Faworki – przepisy, które zachwycą gości!
Faworki to chrupiące, lekkie ciastka, którym nie sposób się oprzeć! Tradycyjnie podaje się je w okresie karnawału oraz jako przysmak na tłusty czwartek. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je również o dowolnej innej porze roku. Zwłaszcza gdy poznasz przepis na idealną wersję – chrupiącą, a następnie rozpływającą się w ustach!
Czym charakteryzują się idealne faworki? Tradycyjny przepis
Najlepsze faworki to oczywiście te tradycyjne – powstające zgodnie z klasyczną recepturą. Według niej w cieście nie może zabraknąć żółtek jaj, mąki pszennej oraz odrobiny cukru, tłuszczu i octu lub spirytusu.
Następnie ciasto należy wyrobić i kilkukrotnie… tłuc wałkiem do ciasta! Ta procedura gwarantuje napowietrzenie i spulchnienie masy, a w konsekwencji sprawi, że Twoje faworki będą puszyste i bardzo kruche. Po ugryzieniu rozpłyną się w ustach, pozostawiając cudowny smak – i ochotę na więcej!
Aby właśnie takie ciastka (chruścik, chrust, faworki – nazwa wypieku zależy od regionu) powstały w Twojej kuchni, przed przystąpieniem do pracy zaopatrz się w pomocne akcesoria do pieczenia. Na pewno przyda Ci się duża miska oraz przesiewacz do mąki. Dobrze wybierz też wałki do ciasta – większe i cięższe lepiej sprawdzą się podczas przygotowywania ciasta na faworki.
Przepis na miękkie i puszyste faworki - informacje wstępne
Tradycyjny przepis na faworki to nie tylko rady na temat tego, jak przyrządzić samo ciasto. Równie ważny będzie także sposób jego smażenia i temperatura, do której rozgrzejesz tłuszcz.
Pamiętaj, że jeśli ciasto położysz na zbyt chłodnym tłuszczu, nie sprawdzi się nawet najlepszy, tradycyjny przepis na miękkie i puszyste faworki. Dlaczego? Ciastka wchłoną o wiele więcej tłuszczu. W konsekwencji będą cięższe i mniej chrupiące. Po ugryzieniu wyczujesz nie tylko ich słodycz, ale też nadmiar tłuszczu. A to zapewne skutecznie zniechęci Cię do sięgania po kolejne porcje.
Zbyt gorący olej sprawi z kolei, że faworki będą za mocno spieczone, albo wręcz przypalone.
Faworki - przepis łatwy na osiągnięcie idealnej konsystencji
Jak więc smażyć faworki? Przepis, który wybierzesz, na pewno wspomni o tym, jakiego rodzaju tłuszczu użyć. Zwróć jednak uwagę, by rozgrzać go do właściwej temperatury – ok. 170-180°C. Dzięki temu ciastka będą chrupiące z wierzchu, ale miękkie i puszyste wewnątrz!
W sprawdzaniu stopnia nagrzania tłuszczu pomoże Ci termometr cukierniczy. Jeśli jednak go nie masz, istnieje inny sposób na sprawdzenie temperatury tłuszczu do smażenia faworków. Tłuszcz na pewno ma odpowiednią temperaturę, gdy położone na nim kawałki ciasta od razu wypłyną na powierzchnię, a sam tłuszcz będzie skwierczał. To znak, że Twoje faworki od razu zaczynają się smażyć!
Jakie składniki są kluczowe do przygotowania tego tradycyjnego przysmaku? Regionalne różnice
Wiesz już, że klasyczne faworki powstają głównie z połączenia jaj, tłuszczu, mąki i cukru. To jednak nie wszystko! Tak jak istnieją różne metody smażenia ciastek (niektórzy wykorzystują w tym celu np. frytkownice, w których łatwiej utrzymać temperaturę oleju), tak samo powstało wiele wersji przepisów na faworki.
W niektórych regionach kraju popularny jest np. przepis na faworki drożdżowe. To rodzaj wypieków większych niż tradycyjne, które wyglądem i smakiem przypominają pączki.
Bardziej klasyczne wersje ciastek różnią się z kolei rodzajem stosowanego tłuszczu. Niektórzy przyrządzają puszyste faworki ze śmietaną. Inni stosują masło, margarynę albo mieszankę wszystkich rodzajów tłuszczy. Która wersja jest najlepsza? To musisz już ocenić samodzielnie! Wypróbuj przepis na faworki ze śmietaną, a potem przyrządź ciastka na bazie masła lub margaryny i przekonaj się, które bardziej Ci zasmakowały.
Pamiętaj też, że zawsze możesz postawić także na oryginalny przepis na faworki bez śmietany, czyli faworki w wersji wege. W tym przypadku do ciasta nie dodaje się śmietany, masła ani jajek. Można natomiast sięgnąć po wegańską śmietanę, czyli produkt roślinny o podobnej konsystencji, co klasyczna śmietana.
Ciasto na faworki - zwróć uwagę na detale!
Jak zabrać się za przyrządzenie idealnych faworków? Zanim poznasz szczegółowy przepis, jeszcze jedna uwaga. Duże znaczenie dla ostatecznego efektu będzie miało to, jak przygotujesz ciasto na faworki. Powinno ono być dobrze napowietrzone, ale też mieć dość stałą konsystencję (mniej więcej taką, jak ciasto na makaron). Pamiętaj, aby bardzo cienko je rozwałkować – ciasto może być wręcz półprzezroczyste!
Przygotuj też sobie artykuły jednorazowe do pieczenia, czyli np. folię spożywczą i papier do pieczenia. Papier przyda Ci się do rozwałkowywania ciasta, jeśli nie masz stolnicy. Wykorzystasz go też do przygotowania faworków w mniej tuczącej niż tradycyjna wersji, czyli ciastek pieczonych w piekarniku.
Jak zrobić faworki krok po kroku? Składniki i wykonanie
Jak zrobić faworki, które zasmakują całej rodzinie? Potrzebujesz:
- 2 szklanek mąki;
- 4 żółtek jaj;
- 1 łyżki cukru (najlepiej cukru pudru);
- 5 łyżek śmietany albo 3 łyżek śmietany i 1 łyżki masła;
- szczypty soli;
- 1,5 łyżeczki spirytusu.
Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jak zrobić faworki? Krok po kroku wykonanie przebiega następująco.
Zacznij od przesiania mąki do dużej miski. Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto, aż będzie miało jednolitą konsystencję. Powinno być dość twarde i zbite. Teraz rozwałkuj ciasto, złóż kilkukrotnie i uderzaj wałkiem. Potem rozwałkuj i powtórz całą procedurę – to sposób na napowietrzenie ciasta, które ostatecznie powinno być gładkie i pulchne.
Napowietrzanie to najdłuższy i najtrudniejszy etap pracy – trwa zwykle minimum 15 minut (jeśli masz więcej czasu, pracuj z ciastem dłużej).
Gotowe ciasto podziel na 2-3 części. Jedną pozostaw na stolnicy, a pozostałe zawiń w folię spożywczą albo bawełnianą ściereczkę, by nie wysychały.
Pozostawiony na blacie kawałek ciasta bardzo cienko rozwałkuj. Potnij na paski o szerokości od 3 do 4 cm i długości ok. 10 cm. Każdy pasek natnij na środku i przełóż przez nacięcie jeden koniec.
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej tłuszcz i smaż faworki na złoty kolor, po ok. 1 minucie z każdej strony. Ciastka wykładaj na ręcznik papierowy.
Gotowe faworki oprósz cukrem pudrem. Świetnie sprawdzi się też mieszanka cukru pudru i cukru waniliowego – ciastka zyskają pyszny posmak!
Na czym smażyć faworki – smalec, czy olej roślinny?
Tradycyjnie faworki są ciastkami smażonymi na smalcu. Dzięki temu uzyskują piękny, złocisty kolor oraz odpowiednią chrupkość.
Obecnie jednak smalec czasem trudno kupić – dostępny bywa jedynie w niewielkich sklepach mięsnych. Na czym smażyć faworki w takiej sytuacji? Postaw na dowolny olej roślinny. Nie martw się – podane z cukrem pudrem lub ulubionymi konfiturami ciastka będą równie smaczne, co w klasycznej wersji przyrządzanej na smalcu!
Jak przechowywać faworki, by długo pozostały świeże? Nasze podpowiedzi
Zastanawiasz się, jak przechowywać faworki, aby pozostały świeże i chrupiące nawet przez 7 dni? Po pierwsze, nie posypuj ich cukrem pudrem! Zrób to dopiero tuż przed podaniem. Ciastka przeznaczone do przechowywania pozostaw bez dodatków.
Po drugie, faworki umieść w większej misce, pojemniku albo słoiku i dobrze zakręć. Pojemnik wstaw do suchego, ciemnego miejsca – np. kuchennej szafki albo spiżarni. Tak przechowywane faworki najdłużej będą świeże.
Pojemnika z ciastkami nie wkładaj do lodówki – faworki staną się gumowate. Nie kładź go też niedaleko źródeł ciepła (np. piekarnika lub kuchenki) – wysoka temperatura także źle wpływa na chrupkość wypieku.
Faworki to pyszne, kruche ciasta, które kojarzą się przede wszystkim z okresem okołonoworocznym. Jeśli jednak jesteś miłośnikiem ich delikatnego smaku i wyjątkowej konsystencji, możesz śmiało robić je częściej! Teraz dokładnie wiesz już jak uzyskać najlepszą wersję ulubionego przysmaku.
Czytaj także:
Rogale świętomarcińskie – jak zrobić je w domu?
Rogaliki z czekoladą – pyszna przekąska!
Rogaliki z marmoladą – jak je zrobić?
Ciasteczka dyniowe – jak je zrobić? 5 pomysłów
Przepis na babeczki dyniowe – na Halloween i nie tylko!
Rogaliki drożdżowe – sprawdź najlepsze przepisy!
Rogaliki z ciasta francuskiego – jak zrobić najlepsze?