Jak zrobić ser smażony?
Smażony ser na patelni to jeden z pyszniejszych comfort food, jaki można sobie wyobrazić. Ta ciepła przekąska świetnie sprawdzi się w chłodniejsze dni. Doda energii, rozgrzeje i idealnie zastąpi nudną kolację, a nawet obiad. Jak zrobić ser smażony?
Jak zrobić ser smażony w domu?
Ser smażony na patelni kojarzy się z kuchnią podhalańską i wakacjami w górach. A gdyby tak nauczyć się przepisu na smażony ser na patelni i móc jeść ulubioną przekąskę także w domu?
Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy kilka porad, jak zrobić ser smażony w domu. Jeśli szczególnie przepadasz za serem, sprawdź także nasze przepisy na naleśniki z różnymi serami w roli głównej:
● Naleśniki zapiekane serem. Przepis na ciepłą kolację
● Szybkie naleśniki z serka homogenizowanego. Sprawdź, jak je zrobić
● Naleśniki z mascarpone. Jak zrobić pyszne nadzienie do naleśników
Jak zrobić ser smażony z białego sera?
Zacznijmy od tego, jak zrobić ser smażony z białego sera.
Do przepisu potrzebujesz:
● 0,5 twarogu tłustego lub półtłustego – warto, aby przed zrobieniem sera smażonego na patelni, twaróg postał w lodówce kilka dni
● masło
● 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
● 2 żółtka
● sól
● inne ulubione wybrane przyprawy
Jak zrobić ser smażony z twarogu?
1. W głębokiej misce rozkrusz twaróg, dodaj sodę i wymieszaj. Miskę zabezpiecz folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni. Dzięki temu smażony ser na patelni nabierze odpowiedniej, ciągnącej się konsystencji.
2. Rozgrzej masło na patelni. Do tego typu dań świetnie nadają się patelnie stalowe z nieprzywierającą powłoką.
3. Po roztopieniu pasła, wyłóż na patelnię twaróg wraz z przyprawami. Ser smażony na patelni jest gotowy, gdy zauważysz, że ten zaczyna się rumienić, a jego konsystencja delikatnie ciągnąć.
4. Wówczas w miseczce przy pomocy trzepaczki rozbij żółtka i wymieszaj je z twarogiem.
I gotowe!
Potrawę podawaj na talerzu lub włóż do szczelnego pojemnika.
Jak widzisz to, jak zrobić ser smażony w domu, nie wymaga dużego nakładu pracy!
Ser smażony na patelni – jakie przyprawy?
Czym doprawiać ser smażony na patelni?
Jeśli zastanawiasz się, jak uzyskać smak potrawy, którą znasz z tradycyjnej kuchni góralskiej, odpowiedź brzmi: dodając kminek.
Jak zrobić ser smażony z kminkiem?
Przed smażeniem sera dodaj do masy twarogu łyżeczkę ziaren kminku.
Jakie jeszcze przyprawy pasują do tej potrawy?
Przygotowując smażony ser na patelni, koniecznie wyjmij swoje akcesoria do przypraw i baw się smakiem! Do tego dania doskonale pasują zioła: oregano, zioła prowansalskie a także tymianek. Jeśli lubisz ostre smaki, nic nie stoi na przeszkodzie, by do twarogu dodać chilli lub pieprz cayenne.
Jak zrobić ser smażony z mleka?
Inny sposób na to, jak zrobić ser smażony domowy, nie wymaga odstawiania twarogu na kilka dni. Jak zrobić ser smażony z mleka?
Do przepisu potrzebujesz:
● 1 kg twarogu tłustego
● 750 ml świeżego mleka
● 50 g masła
● 2 jajka
● 1 łyżeczkę soli
● 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
Przygotowanie:
1. Zagotuj mleko i dodaj do niego tłusty twaróg. Gotuj, od czasu do czasu mieszając całość drewnianą lub silikonową łyżkę. Po czasie zauważysz drobne grudki na dnie garnka. Po 15-20 minutach odcedź twaróg na sicie o drobnych oczkach.
2. W osobnej miseczce roztrzep jajka z solą i sodą oczyszczoną. Rozgrzej na patelni nieprzywierającej masło. Po chwili na wyłóż na nią twaróg. Smaż, cały czas mieszając.
3. Kiedy ser zacznie się rozpuszczać (czyli po minimum 5 minutach), dodaj jajka i szybko zmieszaj je z serem, zanim jajka się zetną.
4. Smaż jeszcze chwilę do momentu, gdy ser smażony na patelni zacznie gęstnieć.
5. Tak przygotowane danie wyłóż na deskę do krojenia, uformuj z niego wałek i poczekaj, aż ostygnie.
6. Po około 30 minutach, przy pomocy noża kuchennego smażony ser na patelni pokrój w równe, grubsze paski.
Smacznego!
Przepis na ser smażony w panierce
Wiesz już, jak zrobić ser smażony z twarogu i mleka. Teraz czas poznać przepis na ser smażony w panierce. I myślimy tu nie o białym serze, a żółtym!
Do przepisu potrzebujesz:
● 400 g sera żółtego w kawałku
● 100 g bułki tartej
● 2 jajka
● 4 łyżki mąki pszennej
● 1 l oleju rzepakowego
Jak zrobić ser żółty smażony?
Pokrój ser w grubsze około 2-centymetrowe plastry. Tak przygotowane kawałki obtocz w mące, jajku i bułce. Aby panierka sera żółtego smażonego na patelni był gruba i wytrzymała, warto wzmocnić ją i po pierwszym obtoczeniu, raz jeszcze obtoczyć ser w jajku i bułce.
Przepis na ser smażony w panierce nie jest zbyt dietetyczny, ale warto od czasu do czasu skusić się na tę pyszną przekąskę. Ser smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor i odsączmy na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionym sosem.
Czytaj także:
Smaż mądrze. Poznaj patelnię Oil Control
Jak smażyć na patelni grillowej?
Patelnia grillowa – jaka najlepsza? Przegląd modeli Floriny
Patison smażony – 4 odsłony