Szybkie naleśniki z serka homogenizowanego? Sprawdź, jak je zrobić!
Głód doskwiera, a w lodówce masz tylko kilka składników? Jeśli jednym z nich jest serek homogenizowany, możesz wykorzystać go do zrobienia pysznego obiadu, który przygotujesz w niecałe pół godziny. To oczywiście naleśniki z serka homogenizowanego. Jak je zrobić?
Naleśniki z serka homogenizowanego – ciasto
Aby przygotować idealne naleśniki z serkiem homogenizowanym, musisz oczywiście zacząć od ciasta. Jego przygotowanie jest banalnie proste. Naleśniki z serka waniliowego wychodzą naturalnie pachnące, puszyste i bardzo sycące. Wystarczy tylko kilka, by spokojnie się nimi najeść. To także dobry pomysł na obiad dla maluchów – także tych niejadków. Pyszne naleśniki z serkiem homogenizowanym zrobisz z czterech składników:
• mleka,
• jajka,
• mąki,
• serka.
1,5 szklanki mleka wymieszaj ze szklanką mąki pszennej, jednym serkiem i jednym jajkiem. Wszystko połącz za pomocą rózgi lub trzepaczki bądź miksera czy blendera. Ciasto na naleśniki z serkiem homogenizowanym nie może być grudkowate, gdyż wtedy mąka będzie wyczuwalna w samych placuszkach. Czy można zrobić naleśniki z serka homogenizowanego bez mąki? Nie warto pozbywać się jej całkowicie – jeśli masz uczulenie na gluten, możesz zastąpić mąkę pszenną inną, na przykład ryżową. Jeśli chcesz, by ciasto było jeszcze bardziej delikatne, dodaj mascarpone – łyżeczkę lub dwie. Naleśniki z serkiem homogenizowanym i mascarpone wprost rozpływają się w ustach. Gotowe ciasto trzeba usmażyć. Na czym będzie się je przyrządzać najlepiej?
Czytaj także:
● Jakie patelnie są niezbędne w kuchni?
● Naleśniki ze szpinakiem? Sprawdź 5 wariacji na ich temat!
● Ciasto na naleśniki - podstawowy przepis
Naleśniki z serka homogenizowanego – na czym smażyć, by były zdrowe?
Pyszne naleśniki trzeba oczywiście usmażyć. Na czym to zrobić, by były zdrowe i nie zawierały tłuszczu? Tu przydadzą się patelnie do zadań specjalnych.
● Patelnie do naleśników – w sam raz, by smażyć okrągłe, idealne placki bez tłuszczu. Dzięki powłoce nieprzywierającej możesz dodać tylko odrobinę oliwy, by ciasto się nie przypaliło.
● Patelnie teflonowe – teflon słynie z tego, że nic się do niego nie przyczepia. Wystarczy kapka tłuszczu, by zrobić doskonałe naleśniki.
● Patelnie aluminiowe z powłokami nieprzywierającymi, na przykład granitowymi – lekkie i poręczne. Idealne do smażenia.
Wszystkie patelnie nieprzywierające będą strzałem w dziesiątkę podczas robienia naleśników dla maluchów czy osób na diecie. Nie musisz używać tłuszczu, aby usmażyły się na złoto.
Teraz tylko wylej ciasto na powierzchnię i za pomocą łopatki przerzuć naleśnika, gdy będzie już gotowy. Naleśniki z serkiem waniliowym i owocami są już prawie gotowe.
Czytaj także:
● Cienkie naleśniki - na krokiety i nie tylko!
● Naleśniki amerykańskie - sprawdzony przepis
● Dutch baby - jak zrobić ten nietypowy naleśnik?
Z czym jeść naleśniki z serka homogenizowanego?
Naleśniki z serkiem homogenizowanym i bananem to idealne danie dla maluchów – sycą i nie podrażniają brzuszka. Starszym dzieciom można do niego dołożyć pożywne masło orzechowe. Naleśniki z serem i serkiem homogenizowanym będą najlepsze dla osób, które potrzebują posiłku wysokobiałkowego. Dodaj do nich trochę wanilii, by były jeszcze smaczniejsze. Naleśniki z serkiem homogenizowanym i owocami to klasyka – dla dzieci i starszych. Dodaj ulubione owoce, najlepiej sezonowe.
Czytaj także:
● Naleśniki kokosowe. Przepis na naleśniki z mlekiem kokosowym
● Przepis na kolorowe naleśniki, które wygonią nudę z Twojego domu!
● Przepis na naleśniki z kaszy manny, które uwielbiają dzieci
● Naleśniki budyniowe - poznaj przepis, który zostanie z Tobą na dłużej!
Przepis na naleśniki z serkiem homogenizowanym nie jest zbyt skomplikowany. To danie uda się każdemu, kto ma dobrą patelnię i odpowiednie składniki w lodówce.