Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Przepis na ciasto drożdżowe z serem – idealne na każdą okazję

2022-08-09
Przepis na ciasto drożdżowe z serem – idealne na każdą okazję

Drożdżówka to jedno z tych ciast, które można przyrządzać na naprawdę wiele sposobów. Wystarczy tylko odrobina inwencji twórczej, czas i kilka składników. Jak przygotować ciasto drożdżowe z serem? Oto nasz pomysł.

Ciasto drożdżowe z serem – co musisz mieć w domu?

Aby przygotować idealne ciasto drożdżowe z serem i kruszonką, musisz mieć tylko kilka składników oraz akcesoriów. To nie jest trudny deser, który wymaga od Ciebie profesjonalnego sprzętu. Co warto mieć przy sobie?

● Przesiewacz do mąki – dzięki niemu ciasto będzie bardziej pulchne, ale także zostanie pozbawione wszelkich grudek.

● Duża miska – to właśnie w niej należy mieszać składniki na ciasto. Drożdże potrzebują czasu, by wyrosnąć, dlatego lepiej cały proces rozpocząć w dużej misie.

● Blachy do pieczenia – świetnie, jeśli w domu jest kilka blaszek, najlepiej w różnych rozmiarach i o różnych kształtach. To pozwala dopasować idealną blachę do ciasta, które chcesz upiec.

Warto mieć pod ręką także artykuły jednorazowe do pieczenia, na przykład papier do pieczenia. Dzięki niemu ciasto nie będzie przywierało do blaszki, wyjmiesz je znacznie łatwiej, a także zaoszczędzisz sobie czasu, który trzeba by było zmarnować na czyszczenie blachy.

Akcesoria do pieczenia to oczywiście nie wszystko. Konieczne są także składniki na samo ciasto. To oczywiście mąka, masło, jajka, mleko, cukier i drożdże. Niezbędny jest jednak także twaróg oraz żółtko, a także jakiś ekstrakt. Najczęściej waniliowy, choć czasem wybierany jest również migdałowy czy cytrynowy. To by było na tyle w kwestii składników. Czas zabrać się za pieczenie.

Czytaj także:

● Nasz przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe, któremu się nie oprzesz! 

● Najprostsze ciasto z truskawkami 

● Tarta z truskawkami. Przepis na letni podwieczorek! 

Jak zrobić ciasto drożdżowe ze śliwkami? 

Puszyste ciasto drożdżowe z serem – przepis

Przepis na ciasto drożdżowe z serem jest naprawdę banalnie prosty. Nie musisz posiadać znacznych umiejętności cukierniczych, by przygotować to ciasto. Szybkie ciasto drożdżowe z serem przygotujesz w około 2 godziny. Większość tego czasu to jednak czekanie – głównie na to, aż ciasto urośnie. Jak zrobić ciasto drożdżowe z serem białym? Zacznij od rozczynu. Do miseczki wlej pół szklanki ciepłego mleka, wsyp szczyptę mąki i cukru oraz 30 gramów świeżych drożdży. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. W tym czasie możesz wsypać do dużej miski 400 gramów mąki pszennej i 50 gramów cukru, wbić trzy jajka, wlać pół szklanki mleka i dodać 100 gramów rozpuszczonego masła. W tej mieszance musi znaleźć się również rozczyn. Dopiero wtedy ciasto można połączyć – najlepiej za pomocą miksera z hakami. Wyrabiaj przez kilka minut, a następnie przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce. W tym czasie zrób masę twarogową. Wybierz 300 gramów sera, najlepiej półtłustego i dodaj do niego jedno żółtko. Następnie wlej odrobinę mleka, aby ser był łatwy do ugniecenia. Dodaj jeszcze łyżkę lub dwie ekstraktu waniliowego i dwie łyżki cukru. Mieszaj całość, aż uzyskasz gładką konsystencję. Jeśli chcesz, możesz też przygotować kruszonkę z 50 gramów masła, takiej samej ilości cukru i 100 gramów mąki pszennej. Gdy ciasto drożdżowe będzie gotowe, wyciągnij je z miski i rozłóż na blacie posypanym mąką. Delikatnie rozwałkuj na placek, a następnie pokryj go masą serową. Zwiń ciasto w rulon i pokrój je na kawałki o wielkości około 2-3 centymetrów.

Czytaj także:

● Najprostszy przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką 

● Przepis na klasyczne ciasto drożdżowe z rabarbarem 

● Ciasto drożdżowe z jabłkami - 2 pomysły! 

Ile piec ciasto drożdżowe z serem?

Wiesz już, jak zrobić ciasto drożdżowe z serem. Teraz czas zabrać się za pieczenie. Pokrojone kawałki ułóż na okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Połóż je dość blisko siebie i odstaw blachę na 20 minut, by ciasto znowu wyrosło. Posyp całość kruszonką i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz drożdżówkę przez 35 minut.

Czytaj także:

● Ciasto drożdżowe dla leniwych - nasz niezawodny przepis! 

● Klasyczne ciasto drożdżowe z truskawkami - musisz go spróbować! 

● Pyszne ciasto drożdżowe z jagodami - sprawdź, jak szybko je przygotować 

To już wszystko. Pyszny deser jest gotowy – czas na zajadanie go z całą rodziną.

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2022

Polecane

pixel