Steki z grilla – jak je zrobić?
Steki z grilla to klasyczne danie serwowane w najlepszych restauracjach na świecie. Możesz jednak cieszyć się nim również we własnym ogrodzie! Aby przygotować je tak, jak prawdziwi kulinarni mistrzowie, zwróć uwagę na najdrobniejsze szczegóły. O wiele większe znaczenie niż sam sposób grillowania będzie miało to, jakie mięso dobierzesz oraz jak je przyprawisz.
Jakie mięso na stek z grilla?
Najlepszy stek na grillu przyrządzisz z mięsa wołowego. Znaczenie ma nie tylko to, czy wybierzesz polędwicę, łatę wołową czy rumsztyk. Równie ważną kwestią jest ilość tłuszczu oraz sposób, w jaki mięso było przechowywane. Prawdziwi koneserzy zwracają także uwagę na rasę bydła, z jakiego pochodzi stek.
Na początek jednak wystarczy zapamiętać, że świeże, różowe mięso, choć wygląda zachęcająco, nie będzie idealną podstawą Twojego steka. Stek wołowy na grilla powinien zostać przyrządzony z sezonowanej wołowiny. Idealne będzie mięso przechowywane w warunkach minimalnej wilgotności oraz chłodzie (do 2°C) przez kilka miesięcy. Wówczas dojrzewa, a jego smak staje się bardziej wyrazisty. Najlepsza wołowina na steki ma kolor ciemnofioletowy!
Nie wybieraj też mięsa bardzo chudego! Tłuszcz jest nośnikiem smaku – sprawia również, że obecne w mięsie białko ścina się delikatniej. Ostatnia istotna kwestia to sposób cięcia mięsa – najważniejsze w tym przypadku, aby do rozcinania kawałków posłużył Ci ostry nóż.
Jaki stek na grilla?
Czym różnią się steki wołowe z grilla? Poza stopniem wysmażenia również tym, z jakiej części zwierzęcia pochodzi mięso. Najpopularniejsze rodzaje mięsa to:
- Polędwica (filet mignon) – mięso wycinane z grzbietu krowy. Ten typ mięsa jest najbardziej delikatny i najcenniejszy.
- Stek T-Bone, czyli mięso z kością wycięte z lędźwiowej części tuszy. W jego skład wchodzi część polędwicy oraz rostbefu. Czasem ten typ steku mylnie określa się jako rostbef z grilla.
- Porterhouse – najbardziej popularny typ steków. Mięso pochodzi z rumsztyku (łącząca się z grzbietem górna część zadu). Stek ma podobny kształt, jak stek T-Bone, tj. zawiera kość w kształcie litery T.
- Antrykot (rib-eye) – kawałek mięsa wycinany znad żeber tuszy wołowej. Mięso to jest tłustsze niż pozostałe rodzaje steków – dlatego też zwykle cechuje je głębszy aromat i delikatność.
- Rumsztyk – jeden z twardszych typów steków. Mięso pochodzi z zadniej części tuszy zlokalizowanej w pobliżu udźca.
- Łata wołowa – twarde mięso wykrawane z brzucha krów. Specjaliści zalecają, aby przed grillowaniem łatę wołową poddać marynowaniu. Dzięki temu mięso będzie bardziej kruche i delikatne.
Stek wołowy z grilla - grubość kawałków mięsa
Jeśli przyrządzasz steki z grilla elektrycznego lub gazowego, pamiętaj o jednej ważnej kwestii: mięso nie może być cienko pokrojone! Przyjmuje się, że stek powinien mieć minimum 2,5 cm grubości. Niektórzy kucharze twierdzą jednak, że to wciąż za mało i serwują steki o grubości 5 cm! Im grubszy kawałek mięsa, tym stek będzie bardziej soczysty. Mięsa nie wolno też rozbijać tłuczkiem!
Jak przygotować mięso? Jeśli kupiłeś cały kawałek wołowiny, przygotuj ostry nóż i folię spożywczą. Przyda Ci się także deska do krojenia. Owiń mięso ciasno folią, ułóż na desce i krój zdecydowanymi ruchami. Pracuj płynnie, bo im mniej cięć i ruchów noża, tym lepszy stek otrzymasz! W tym przypadku powinno zależeć Ci, aby struktura włókien mięśniowych pozostała jak najmniej naruszona.
Przygotowanie grilla i stopień wysmażenia mięsa
Do przygotowania steków posłużyć może grill elektryczny, gazowy albo… patelnia grillowa! Zanim jednak zaczniesz smażenie mięsa, zdecyduj jaki stopień wysmażenia chcesz osiągnąć. Profesjonaliści wyróżniają aż 6 stopni wysmażenia mięsa. Jego poziom sprawdzają specjalnym szpikulcem z termometrem. W warunkach domowych jednak trudno o aż taką perfekcję. Wystarczy więc rozróżniać 4 rodzaje wysmażenia steka, a stopień przygotowania mięsa oceniać metodą „na palce”.
- Pierwszy typ to tzw. stek blue, czyli krótko obsmażone mięso, wciąż surowe w środku. Jego temperatura wynosi w środku ok. 43-45°C. Takiego steka trudno przyrządzić w domu – jego zrobienie wymaga użycia termometru do mięs i ogromnej wprawy.
- Steki z grilla gazowego lub elektrycznego krwiste to tzw. steki rare. Po rozkrojeniu mięsa zauważysz, że jest ono wysmażone jedynie na grubość ok. 5 mm od ścianek, a środek pozostaje surowy. Temperatura takiego steka wynosi ok. 48-51°C. Domowym sposobem również określisz stopień przygotowania mięsa. Złącz opuszki kciuka i palca wskazującego prawej dłoni. Kciukiem lewej ręki naciśnij na stek, a prawej – na opuszek palca wskazującego. Jeśli odczucie będzie podobne, krwisty stek jest gotowy.
- Stek średniokrwisty (medium-rare) osiąga temperaturę 54-58°C, a mięso jest wysmażone przy ściankach na grubość 10 mm. Metodą „na palce” poziom takiego wysmażenia sprawdzisz, porównując miękkość poduszki mięśniowej z opuszkiem palca środkowego.
- Stek średnio wysmażony to tzw. stek medium. Mięso jest różowe w środku, ale wciąż wypływa z niego osocze. Temperatura steka w środku wynosi ok. 58-62°. W metodzie „na palce” poziom wysmażenia takiego steka odpowiada uciskowi opuszka palca serdecznego.
- Mocno wysmażone steki to steki medium well i well done. Medium well to stek w temperaturze 62-68°C. Mięso jest różowe w środku, ale nie wypływają z niego soki.
- Mięso well done jest brązowe w środku, a jego temperatura wynosi 68-71°C. W metodzie „na palce” porównaj stopień wysmażenia z uciskiem opuszka małego palca.
Jaka temperatura grilla do steka?
Jak zrobić na grillu steka, który będzie smakował jak z najlepszej restauracji? Mięso grilluj w wysokiej temperaturze! Grill powinien być dobrze rozgrzany, a palenisko pozostać odkryte. Nie nakłuwaj mięsa widelcem w trakcie smażenia – wszystkie soki powinny pozostać wewnątrz grillowanych kawałków, a nie wydostawać się na zewnątrz!
Steki układa się na kratce pod kątem 45°. Po ok. 2 minutach przewraca je na drugą stronę. Potem (po upływie kolejnych 2 minut) kawałek mięsa warto obrócić o 90°, a następnie – znów przewrócić na drugą stronę. Po co? Na powierzchni steka powstanie klasyczna kratka!
Jeśli obracasz mięso na grillu, rób to specjalnymi szczypcami. Do przewracania steków przygotowywanych na patelni grillowej wystarczy łopatka kuchenna. Pomocne są też rękawice kuchenne – zwłaszcza jeśli nie czujesz się pewnie w roli mistrza kuchni!
Stek z grilla - przepis podstawowy
Jak przyrządzić steki z grilla? Przepis podstawowy jest bardzo prosty! Jeśli jesteś pewien jakości mięsa, nie musisz poświęcać zbyt wiele czasu na przyprawianie go czy marynowanie. Wystarczy po prostu oprószyć steki solą i delikatnie polać oliwą. To wszystko! Tak przygotowane mięso umieść na grillu i smaż do odpowiadającego Ci poziomu. Miłośnicy steków zwykle preferują je w wersji krwistej, ale w tym przypadku warto przede wszystkim kierować się własnymi preferencjami!
Kiedy stek będzie odpowiednio wysmażony, zdejmij go z grilla i… odstaw! Mięso przed krojeniem powinno odpocząć minimum 7 minut. Dopiero po tym czasie soki rozpłyną się po całym steku. Jeśli pokroisz mięso od razu, pozbawisz się całego bogactwa smaków! W trakcie odpoczywania mięsa wypłyną z niego soki – nie wylewaj ich. Wymieszaj z oliwą z oliwek i polej tak przygotowanym „sosem” całe danie. W sokach kryje się prawdziwe bogactwo smaków i aromatów!
Steki z grilla - marynata
Podstawowy przepis na steki wołowe z grilla to dla Ciebie wyśmienita klasyka, ale chciałbyś spróbować czegoś nowego? W takim razie przed grillowaniem minimum przez godzinę marynuj mięso w mieszance przypraw i oliwy. Sprawdzona marynata to np.:
- oliwa z oliwek;
- tymianek;
- rozmaryn;
- sól;
- przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku;
- ostra papryka lub chilli.
Wymieszaj składniki w takich proporcjach, jakie lubisz najbardziej i natrzyj nimi mięso. Gotowe steki podawaj w towarzystwie sosów lub sałatki ze świeżych warzyw.
Idealnie przygotowane steki są potrawą, która zadowoli podniebienie nawet najbardziej wybrednego smakosza. Ich przyrządzenie wymaga odrobiny wprawy. Warto jednak spróbować swoich sił i nie tylko samemu cieszyć się pysznym smakiem grillowanej wołowiny, ale także zaskoczyć nim gości!
Czytaj także:
Grill węglowy, elektryczny czy patelnia – wady i zalety
Karkówka z grilla – jak zrobić najlepszą?
Przepis na udanego grilla
Karkówka pieczona z warzywami – danie, które robi się samo
Karkówka pieczona w plastrach z cebulą – przepis na aromatyczne i miękkie mięso
Karkówka pieczona – obiadowy klasyk!
Naczynia jednorazowe – kiedy się sprawdzą?
Jaka sałatka na grilla?
Kiełbasa z grilla – jak ją przyrządzić?