Wiosenne kanapki to doskonały pomysł na pożywne śniadanie. Odpowiednio skomponowane pozwolą miło rozpocząć dzień i dostarczą potrzebnej szczególnie w porannym okresie energii. Można łączyć je, z czym się chce – z kawą, zieloną, białą lub czarną herbatą, sokiem czy wodą. Dobrym sposobem, który pozwoli utrzymać zdrową i zbilansowaną dietę jest wcześniejsze planowanie posiłków. Dowiedz się, co można położyć na wiosennych kanapkach.
Sałatki powinny być podstawą diety każdego człowieka - zwłaszcza w okresie wiosennym. Zaleca się spożywać 5 porcji owoców i warzyw w ciągu dnia, a same warzywa powinny stanowić ok. 400g dziennej diety. Żeby jednak możliwe było zrealizowanie tych zaleceń żywieniowych, warto znać najróżniejsze przepisy na lekkie sałatki z warzywami. Wówczas nie popadniemy w rutynę, a każdy posiłek będzie przyjemnością. Dowiedz się, jakie warianty sałatek wiosennych możesz wprowadzić do swojej kuchni.
Warzywa są podstawą zdrowej i zbilansowanej diety. Dostarczają niezbędnych witamin i minerałów, których nie jesteśmy w stanie pozyskać w inny sposób. Na wiosnę, po sezonie jesienno-zimowym, szczególnie kuszą pierwsze wiosenne warzywa. Warto jednak wiedzieć, jak je dobierać i o nie dbać, by dostarczały jak najwięcej dobroczynnych składników odżywczych. Dowiedz się, jak jeść i przechowywać nowalijki.