Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Garnek kamionkowy – wady i zalety

2023-03-01
Garnek kamionkowy – wady i zalety

Garnki z kamionki do gotowania (i przygotowywania potraw na wiele innych sposobów) znane są w Polsce już od XVI wieku! Obecnie głównie wykorzystywane są jako garnki do przygotowywania kiszonek. Warto jednak rozszerzyć ich zastosowanie, bo gotowanie i pieczenie w kamionkowych garnkach jest bardzo zdrowe!

garnki kamionkowe

Funkcjonalność - ważna zaleta kamionki

Raz zakupiony kamionkowy garnek wykorzystasz w wielu różnych rolach! Przygotujesz w nim zarówno dania pieczone, jak i potrawy wymagające gotowania. Taki garnek przyda Ci się również do przyrządzenia większej ilości ponczu albo grzanego wina. Jak to możliwe? Istotną cechą kamionki jest to, że bardzo długo utrzymuje ciepło. Jeśli więc garnek z tego materiału wykorzystasz do przyrządzenia obiadu albo ciepłego napoju, pozostanie ono w odpowiedniej temperaturze jeszcze minimum przez następną godzinę!
Co więcej, tak jak garnek emaliowany, również garnek z kamionki charakteryzuje się szklistą, gładką powierzchnią. W tym przypadku jest ona taka sama po obu stronach naczynia (na zewnątrz i w środku). Dzięki temu jedzenie nie przywiera do garnka, a utrzymanie go w nienagannej czystości jest banalnie proste!
Funkcjonalność garnków kamionkowych wiąże się również z ich wyglądem. Kamionka, nawet jeśli nie jest dodatkowo zdobiona, po prostu pięknie się prezentuje! Brązowa, lśniąca powierzchnia naczyń tego typu z powodzeniem może stać się ozdobą każdego stołu - nawet wówczas, gdy organizujesz urodzinowe lub świąteczne przyjęcie!
Mniejsze naczynia z kamionki (kubki i kufle) świetnie sprawdzą się z kolei do serwowania podgrzewanych trunków - napój długo pozostanie ciepły, a kamionka bardzo ładnie zaprezentuje się podczas niezobowiązującego spotkania o dowolnej porze roku!

Najbardziej popularne rodzaje garnków z kamionki

Na rynku znajdziesz różne rodzaje naczyń kamionkowych. Do najbardziej popularnych należą:

  • Garnek kamionkowy do kiszenia (czyli garnek kamionkowy z kołnierzem wodnym) - wykorzystywany zwłaszcza do przygotowywania domowej kapusty kiszonej i ogórków. Ten typ garnka zawsze zaopatrzony jest w idealnie dopasowaną pokrywkę, dlatego też czasem nazywany bywa garnkiem kamionkowym hermetycznym. Garnek kamionkowy do kiszenia kapusty znajdziesz w wielu różnych pojemnościach (od 2 do nawet 40 litrów).
  • Garnek kamionkowy do pieczenia - najczęściej ma podłużny kształt, aby zmieścić każdy rodzaj mięsa - również kaczki czy kurczaki w całości. Zależnie od potrzeb, taki garnek nadaje się także do używania na kuchence gazowej lub płycie indukcyjnej.
  • Garnek kamionkowy do gotowania, w klasycznym kształcie.

Garnek kamionkowy - przyjazny dla zdrowia i środowiska

W sklepach ze sprzętem gospodarstwa domowego znajdziesz produkty wykonane z różnych materiałów. Zwykły garnek może być zrobiony m.in. ze stali nierdzewnej czy aluminium. Niewiele jednak materiałów jest tak ekologicznych, jak kamionka! Garnek wytworzony z tego materiału nie zawiera w ogóle sztucznych substancji! Kamionka jest rodzajem ceramiki wytwarzanym poprzez połączenie w odpowiednich proporcjach gliny, szamotu i piasku kwarcowego, a następnie wypalenie masy w bardzo wysokiej temperaturze (ok. 1300°C). Dodatkowo wypalane naczynia posypuje się solą kuchenną - dzięki temu ich powierzchnia staje się szklista i zyskuje charakterystyczny, brązowy kolor.
Tak naturalny skład sprawia, że każdy garnek kamionkowy (5 l, 10 l, mniejszy czy większy) świetnie nadaje się do gotowania, ale też przechowywania żywności. Ceramiczna powłoka w żaden sposób nie wchodzi w reakcję z jedzeniem! Nie nasiąka też wodą – w małym garnku ceramicznym z pokrywką możesz więc swobodnie przechowywać sypkie produkty spożywcze, takie jak sól, cukier, ryż albo mąka.

Odporność na kwasy i wysokie temperatury, która wyróżnia garnki z kamionki

Dlaczego to właśnie naczynia z kamionki tak świetnie nadają się do kiszenia lub podawania gorących napojów i potraw? Powłoka ceramiczna, którą pokryte są garnki kamionkowe, nie wchodzi w reakcje z kwasami, świetnie utrzymuje też ciepło.
Odporność na działanie kwasów to właśnie ta cecha kamionki, która sprawia, że hermetyczne garnki kamionkowe tak dobrze sprawdzają się jako naczynia do kiszenia kapusty i ogórków. Kiszenie przebiega tu w 100% naturalnie, bez konieczności dodawania sztucznych substancji (np. konserwantów).
Długie utrzymywanie ciepła przez kamionkę to z kolei powód, dla którego w garnkach tego typu warto przygotowywać potrawy np. na rodzinną kolację w większym gronie. Kamionkowe garnki pięknie się prezentują - można więc z powodzeniem ustawić je na drewnianej deseczce nawet na elegancko zastawionym stole! Co więcej, dzięki odporności na wysokie temperatury naczynia wykonane z kamionki świetnie nadają się do zdrowego gotowania i pieczenia! Przygotowywanie w nich dań jest bardzo łatwe oraz nie wymaga używania dużych ilości tłuszczu.

Czy garnek typu kamionka ma jakieś wady?

Jak każdy materiał, również kamionka nie jest pozbawiona wad. W jej przypadku nie ma ich jednak zbyt wiele. Pierwszą kwestią jest waga - zarówno ceramiczny garnek do kiszenia, jak i naczynie przeznaczone do gotowania potraw, bywają dosyć ciężkie (zwłaszcza te większych rozmiarów).
Druga wada kamionki to wytrzymałość. Naczynia kamionkowe generalnie uznawane są za jedne z trwalszych, które trudno wyszczerbić, zarysować czy w jakikolwiek sposób zniszczyć w trakcie normalnego użytkowania. Garnek pojedynczy z kamionki możesz więc wykorzystywać w kuchni tak samo długo, jak ten ze stali nierdzewnej! Jeśli jednak zdarzy Ci się upuścić garnek kamionkowy, prawdopodobnie nie przetrwa on upadku. Dlatego też z kamionką trzeba obchodzić się delikatnie! Jeśli w Twojej kuchni pierwsze kroki w nauce gotowania stawiają dzieci, lepiej niech swoich sił próbują początkowo na naczyniach wykonanych z innych tworzyw!

Garnki kamionkowe mają bardzo wiele zalet: przede wszystkim są ekologiczne, a przygotowywanie w nich potraw należy do najzdrowszych metod pieczenia i gotowania. Naczynia z kamionki świetnie nadają się także do przechowywania produktów spożywczych. Warto więc wprowadzić je do swojej kuchni i wypróbować!

Czytaj także:
Jak wyczyścić przypalony garnek?
Przepis na żeberka duszone w garnku
Chleb z garnka – jak go zrobić?
Wszystko, co musisz wiedzieć o garnkach emaliowanych
Chłopski garnek – jak przygotować tę potrawę? 
Garnek rzymski – co to takiego?
Garnek na ognisko – który się sprawdzi?
Garnki szklane – co warto o nich wiedzieć?

 

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2023

Polecane

pixel