Klasyczne ciasto drożdżowe z truskawkami - musisz go spróbować!
Sezon na truskawki niestety powoli się kończy. Na szczęście jednak mamy swoje zapasy w postaci mrożonek, dżemów czy innych zapraw. Dzięki nim pyszne ciasto drożdżowe z truskawkami można zrobić niezależnie od pory roku. Jak? Oto nasze pomysły.
Ciasto drożdżowe z truskawkami – składniki
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką to przepyszny deser, który można postawić przed gośćmi zawsze wtedy, gdy nie masz pomysłu na nic innego. To ciasto się sprawdzi. Ale jednak musisz mieć odpowiednie składniki, by je przygotować. Wilgotne ciasto drożdżowe z truskawkami zrobisz z:
● mąki,
● cukru,
● mleka,
● drożdży,
● masła,
● jajek,
● truskawek.
Jeśli nie masz jajek, nic nie szkodzi – nie są one konieczne. Z kolei masło możesz zastąpić innym tłuszczem, na przykład olejem rzepakowym czy kokosowym. Jeśli zależy Ci na zrobieniu wegańskiej drożdżówki, mleko zastąp mlekiem roślinnym.
Czytaj także:
● Nasz przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe, któremu się nie oprzesz!
● Najprostsze ciasto z truskawkami
● Tarta z truskawkami. Przepis na letni podwieczorek!
● Jak zrobić ciasto drożdżowe ze śliwkami?
Szybkie ciasto drożdżowe z truskawkami – akcesoria
Akcesoria do pieczenia to kolejne rzeczy, bez których nie uda Ci się upiec idealnej drożdżówki. Na szczęście nie ma ich wcale tak wiele. Przyda Ci się:
● Przesiewacz do mąki – mąkę należy przesiać w celu napowietrzenia jej i rozbicia ewentualnych grudek. Dzięki temu ciasto jest idealnie gładkie, a także bardzo puszyste.
● Duża miska – w niej ciasto drożdżowe będzie mogło spokojnie rosnąć. Potrzebuje na to sporo miejsca, dlatego miska musi być dość pojemna.
● Blachy do pieczenia – w domu warto mieć co najmniej dwie, by móc robić ciasto mniejsze, tylko dla siebie i większe, dla rodziny i gości. Oczywiście najlepiej, jeśli masz blachy o różnych kształtach i rozmiarach.
Zaopatrz się także w artykuły jednorazowe do pieczenia, takie jak papier do pieczenia, który pozwoli Ci ochronić ciasto przed przywieraniem do blaszki.
Czytaj także:
● Najprostszy przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką
● Przepis na klasyczne ciasto drożdżowe z rabarbarem
● Ciasto drożdżowe z jabłkami - 2 pomysły!
Przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami
Jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami? To naprawdę bardzo proste. Zacznij od przygotowania rozczynu. Zrobisz go z połowy szklanki ciepłego mleka, odrobiny cukru i mąki, a także 30 gramów drożdży. Wymieszaj wszystko w szklance lub małej miseczce i odczekaj około 15 minut. W tym czasie drożdże zaczną pracować i urosną. Do dużej miski, w której będzie rosnąć ciasto, wsyp 400 gramów mąki (przesiej ją za pomocą przesiewacza), 50 gramów cukru, wbij trzy jajka, wlej rozpuszczone masło (100 gramów), a także rozczyn, który powinien być już gotowy. Wszystko mieszaj bardzo dokładnie przez kilka minut. Możesz użyć do tego miksera z hakami bądź dłoni. Pamiętaj jednak, że ugniatanie ciasta drożdżowego wymaga dużo siły, by odpowiednio je napowietrzyć. Po kilku minutach ciasto jest już wyrobione, ale nadal nie jest gotowe. Musi teraz odpocząć w ciepłym miejscu, by urosło. Wystarczy mu godzina pod przykryciem. W tym czasie możesz zająć się truskawkami. Weź 200 gramów truskawek, umyj je i pozbądź się szypułek. Następnie pokrój w cienkie plasterki i odłóż do miseczki. Zrób także kruszonkę. Przyda Ci się do tego 50 gramów cukru, 50 gramów masła oraz 100 gramów mąki. Wszystko wymieszaj razem, aż powstanie rozpadające się ciasto – z niego możesz właśnie zrobić kruszonkę.
Czytaj także:
● Ciasto drożdżowe dla leniwych - nasz niezawodny przepis!
● Przepis na ciasto drożdżowe z serem - idealne na każdą okazję
● Pyszne ciasto drożdżowe z jagodami - sprawdź, jak szybko je przygotować
Pyszne ciasto drożdżowe z truskawkami – ile piec?
Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, przełóż je na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Połóż na nim truskawki, a następnie kruszonkę. Teraz nie czas jednak na pieczenie. Pozwól ciastu jeszcze chwilę odpocząć w piekarniku – około 20 minut. Gdy znowu urośnie, rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto przez 35 minut. Po tym czasie wyciągniesz idealne ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Duża blacha będzie jednak piekła się znacznie dłużej. Pamiętaj, że jeśli robisz ciasto z większej ilości składników, musisz piec je nawet 20 minut dłużej.
Ciasto drożdżowe z truskawkami mrożonymi
Jeśli masz wyłącznie mrożone truskawki, nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć ich do drożdżówki. Możesz najpierw je rozmrozić i pokroić tak jak w powyższym przepisie. Zrobisz z nich też doskonały szybki dżem, którym możesz posmarować ciasto.
Idealna drożdżówka z truskawkami to deser, który kojarzy się z latem. Na szczęście można zajadać go niezależnie od pory roku. Wystarczy kilka składników, truskawki i odrobina czasu.