Gofry na patelni – jak zrobić?
Masz ochotę na pyszne gofry, ale nie masz gofrownicy? W takim razie użyj patelni! Na niej również przygotujesz lubianą nie tylko przez dzieci słodką przekąskę - i to bardzo szybko. Wystarczy sprawdzony przepis i odpowiednia patelnia.
Jaką patelnię do gofrów wybrać?
Wiesz już, jak brzmi poprawna odpowiedź na pytanie, czy gofry można smażyć na patelni. Teraz pora zastanowić się, jakie naczynie sprawdzi się najlepiej. Tak naprawdę do smażenia gofrów nadają się wszystkie patelnie! Jeśli jednak nie masz dużego doświadczenia w kuchni, a chcesz mieć pewność, że uda Ci się przygotować smaczny deser, postaw na patelnie nieprzywierające. Ich powłoka ułatwi Ci wykonanie zadania - szybko i sprawnie obrócisz gofry (i raczej ich nie przypalisz!).
Do przygotowania gofrów na patelni świetnie też nadają się patelnie grillowe. Ich charakterystyczne zagłębienia pozwalają nadać gofrom kształt najbardziej zbliżony do tego, jaki mają dobrze znane gofry wykonane w przeznaczonym do tego urządzeniu.
Poza patelnią do przygotowania gofrów przyda Ci się jeszcze kilka innych przyborów kuchennych. Dobrze, aby wśród nich znalazła się spora miska, w której przygotujesz ciasto oraz trzepaczka do jego mieszania. Dzięki niej pozbędziesz się grudek i nie będziesz musiał włączać miksera!
Jak zrobić gofry na patelni?
Jak przygotować gofry z patelni? Najważniejszy jest dobry przepis! Możesz skorzystać z dowolnego: na tradycyjne gofry albo takie z piekarnika, do których przygotowania potrzebne są foremki i blachy do pieczenia. Jedne i drugie wyjdą także na patelni!
Samo smażenie gofrów na patelni jest dziecinnie proste - porcje ciasta wykładaj na rozgrzaną patelnię, a potem smaż na małej mocy palnika. Przez cały czas kontroluj stopień zrumienienia, aby ciasto na gofry na patelni się nie przypaliło!
Gofry na patelni - przepis
Przepis na gofry na patelni, który naszym zdaniem sprawdza się najlepiej, wymaga użycia następujących składników:
- 1,5 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 1,5 szklanki mleka,
- ¼ szklanki oleju,
- 2 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Dla dodania gofrom pięknego zapachu możesz dodać także aromat waniliowy albo łyżeczkę cukru waniliowego. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wymieszaj mokre składniki (jajka, mleko, olej), a potem dodaj do nich mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dokładnie wszystko połącz i odstaw ciasto na gofry na patelni na ok. 15-30 minut. W tym czasie nieco zgęstnieje, co ułatwi Ci późniejsze smażenie!
Przygotuj patelnię z odrobiną rozgrzanego masła lub oleju. Nakładaj porcje ciasta na patelnię (przyda się nabierka) i smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Podawaj od razu, z owocami, dżemem, bitą śmietaną albo oprószone cukrem pudrem. Pamiętaj, że zdejmowanie gorących gofrów z patelni ułatwi Ci silikonowa lub drewniana łopatka.
Przepis na gofry z patelni w zdrowej wersji
Twoja kuchnia pełna jest nowoczesnych rozwiązań i smaków? W takim razie, zamiast przyrządzać tradycyjne gofry, postaw na ich zdrowszą wersję! Możesz przygotować równie pyszne i słodkie jak oryginał gofry z dodatkiem dyni, jabłek albo marchewki. W cieście na gofry przemycisz też warzywa! Wystarczy dodać do niego buraki albo szpinak – będą prawie niewyczuwalne, za to gotowe gofry zyskają ciekawy kolor, który zachęci do ich spróbowania nawet największych niejadków!
Jak przygotować takie gofry? Do gofrów dyniowych przyda Ci się:
- 1 szklanka purée z dyni,
- 2 jajka,
- 0,5 szklanki mleka,
- 2 łyżki cukru lub dowolnego zamiennika,
- ¾ szklanki mąki orkiszowej (albo pszennej),
- ¼ szklanki oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao albo cynamonu do smaku.
Wszystkie składniki wymieszaj i smaż po ok. 3-4 minuty na stronę. Ciasto na gofry dyniowe jest trochę gęstsze niż tradycyjne, więc wykładaj je na patelnię łyżką - po ok. 2 łyżki ciasta na 1 gofra. Taka forma ciasta daje Ci możliwość lepszego kontrolowania wielkości oraz kształtów przygotowywanych gofrów! Zdrowe gofry podawaj z jogurtem naturalnym albo skyrem i świeżymi owocami.
Czy można zrobić gofry na patelni w wytrawnej wersji? Oczywiście! Do ich przygotowania potrzebujesz:
- 350 gramów mąki (pszennej albo pół na pół pszennej np. z orkiszową),
- 500 ml mleka,
- 2 jajka,
- 0,5 szklanki startego twardego sera,
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¼ szklanki oleju,
- szczypty soli i pieprzu.
W najszybszej wersji po prostu połącz ze sobą wszystkie wymienione składniki i usmaż gofry. Jeśli jednak masz więcej czasu, najpierw oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Dodaj ją do ciasta na samym końcu, delikatnie mieszając tylko do połączenia się składników. Dzięki temu Twoje gofry będą bardziej puszyste! Gotowe wytrawne gofry z patelni podawaj z wędzonym łososiem, serkiem do smarowania, rukolą i ulubionymi warzywami.
Czy ciasto na gofry można smażyć na patelni? Teraz wiesz już, że tak! Taka modyfikacja klasycznego przepisu na gofry sprawia, że pysznym deserem (albo śniadaniem!) możesz cieszyć się, nawet jeśli w Twoim domu nie ma gofrownicy. Konicznie więc wypróbuj przepisy na gofry z patelni i zajadaj się nimi zawsze, gdy przyjdzie Ci na to ochota!
Czytaj także:
Jaka patelnia do naleśników?
Ciasto z patelni - jak je przygotować?
Tosty z patelni. Dwa smakowite przepisy!
Jak zrobić pizzę na patelni?
Tortilla z patelni – 4 inspirujące pomysły
Boczniaki z patelni – 2 pomysły na szybki obiad