięso, zupy, bigos czy soki. Zobacz, jak pasteryzować słoiki z przetworami.
Czytaj więcej
Karkówka pieczona - obiadowy klasyk!
Gdybyśmy mieli stworzyć listę obiadowych klasyków, pieczona karkówka prawdopodobnie znalazłaby się gdzieś wysoko – być może nawet na podium. Idealne mięso, doskonale przyprawione, a do tego ziemniaczki w mundurkach i surówka to przecież niebo w gębie. Jak zrobić ten pyszny, tradycyjny obiad?
Czytaj więcej
Jak zrobić popcorn w garnku?
Gdy masz ochotę na przekąskę, sięgnij po popcorn w garnku. Taka przegryzka, tradycyjnie kojarzona z wyprawami do kina, umili Ci także czas podczas nauki, pracy, czytania książek czy oglądania seriali. Jak zrobić popcorn w garnku? Poznaj kilka sposobów, dzięki którym Twój popcorn będzie mniej kaloryczny.
Czytaj więcej
  • 1
  • 2
  • Następna strona
pixel