Naleśniki z mąki ryżowej. Lekka alternatywa dla pszennych naleśników!
Ogromną zaletą naleśników jest to, że można dowolnie z nimi eksperymentować. Jedną z najczęstszych modyfikacji jest oczywiście zmiana mąki. Ze względu na coraz większy ich wybór w sklepach, możesz usmażyć pyszne naleśniki z wykorzystaniem mąk z orkiszu, kokosu czy też ryżu. Dzisiaj skupimy się na naleśnikach na bazie ostatniego z wymienionych produktów.
Naleśniki z mąki ryżowej – dla kogo?
Naleśnik z mąki ryżowej jest tak samo sycący i smaczny, jak ten, który przygotowany został na mące pszennej. Nie musisz się obawiać także, że coś nie wyjdzie Ci podczas smażenia. Ciasto doskonale się rumieni i szybko ścina, dzięki czemu fit naleśniki z mąki ryżowej możesz przygotować bez żadnych problemów. Dla kogo naleśniki z mąką ryżową będą najlepszym wyborem? Oczywiście dla osób, które nie tolerują glutenu. Mąka ryżowa jest jednym z najczęściej używanych zastępników mąki pszennej. Jeśli więc jesteś na diecie bezglutenowej, to takie danie jest w sam raz dla Ciebie. To nie tylko składnik dla osób nietolerujących glutenu. Mąka ryżowa jest bogata w witaminy z grupy B, a także magnez, żelazo czy cynk, dlatego świetnie sprawdzi się w domu każdej osoby, która pragnie odżywiać się zdrowo. Ma ona również niski indeks glikemiczny (IG = 40), a co za tym idzie, jest polecana osobom z cukrzycą.
Czytaj także:
● Jakie patelnie są niezbędne w kuchni?
● Naleśniki na słono – 6 przepisów
● Ciasto na naleśniki – podstawowy przepis
● Naleśniki ze szpinakiem? Sprawdź 5 wariacji na ich temat!
Przepis na naleśniki z mąki ryżowej
Aby przygotować naleśniki z mąki ryżowej – fit, w wersji bez cukru czy tłuszczu, nie potrzebujesz wielu składników. Przygotuj sobie szklankę mąki ryżowej, szklankę mleka i trzy jajka oraz szczyptę soli. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, możesz rozrzedzić je wodą. Jeśli obawiasz się, że mąka ryżowa może zachowywać się inaczej, zrób naleśniki z mąki ryżowej i pszennej – oczywiście, jeśli nie masz uczulenia na gluten. A czy można przygotować naleśniki z mąki ryżowej bez mleka? To także możliwe, jednak na samej wodzie nie będą smakować tak dobrze. Najlepiej mleko krowie zastąpić mlekiem roślinnym. Doskonale smakują chociażby naleśniki z mąki ryżowej i mleka kokosowego. A naleśniki z mąki ryżowej bez mleka i jajek? Taka wersja wegańska także jest możliwa. Wybierz mleko roślinne, a zamiast jajek dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej. Jak zrobić ciasto na takie placuszki? Wystarczy, że wszystkie składniki zblendujesz bądź też wymieszasz za pomocą rózgi i trzepaczki. Upewnij się, że w cieście nie ma żadnych grudek. Będą one widoczne podczas smażenia naleśników. No właśnie, smażenie – czego potrzebujesz, by naleśniki wyszły idealne?
Czytaj także:
● Cienkie naleśniki – na krokiety i nie tylko!
● Naleśniki amerykańskie – sprawdzony przepis
● Dutch baby – jak zrobi tego nietypowego naleśnika?
Naleśniki z mąki ryżowej – na czym smażyć?
Nieważne, czy przygotowujesz naleśniki z mąki ryżowej wegańskie, czy też na jajkach i mleku – potrzebujesz do tego dobrego sprzętu. Jakie patelnie nadają się do smażenia placuszków? W teorii sprawdzą się nawet zwykłe patelnie stalowe, jednak jeszcze lepszą opcją będą dedykowane patelnie do naleśników. Charakteryzuje je nietypowa budowa – niskie boki i niewielka grubość. Dzięki nim naleśniki wychodzą równe i idealnie usmażone. Do smażenia sprawdzą się także inne patelnie nieprzywierające – patelnie teflonowe czy patelnie aluminiowe z odpowiednimi powłokami. Na nich możesz smażyć dietetyczne naleśniki z mąki ryżowej. Ciasto nie będzie przywierać nawet wtedy, gdy użyjesz tylko odrobiny oleju rozprowadzonego za pomocą łopatki, gąbeczki czy ręcznika papierowego.
Czytaj także:
● Naleśniki kokosowe. Przepis na naleśniki z mlekiem kokosowym
● Przepis na kolorowe naleśniki, które wygonią nudę z Twojego domu!
Naleśniki z mąki ryżowej – z czym jeść?
Ze względu na to, że placuszki z mąki ryżowej mają neutralny smak, możesz zajadać je zarówno na słodko, jak i na słono. Doskonale smakować będą naleśniki z mąki ryżowej ze szpinakiem, ale też z dżemem czy czekoladą.
Jakąkolwiek wersję naleśników z mąki ryżowej wybierzesz, jesteśmy pewni, że będą one smakować doskonale. Zwłaszcza jeśli użyjesz naszego przepisu!