Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak zrobić świeży szpinak na patelni

2022-11-30
Jak zrobić świeży szpinak na patelni

Świeży szpinak na patelni – dla jednych zmora dzieciństwa, dla innych – ulubiony dodatek do obiadów czy kolacji na ciepło. Jak przyrządzić świeży szpinak na patelni, aby smakował każdemu? Sprawdzamy!

Świeży szpinak na patelni – wybierz odpowiedni produkt

Sezon na najpyszniejszy szpinak jest bardzo długi i trwa od maja do października. W tym okresie świeży szpinak na patelni smakuje najlepiej. Co warto podkreślić, w pozostałych miesiącach także możesz kupić to warzywo, ponieważ szpinak ma odmiany wiosenne, letnie, jesienne i zimujące w gruncie! Te różnią się od siebie smakiem, a także kształtem i fakturą liści, jednak z pewnością nawet odmiana zimowa będzie smaczniejsza i zdrowsza od mrożonego szpinaku!  

Wybierając w lokalnym warzywniaku szpinak do naszego dania, zwróć uwagę na wygląd liści. Powinny być w kolorze soczystej zieleni. Mniejsze, nieprzerośnięte liście smakują najlepiej i mają najwięcej wartości odżywczych!

Zanim przejdziemy do przepisu na świeży szpinak z patelni, warto wiedzieć, że to warzywo o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych. To bogate źródło błonnika, folianów, przeciwutleniaczy, żelaza, a także witamin K, A, E i C. Regularne spożywanie świeżego szpinaku z patelni wspomaga prawidłową pracę jelit, a do tego, dzięki niskiej zawartości kalorii, jest idealny dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy!

Jak zrobić świeży szpinak na patelni krok po kroku?

Jak przyrządzić szpinak na patelni? To proste! Zacznij od niewielkich zakupów. Czego potrzebujesz, aby świeży szpinak z patelni zachwycił podniebienia dzieci i dorosłych?

Przygotuj akcesoria kuchenne: deskę do krojenia, nóż, cedzak, miskę, a także:

● 250 gramów świeżego szpinaku

● 3 ząbki czosnku

● pieprz w młynku

● sól

● masło (około jednej łyżki)  

Pierwszym krokiem, jak zrobić świeży szpinak na patelni, jest dokładne obranie i umycie warzywa. Przygotuj ostry nóż kuchenny oraz deskę do krojenia. Pozbądź się twardych łodyżek szpinaku, a także liści, które mają jakiekolwiek plamki.  

Pamiętasz z czasów szkolnych obiadów w stołówce chrupanie piasku między zębami podczas jedzenia szpinaku? Chcemy tego uniknąć! Jak zatem skutecznie umyć szpinak?  

Najlepszym sposobem jest wodna kąpiel. Wrzuć warzywo do dużej miski i zalej liście szpinaku zimną wodą. Jeśli chcesz zachować najwyższą świeżość liści, włóż do miski także kilkanaście kostek lodu. Wymieszaj szpinak w wodzie, zostaw go na kilka minut, ponownie zamieszaj i wylej wodę. Czynność tę powtórz nawet do trzech razy, a następnie osusz liście na cedzaku, aby pozbyć się jak największej ilości wody. Po takiej kąpieli w naszym młodym szpinaku z pewnością nie zostanie nawet jedno ziarnko piasku!  

Drugim krokiem w przepisie na świeży szpinak z patelni jest smażenie. Jakiej patelni używać do codziennego gotowania? Sprawdź w artykule Patelnia – jaką wybrać? 

Szpinak najlepiej smakuje z dodatkiem masła. Tak, wiemy – nie jest to najmniej kaloryczny tłuszcz, jednak uwierz nam – maślany posmak sprawia, że danie zyskuje głębi. Na patelni roztop więc masło i dodaj szpinak. Szybko zauważysz, jak warzywo traci objętość. Spokojnie mieszaj całość, na razie bez przypraw. Możesz w międzyczasie pokroić czosnek na bardzo cienkie plastry.

Doprawianie świeżego szpinaku z patelni zasługuje na osobną instrukcję. To kluczowy krok, który – jeśli zostanie potraktowany z pieczołowitością – może sprawić, że danie zachwyci nawet największych szpinakowych sceptyków.

Czym doprawić świeży szpinak z patelni?

Jak przyrządzić szpinak na patelni, aby jego smak intrygował, a nie zniechęcał?

Podstawowymi przyprawami są czosnek, sól i pieprz. Ważne, aby z przyprawami się nie spieszyć. Czosnek dodaj w momencie, gdy warzywo zmniejszy objętość pod wpływem ciepła o połowę. Młody szpinak z patelni smaż z cienko pokrojonymi plastrami przez około minutę, do czasu aż czosnek przyjemnie zarumieni się na roztopionym maśle. Potem dodaj pieprz i sól. Warto wyczuć ilość przypraw samemu. Niektórzy preferują ostrzejszy smak szpinaku z czosnkiem na patelni, inni – delikatniejszy.

Co jeszcze można dodać do szpinaku z czosnkiem na patelni? Do tego dania świetnie pasuje gałka muszkatołowa, ale też chilli. Dla amatorów orientalnych smaków świetnym połączeniem będzie młody szpinak z patelni z dodatkiem kurkumy i curry! Przy okazji koniecznie sprawdź nasze akcesoria do przypraw, dzięki którym utrzymasz porządek podczas doprawiania dania.

Doprawiony świeży szpinak z patelni wykładamy na talerz i zajadamy. A co pasuje do młodego szpinaku z patelni!

Szpinak na patelni z jajkiem i inne pomysły

Tak przygotowany świeży szpinak z patelni będzie niezapomnianym dodatkiem wielu dań. Jakich? Pomysłem na tradycyjny obiad jest szpinak na patelni z jajkiem sadzonym i ziemniakami. Aby podkręcić smak całości, proponujemy podawać ziemniaki w formie purée z boczkiem i cebulką. To danie zadowoli wszystkich, którzy tęsknią za babcinymi obiadami!

Szpinak z czosnkiem na patelni może również towarzyszyć innym daniom. To idealny farsz do pierogów i naleśników. A naleśniki są świetną alternatywą, jeśli szukasz przepisu na szybkie danie obiadowe. Jak je wykonać? Przeczytaj w naszym artykule Naleśniki ze szpinakiem? Sprawdź 5 wariacji na ich temat!

Szpinak z czosnkiem na patelni to zdrowe uzupełnienie dań mięsnych. Z powodzeniem zastąpi tradycyjną kapustę w daniu z kotletem schabowym i ziemniakami. Smak młodego szpinaku z patelni współgra również z ryżem i makaronem, zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej.  

Przepis na świeży szpinak z patelni możesz też wykorzystać do zrobienia kolacji. To też świetny dodatek do grzanek z pieca. Jak je zrobić? Podpiecz kromki chleba z dodatkiem masła czosnkowego w piekarniku (180℃, 8 minut pieczenia) i na jeszcze ciepły chleb wyłóż młody szpinak z patelni. Pyszna i zdrowa kolacja w parę minut gotowa!  

Czytaj także:

Patelnia ceramiczna. Co trzeba o niej wiedzieć? Jak jej używać?

Patelnia granitowa – 6 rzeczy, które musisz wiedzieć przed zakupem!

Patelnia aluminiowa – czy jest zdrowa?

Patelnia teflonowa – jak o nią dbać?

Patelnia – rodzaje i zastosowania

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2022

Polecane

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel