Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Wiosenne dekoracje - jak udekorować dom wiosną?
Po długiej zimie, wiosna jest jak wyczekiwany z utęsknieniem powiew świeżego powietrza, którego tak bardzo potrzebujemy. Nic więc dziwnego, że właśnie w tym czasie zabieramy się za wielkie porządki oraz ozdabianie przestrzeni, w której żyjemy. Wiosenne dekoracje nie mają sobie równych – jest w nich świeżość, masa kolorów i dużo możliwości do popisania się swoją kreatywnością. Jakie dekoracje są wiosną najmodniejsze? Jak ozdobić każdy pokój na ciepłe przyjęcie tej pięknej pory roku?
Czytaj więcej
Baranek wielkanocny - przepis na baranka z ciasta, masła i cukru
Wielkanoc to najważniejsze święta dla osób praktykujących wiarę katolicką. Symbolizuje ofiarę, ale także niewinność i pokorę. Baranki składano w ofierze w czasach starożytnych, jednak ten symbol nadal pozostaje nam doskonale znany. Nic więc dziwnego, iż baranek stał się istotnym symbolem chrześcijańskim podczas świąt wielkanocnych – dni ofiarowania i odrodzenia. Baranek znajduje się na stołach w formie ozdoby i pamiątki. Najczęściej jest to figurka cukrowa, ale nie tylko. Baranki robi się również z ciasta, a nawet z masła.
Czytaj więcej
Patelnie nieprzywierające - dlaczego warto mieć je w swojej kuchni?
Patelnie z powłoką nieprzywierającą są najczęściej kupowane przez osoby lubiące zdrowo gotować. Na patelniach nieprzywierających można dusić, smażyć i grillować.  To jeden z najchętniej kupowanych rodzajów patelni. Świetnie sprawdzi się w każdej kuchni. Umożliwia smażenie na minimalnej ilości tłuszczu. Czy wiesz, o czym mowa…? Oczywiście, chodzi o patelnie z powłoką nieprzywierającą! Występują w wielu wariantów i można na nich smażyć niezależnie od tego, jaką ma się płytę kuchenną. Jeżeli jeszcze nie znasz patelni nieprzywierających, pora to zmienić! Dowiedz się, dlaczego warto mieć je w swojej kuchni.
Czytaj więcej
Jakie ciasto wielkanocne upiec?
Nie wyobrażamy sobie Wielkanocy bez pysznego ciasta. Ale jakiego? To już zależy od tradycji panującej w danym domu. Na niektórych stołach pojawi się babka, na innych mazurek, a jeszcze w innych pojawi się nawet pascha. Jakie ciasta na Wielkanoc upiec, by zachwycić gości i trzymać się tradycji?
Czytaj więcej
Wegańska Wielkanoc – jak ją zorganizować?
Tradycyjne dania wielkanocne w Polsce obfitują przede wszystkim w jajka i kiełbasę. Prawdopodobnie niektórym osobom trudno jest wyobrazić święta bez żurku z jajkiem i białą kiełbasą czy domowego pasztetu. A jednak, ze względu na coraz większą popularność diety wegetariańskiej i wegańskiej, Wielkanoc nierzadko obchodzona jest przy daniach wyłącznie roślinnych. Jak przygotować śniadanie i kolację wielkanocną, która zachwyci wegan?
Czytaj więcej
Jakie potrawy na Wielkanoc? Zaplanuj świąteczny obiad razem z nami!
Święta Wielkanocne to wyjątkowy czas, który spędzamy w gronie osób bliskich. Jak kulinarnie urozmaicić sobie świętowanie? Oto nasze propozycje na smaczne dania w tradycyjnym i bardziej nowoczesnym wydaniu. Co można przyrządzić, by zachwycić gości, a przy okazji zjeść zdrowo? Jakimi daniami swojego regionu warto się inspirować?
Czytaj więcej
Wiosenne kanapki - co na nich położyć?

Wiosenne kanapki to doskonały pomysł na pożywne śniadanie. Odpowiednio skomponowane pozwolą miło rozpocząć dzień i dostarczą potrzebnej szczególnie w porannym okresie energii. Można łączyć je, z czym się chce – z kawą, zieloną, białą lub czarną herbatą, sokiem czy wodą. Dobrym sposobem, który pozwoli utrzymać zdrową i zbilansowaną dietę jest wcześniejsze planowanie posiłków. Dowiedz się, co można położyć na wiosennych kanapkach.

Czytaj więcej
Sałatka wiosenna - 9 przepisów na lekkie sałatki z warzywami

Sałatki powinny być podstawą diety każdego człowieka - zwłaszcza w okresie wiosennym. Zaleca się spożywać 5 porcji owoców i warzyw w ciągu dnia, a same warzywa powinny stanowić ok. 400g dziennej diety. Żeby jednak możliwe było zrealizowanie tych zaleceń żywieniowych, warto znać najróżniejsze przepisy na lekkie sałatki z warzywami. Wówczas nie popadniemy w rutynę, a każdy posiłek będzie przyjemnością. Dowiedz się, jakie warianty sałatek wiosennych możesz wprowadzić do swojej kuchni.

Czytaj więcej
Jak jeść i przechowywać wiosenne warzywa?

Warzywa są podstawą zdrowej i zbilansowanej diety. Dostarczają niezbędnych witamin i minerałów, których nie jesteśmy w stanie pozyskać w inny sposób. Na wiosnę, po sezonie jesienno-zimowym, szczególnie kuszą pierwsze wiosenne warzywa. Warto jednak wiedzieć, jak je dobierać i o nie dbać, by dostarczały jak najwięcej dobroczynnych składników odżywczych. Dowiedz się, jak jeść i przechowywać nowalijki.

Czytaj więcej
pixel